Час від часу правоохоронці рапортують про ліквідацію виявлених ними в Києві «гнізд розпусти». Ці звіти про перемоги на фронті боротьби за мораль, звичайно, можна було б тільки вітати, якби не припущення, що «накривають» тих сексуальних менеджерів, хто не ділиться чи не має солідного даху в особі якогось впливового чиновника. Для такого припущення є цілком конкретні підстави, що засвідчує і наша, на жаль, непоодинока історія.

Інтимна атмосфера по сусідству з дітьми

Навесні до «Голосу України» звернулися мешканці першого під’їзду будинку №58/1 на вулиці Анрі Барбюса, що в Печерському районі столиці. Вони нарікали на прикре сусідство: у квартирі №3 процвітає так званий салон еротичного масажу «Лагуна» (адресу вказуємо не з метою реклами, а для належного реагування чиновників). На підтвердження цього факту автори листа навели текст повідомлення з веб-сайту «фірми». Ось кілька цитат з реклами послуг: «Неподалік нашого салону еротичного масажу розташований ресторан... Він може правити за чудовий орієнтир для тих, хто хотів би потрапити в умілі та ніжні руки прекрасних дівчат, які дарують незабутню насолоду... «Лагуна» є елітним закладом та унікальним у своєму роді, оскільки в ньому надають дуже делікатні і високопрофесійні послуги... Ми не надаємо послуг інтимного характеру, хоча інтимна атмосфера в нас, звичайно, присутня...». В тому, що ця атмосфера присутня, як стверджували автори листа, можна не сумніватися: за зовнішнім виглядом і поведінкою, а також знімками з веб-сайту можна безпомилково визначити фах «масажисток», а контингент претендентів на «вмілі руки прекрасних дівчат» та специфічні звуки від «незабутньої насолоди» спростовують маскувальне попередження про відсутність інтимних послуг.

У під’їзді багато неповнолітніх дітей. Сусідство з «елітним закладом» негативно впливає на їхню мораль, адже суть «делікатних послуг» для них — не таємниця.

Окрім проблем суто морального характеру, робота салону вельми дошкуляє мешканцям квартир: часто-густо клієнти, переплутавши номери, дзвонять у двері до сусідів; нерідко вночі не дає спати характерна музика, що долинає із закладу. Не кажучи вже про антисанітарію — недопалки, пляшки від напоїв, які «вільні від роботи масажистки» залишають на підвіконні та сходах під’їзду.

Улітку 2011 року в «Лагуні» сталася пожежа, яку загасив лише спеціальний наряд вогнеборців. Тобто її діяльність уже безпосередньо загрожувала життю і помешканням сусідів. Тоді ж мешканці привернули увагу до «салону» дільничного інспектора, але реагування від цього «друга» жителів (принаймні так називають дільничних у МВС) не дочекалися. На початку нинішнього року вони повторно «потурбували» інспектора: перевірку той начебто провів і, за словами працівника міліції Олександра Єрмілова, її результати передано до ГУ МВС Києва: до підрозділу, що опікується проблемами моралі (утримання місць розпусти, згідно зі ст. 302 ККУ, є злочином). На жаль, скаргою мешканців та результатами перевірки там не пройнялися: жодних заходів не було вжито. Чим пояснюється ця байдужість, намагалася з’ясувати і оглядач «Голосу України», але у столичному підрозділі «моральної міліції» тримають оборону від неприємних запитань з такою самою затятістю, як «професіоналки» — від  претензій сусідів...

Але й це не пробило підозрілу стіну байдужості правоохоронців, хоча серед «гостей» закладу — не лише міцні молодики та дідугани такого поважного віку, що просто в «Лагуні» ризикують «доплаватися» до кладовища, а й вочевидь неповнолітні особи.

Податківці нічого не знають

Не перейнялися еротичним та орендним «бізнесом» і працівники податкових органів, хоча «Голос України» звертався із запитом до ДПІ Печерського району з приводу можливого порушення податкового законодавства власником квартири. Більше того, директор комунального підприємства з утримання житлового господарства Печерського району «Печерська брама» пан Вознюк у відповіді на запит редакції повідомляє, що «нехороша» майже за Булгаковим квартира належить на праві власності гр. Ігорю П. та має статус житлового приміщення. Однак нині це помешкання використовується як нежитлове приміщення під масажний салон «Лагуна». Власник з питання переведення квартири до нежитлового фонду не звертався. КП УЖГ «Печерська брама» надіслало лист до вже відомого нам адресата — районної ДПІ — з проханням перевірити, чи сплачують власники квартири податки за одержаний прибуток від здачі помешкання в оренду. Крім того, підприємливому громадянину скерували припис-попередження про використання квартири не за призначенням і навіть пригрозили, що в разі невиконання вимог цього припису у визначений термін буде вжито передбачених законодавством заходів, зокрема — через суд.

Але чомусь погрози також не подіяли ані на громадянина П., ані на податківців. Чи то термін за сім місяців не «визначився», чи то печерські житлові господарники зачинили «браму» перед доведенням своєї принциповості до логічного завершення, чи, можливо, сам орендодавець зумів обійти всі рифи для подальшого плюскотіння в його квартирі «Лагуни»?

З усіх відповідей на запити нас найбільше потішив лист з Державної податкової інспекції Печерського району. Принаймні двічі попереджені про діяльність «салону еротичного масажу» та факт здачі квартири в оренду (редакцією і КП УЖГ), плюс додаткове джерело інформації — та сама реклама «Лагуни» в Інтернеті, доблесні бійці доходів і зборів примудрилися надіслати нам папір, у якому повідомляють, що в них... відсутня інформація про здійснення будь-якої підприємницької діяльності за адресою вул. А. Барбюса, 58/1, кв. 3(!?). Чому підвів знаменитий нюх на джерело потенційно неоподаткованих прибутків? З якого це дива? Невже ця «сліпота» спричинена практичним використанням третього інформаційного повідомлення? Хтозна. Можливо, і податківцям з їхніми трудовими «перегрівами» інколи також треба розслабитися у водах якоїсь лагуни...

Міліцію... не пускають

Наприкінці травня в «Голосі України» відбулася прес-конференція на тему «Корупція в міліції: міфи чи реальність». У ній, зокрема, взяв участь начальник управління інспекції з особового складу МВС Богдан Лизогуб. Тоді на докучливу «еротику» та всі її наслідки для сусідів і дивну бездіяльність правоохоронців у телефонному дзвінку поскаржився один з мешканців під’їзду. Пан Лизогуб у цій ситуації прямої корупції не побачив: «Тут найімовірніше питання нереагування чи неналежного реагування працівниками міліції на такий сигнал», — і пообіцяв особисто «звернутися до відповідної служби в міністерстві, яка займається цими питаннями, і передати їм дані»... Минуло понад півроку. Руки «прекрасних дівчат» виявилися не тільки вмілими і ніжними, а й невтомними. Клієнти зі слов’янською, кавказькою та ще смаглявішою зовнішністю так само прагнуть відчути насолоду в заштореній атмосфері інтиму. У під’їзді — клуби диму та недопалки на підлозі: невід’ємний атрибут «елітного» закладу. То, скажіть, будь ласка, «нереагування чи неналежне реагування» на «такі сигнали» — це візитівка лише дільничних чи взагалі всіх правоохоронців, якщо вже «відповідні служби міністерства» виявилися безпорадними? Бо нарікання кількох представників міліції (вони начебто приходили «розібратися на місці») на неможливість «потрапити до приміщення» викликають  лише гіркий сміх. Якщо треба і хочуть, ще й як «проникають»: численні маски-шоу та обшуки в квартирах навіть не громадських активістів, а їхніх родичів це стовідсотково підтверджують...

Скажіть, чи хотів би хтось із високопосадовців — у погонах чи цивільних костюмах — жити поряд із «салоном еротичного масажу»?

Щоб їхніх доньок і онучок оглядали масними поглядами клієнти, які переплутали двері чи чекають на чергу в під’їзді? Дихати димом, ходити по недопалках і на зауваження одержати «немасажний» ляп язика? Стовідсотково — ні! То, сподіваємося, що нарешті з вашою допомогою підпорядковані вам відповідні служби зрештою належно відреагують на «Лагуну» в житловому будинку в центрі столиці і зірвуть її досі непробивний «дах».

P.S. Нещодавно в Луганську правоохоронці ліквідували такий само салон еротичного масажу. Якщо хочуть, можуть?

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

ДОВІДКОВО

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі на звернення редакції підтвердила, що «веб-сайт салону еротичного масажу «Лагуна» містить візуальну та текстову інформацію, яка, відповідно до ст. 1 Закону України «Про захист суспільної моралі», належить до продукції еротичного характеру. У рішенні комісія наголошує: у «рекламі» «Лагуни» порушено вимоги ст. 7 та 8 цього закону, про що було повідомлено не тільки «Голос України», а й Міністерство внутрішніх справ та Київську міську раду.