Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики звертається до усіх банків України у цей важкий для України час із закликом докласти максимальних зусиль для того, щоби українська економіка, а особливо критичні її складові, мала змогу функціонувати максимально ефективно.

Український бізнес, як великий, так і малий, самовіддано працює для обороноздатності держави, для забезпечення життя населення.

Банківська система України на сьогодні, незважаючи на воєнний стан, продовжує працювати. Банки мають запас високоліквідних активів для забезпечення усіх безготівкових розрахунків і розрахунків за депозитами населення навіть у нинішніх складних умовах.

Додатковою "подушкою безпеки" для банків є класичне заставне, а також запроваджене Національним банком України бланкове рефінансування терміном до одного року.

З метою подальшого підтримання належного рівня ліквідності в банківській системі Національним банком України були здійснені такі заходи:

- скасовано здійснення у 2022 році щорічної оцінки стійкості банків;

- уточнено положення стосовно незастосування до банків та відповідальних осіб банківських груп заходів впливу за порушення економічних нормативів, лімітів відкритої валютної позиції, строків подання та опублікування звітності, якщо такі порушення виникли після початку військової агресії;

- призупинено на час дії воєнного стану строки подання/розгляду інформації та документів, визначені нормативно-правовими актами Національного банку України;

- уточнено порядок надання Національному банку України інформації про дотримання економічних нормативів та іншої інформації.

Також відтерміновано запровадження низки вимог нормативно-правових актів Національного банку України.

Враховуючи згадані заходи, Комітет звертається до банків України із проханням максимально зберігати і, за можливістю, збільшувати раніше існуючі кредитні лінії, овердрафти та інші кредитні інструменти для суб’єктів підприємницької діяльності, що сприятиме збереженню їх працездатності, дозволить забезпечити продовження виробництва, постачання товарів, виплату заробітної плати працівникам та сплату податків та зборів, і як наслідок, зробить важливий внесок у перемогу України.

Інформаційне управління