Які подальші перспективи підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, хто дасть оцінку подіям останніх днів у зв’язку з проведенням масових акцій, чи готова наша країна відновити закупку російського газу і чи передбачено в державному бюджеті збільшення заробітних плат, пенсій та соціальних виплат. Про це Президент України Віктор Янукович розповів в інтерв’ю журналістам українських телеканалів (на знімку).

Угода про асоціацію з Європейським Союзом. Дії влади під час підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом спрямовані на захист національних інтересів, заявив Президент.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найближчим часом, за словами глави держави, Україна проведе переговори з представниками Європейського Союзу щодо умов підписання Угоди про асоціацію.

Президент повідомив, що мав телефонну розмову з Президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, під час якої було досягнуто домовленості про візит української робочої групи до Брюсселя для продовження обговорення умов підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС.

Він назвав ці перемовини непростими. «Дуже важкий цей діалог з двох сторін, тому що повертатися до змін умов цієї Угоди дуже важко. Але ми хочемо бути чесними — це перше. Друге — ми хочемо бути прозорими. І третє — ми хочемо відстоювати нашу позицію. Ми хочемо такі умови знайти, які б нас задовольняли», — наголосив Президент.

На його переконання, відтермінування підписання дозволить суспільству отримати більше інформації про переваги Угоди.

«Ця пауза дасть нам можливість — і нашому суспільству, і нашим товаровиробникам — чіткіше уявити, що це нам дає всім», — сказав Віктор Янукович.

«Ми сьогодні хочемо досягти кращих умов у цій Угоді, бо це пов’язано з нашими економічними інтересами, передусім», — сказав Президент.

У зв’язку з цим глава держави наголосив на необхідності проведення окремої дискусії в Україні щодо підписання Угоди про асоціацію.

«Я не тільки пропоную, а вважаю, що ми зобов’язані провести цю дискусію, щоб громадянське суспільство дало оцінку, чого ми хочемо досягти, яких умов, і чому ми ставимо так питання. Дуже важливе розуміння того, що ми обстоюємо наші інтереси», — підкреслив Президент.

За його словами, під час підготовки Угоди про асоціацію з ЄС дуже багато робилося поспіхом.

«Ті виконавці, які готували цю угоду,.. багато кого з них уже немає при владі, хтось не працює і вони не будуть нести за це відповідальність», — наголосив Віктор Янукович, додавши, що підписання Угоди про асоціацію на менш вигідних умовах «буде на нашій совісті».

Президент прокоментував і ситуацію з непідписанням у Вільнюсі Угоди про асоціацію. «Хто в цьому винний? У тому числі й нині діючий уряд. Але нині діючий уряд не мовчить, вони кажуть про це голосно», — зазначив Віктор Янукович, нагадавши: про ризики для економіки України в разі підписання угоди з ЄС застерігали також в Академії наук.

«Що це за угода, коли нас беруть і «нахиляють»? Я, наприклад, вважаю, що ми не повинні піддаватись, ми повинні захищати свої власні інтереси», — сказав Віктор Янукович, повідомляє його прес-служба.

Глава держави наголосив, що європейські цінності для України залишаються незмінними.

«Я неодноразово на цьому робив наголос: я був, є і буду прихильником європейських демократичних цінностей і стандартів. І реформи, які ми розпочали в 2010 році, на це спрямовані», — підкреслив він, додавши, що вдалося зробити вже багато, але ще більше — попереду.

Масові акції. Президент наголосив на необхідності дотримання усіма сторонами законів під час проведення масових акцій. «Коли ми говоримо, що ми будуємо демократичну державу, демократичне суспільство, — а ми всі громадяни однієї країни, — важливо, щоб учасники цього суспільства і процесів, що відбуваються, дотримувалися законів. Немає значення — чи то представники влади, правоохоронних органів, чи то учасники цих акцій. Усі повинні обов’язково виконувати закони нашої держави», — сказав Віктор Янукович.

Будь-який, навіть поганий, мир, за словами керманича держави, краще за будь-яку найкращу війну.

А оцінку подіям останніх днів у зв’язку з проведенням масових акцій має дати суд після завершення розслідування, переконаний В. Янукович, і додав, що на сьогодні створено кілька слідчих груп.

Президент зазначив, що під час чергової наради під його головуванням Генеральний прокурор доповів про заходи, яких вживають правоохоронці.

Коментуючи події в ніч на суботу на Майдані Незалежності в Києві, Віктор Янукович зазначив, що правоохоронці «перегнули палку». Водночас гарант Конституції зауважив, що такі дії могли бути спровоковані. На його переконання, правоохоронці мали знайти такі способи, які б мінімізували наслідки їхніх дій.

А влада й опозиція мають об’єднатися для з’ясування всіх обставин подій останніх днів, пов’язаних з проведенням масових акцій, переконаний Президент.

«Безумовно, всіх, хто робив провокації..., їх треба всіх виявити, хто це був. І тут уже справа і влади, і опозиції — об’єднатися для того, щоб знайти правильне рішення», — сказав Президент.

Глава держави також висловив обурення у зв’язку із захопленням адміністративних будівель у столиці.

«Навіщо це було робити — Київську адміністрацію захоплювати, прикриватися дітьми», — наголосив Віктор Янукович.

Держбюджет-2014. Головний фінансовий документ країни буде спланований так, щоб суттєво збільшити фінансування розвитку регіонів, заявив Президент України Віктор Янукович.

«Бюджет 2014 року повинен бути бюджетом розвитку регіонів. Тому що вже запрацював регіональний фонд розвитку. І на наступний рік ми, можливо, вперше за всі роки незалежності, матимемо такий цивілізований підхід до використання коштів на розвиток регіонів», — сказав глава держави.

За його словами, обсяги фінансування для розвитку регіонів мають бути «декілька десятків мільярдів гривень».

Віктор Янукович також висловив сподівання, що економічна ситуація наступного року буде кращою. «Є багато підстав так думати... Ми бачимо, що зростатиме. А це означає, що буде кращий бюджет», — сказав він.

На його переконання, це стане основою для подальшого підвищення заробітних плат, пенсій та соціальних виплат.

Наступного року влада планує спрямувати зусилля на будівництво якісних доріг. Як повідомив Президент України Віктор Янукович, йдеться про збільшення фінансування для проведення якіснішого ремонту вітчизняних автошляхів та будівництва нових. За його словами, нинішній стан автошляхів України є вкрай незадовільним. «Усім набридло вже дивитися на ці дороги, які є, якими ми їздимо. І критика — вона справедлива», — зазначив Віктор Янукович, додавши, що з кожним роком «ми не покращуємо ситуацію, а погіршуємо».

Відносини з Російською Федерацією. Переговори щодо Угоди про стратегічне партнерство мають розпочатися вже цього тижня, повідомив Президент. «Є домовленість з урядом Росії сідати за стіл переговорів уже на цьому тижні і починати цей процес. Нам усі теми відомі, ми дуже добре знаємо одне одного, наші всі робочі групи за всіма напрямами давно співпрацюють, і нам небагато треба часу для того, щоб зрозуміти одне одного», — сказав глава держави. За його словами, Угода про стратегічне партнерство з РФ була підписана 1997 року, і настав час її пролонгації.

Президент зауважив, що відповідні переговори тривають уже півтора року.

Також Віктор Янукович констатував, що в разі підписання Угоди про асоціацію було б втрачено діалог з Росією.

«У чому нас звинуватила Росія останнім часом? Вона нас звинуватила в тому, що ми не враховуємо їхніх інтересів під час переговорів з Європейським Союзом», — зазначив глава держави.

За його словами, Росія також обурена тим, що Україна під час переговорів з ЄС не консультується з нею по тих товарних групах, які для Росії є вразливими.

«Справедлива ця позиція? Безумовно, справедлива. Ми не хочемо втратити товарообіг з Росією, і Росія не хоче цього з нами. Цей процес також тривалий», — підкреслив Президент.

«Ми хочемо досягти все-таки домовленості з Росією і підписати Угоду про стратегічне партнерство. Бо, якщо ми її не підпишемо, ми будемо весь час перебувати в такому невизначеному стані відносин. Нам її треба підписувати», — зазначив глава держави.

«І це збіглося з точкою зору уряду. І коли на міжурядових зустрічах, на міжурядових нарадах почали обговорювати це питання більш предметно, тоді виникла єдина пропозиція, іншої не може бути — призупинити підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, провести діалог цей, визначити шляхи досягнення компромісів. Але без участі Європи це зробити неможливо», — розповів він.

«Тоді що виходить? Тристоронній діалог: Україна — Європейський Союз — Росія», — сказав Президент, додавши, що результат цих переговорів невідомий.

Водночас Україна готова відновити закупку російського газу за умови зниження його ціни. «Сьогодні, коли ми ведемо з ними (РФ) переговори, вони нам задають питання: «Ви готові відновити український споживчий ринок для Росії?». Ми кажемо, що готові за єдиної умови: ви нам зменшите ціну на газ», — підкреслив Президент.

Він зауважив, що метою політики України в цьому питанні є позбавлення «вкрай невигідної ціни». За словами Віктора Януковича, це і призвело до скорочення обсягів споживання російського газу.

Візит до КНР. Під час державного візиту Президента України Віктора Януковича до Китайської Народної Республіки заплановано підписання низки угод, важливих для економіки країни.

«Готується до підписання велика кількість різних угод, у тому числі й інвестиції для України», — сказав Віктор Янукович.

Президент підкреслив, що Китай надає важливого значення торговельно-економічним відносинам з Україною. Свідченням цього, зауважив він, є запрошення відвідати країну з державним візитом. «Україна як пріоритет для китайської економіки отримала державний візит. На рік у Китаї тільки два державні візити, і один із них — український», — сказав Президент.

«Хоча в нас ситуація внутрішня, як кажуть, не дуже добра для візитів, але, якщо я відмовлюсь від цього візиту, втратить економіка держави», — констатував глава держави.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).

ЦИТАТА

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ:

«Будь-яке волевиявлення людей, будь-які акції — це підтверджує, що кожна людина має не лише право, а й можливість висловити свою точку зору. Але дуже важливо, щоб ці акції завжди мали мирний характер».