Анатолій КІНАХ, фракція Партії регіонів:

— На Верховній Раді величезна відповідальність за мир та спокій у суспільстві, захист національних інтересів, збереження територіальної цілісності та державності. Однозначно неприпустимими є останні події — захоплення адміністративних будинків, фізичне насилля над мирними демонстрантами, силове протистояння. Тому є пропозиція у Верховній Раді створити Тимчасову спеціальну комісію. Винні повинні бути покарані незалежно від політичного кольору, статусу та посади.
Шановні депутати, Україна незворотно інтегрується в Європейську світову економічну і політичну систему. Дуже важливо, щоб євроінтеграційний шлях України ми не перетворили в черговий раз на політичні, особисті кон’юнктурні цілі, політичну метушню. Йдеться про стратегічний напрямок нашої держави і необхідно сконцентрувати нашу мудрість, відповідальність, розум з тим, щоб будувати на українській землі сучасні європейські стандарти. Україна має величезне надбання, яке створено поколіннями науковців, інженерів, трудових колективів, і для нас принципова позиція забезпечити необхідні умови розвитку для гідного місця України в світі. І ніколи не можна допускати, хоча б виходячи з проявів економічного патріотизму, щоб Україна перетворилася на сировинний придаток чи експортера дешевої робочої сили для розвиненого світу.
Україна веде складні переговори з нашими партнерами і на Заході, і на Сході. І всі повинні розуміти, коли держава розколюється, втягується у внутрішні конфлікти, її позиції на переговорах дуже слабкі. А інтеграція — це не лише нові можливості, це жорстка конкуренція за життєвий політичний та економічний простір. Ми ще раз підкреслюємо та вносимо пропозицію — започаткувати загальнонаціональний круглий стіл з обговорення питань в умовах чіткої дискусії, в основі якої національні інтереси України. За обов’язкової участі всіх громадських і політичних сил України.
Віталій КЛИЧКО, фракція «УДАР»:
— Україна — не поліцейська держава. Якщо ми нині проковтнемо це, то ковтатимемо міліцейські кийки завжди. І це стосується кожного українця. Сьогодні маємо визнати: жодних висновків з кровавої бійні на Майдані, ані керівництво уряду, ні Президент так і зробили. Я вимагаю покарання для тих осіб, хто замовляв і здійснював злочини проти людей на Майдані, а також тих, хто бив журналістів. Я вимагаю відставки уряду, а також притягнення до кримінальної відповідальності всього керівництва Міністерства внутрішніх справ. Уряд Азарова має нести політичну відповідальність і за пролиту кров на Майдані, і за крах економіки та соціальної сфери держави. Непрофесійний уряд має піти у відставку. Ми вимагаємо припинення політичних репресій у країні та звільнення всіх, хто був затриманий в ході злочинних дій влади під час подій на Майдані. Я звертаюсь до провладних депутатів: ви сьогодні також відповідальні за те, що відбувається в державі. І кожен з вас нестиме персональну відповідальність, якщо ви не голосуватимете за відставку уряду.
І останнє. Повну відповідальність за злочини проти громадян України несе людина, у якої є всі повноваження і повнота влади в Україні — Президент Віктор Янукович. Влада хвалиться своєю вертикаллю, але збирання в своїх руках усіх владних повноважень означає також повну відповідальність за свої дії. Тому ми вимагаємо дострокових виборів Президента. Повна заміна влади має відбутися у легітимний спосіб. Для цього є всі підстави, закони. Я звертаюся до Президента — подайте добровільно у відставку, і оголосіть дострокові вибори. Це єдиний варіант проявити здоровий глузд у ситуації політичної кризи в Україні.
Арсеній ЯЦЕНЮК, фракція «Батьківщина»:
— У країні не просто політична криза. Це не проблема економіки, розподілу влади і виконання Конституції. Це проблема людської гідності та несправедливості, яка відбувається в країні протягом останніх трьох років. Це проблема знущання над людиною і громадянином, це нехтування правами і свободами українців. Ви розколюєте країну. Те, що розкололася ваша фракція, — лише свідчення того, що ваш кінець не за горами. Але те, що ви розколюєте українську державу, і те, що мільйони українців через вас втратили віру в майбутнє, за це йде не юридична, а історична відповідальність.
Ми вимагаємо відставки уряду Азарова-Януковича. Друге, до кримінальної відповідальності повинен бути притягнутий міністр внутрішніх справ Захарченко. Він бив наших дітей і має за це понести покарання. Той, хто не підтримає відставку, означатиме, що він так само несе відповідальність за побитих дітей, за озвірілий «Беркут», провал в економіці й за знищення нашої європейської інтеграції. І нестиме цю відповідальність перед народом України і перед чесним і справедливим судом.
Олег ТЯГНИБОК, фракція «Свобода»:
— Ситуація в парламенті, суспільстві й державі не просто напружена, вона є катастрофічною і в політичному, і в економічному сенсі. Люди добрі, вставайте на боротьбу, створюйте страйкові комітети, протестуйте проти влади, яка сьогодні знищила економіку держави, призвела до соціальної несправедливості. Що тут говорити у тому парламенті? Хтось наївно собі уявляв і думав, що вони прореагують на звірів у погонах, які били студентів, били журналістів, які в крові втопили Майдан Незалежності. Новий рік хочете святкувати? Різдво хочете святкувати в центрі Києва, на крові? У вас совість є? Та ви би мали прийти сюди і покаятися! Стати на коліна і вибачатися перед народом, до чого ви довели? Ви довели країну до хаосу, і думаєте, що сховаєтеся від відповідальності. Не сховаєтеся!
Якщо не буде проголосована відставка уряду, а судячи з того, що тут робиться, не буде вона проголосована, значить, буде відповідна реакція. На вас лежить тепер вся відповідальність за те, що відбуватиметься в країні. Ви думаєте, люди вийшли за гроші протестувати? Ви глибоко помиляєтеся, люди вийшли, бо ви народ «дістали» вже своїм хамством.
Імпічмент Президента, відставка уряду, парламенту — повне перезавантаження влади! Тільки тоді ми зможемо реально змінити ситуацію в країні. В іншому разі нічого не буде. Є два шляхи: еволюційний-парламентський, або революційний. Ви довели до того, що сьогодні в Україні настає революція, яка вас змете.
Петро СИМОНЕНКО, фракція Комуністичної партії України:
— Від імені Компартії ще раз заявляю: ми рішуче засуджуємо насильство і жорстокість по відношенню до мирних маніфестантів. Ми також засуджуємо дії бойовиків-провокаторів незалежно від того, хто ними керував і віддавав накази. І ті, хто прагне підписання Угоди про асоціацію з ЄС, і ті, хто виступає за приєднання до Митного союзу, мають повне право мирно і відкрито, не боячись репресій і переслідувань, фізичного насильства обстоювати свої переконання.
Те, що відбувається в країні, — свідома ескалація політичного напруження, — це не що інше, як боротьба олігархічних кланів за президентське крісло. Боротьба, в якій людей, як гарматне м’ясо, кидають у вир кривавого громадянського протистояння. Боротьба заради перемоги, в якій олігархи готові знищити нашу країну. І це гірка правда. Треба запобігти зростаючому протистоянню і поглибленню розколу в суспільстві, яке вже обернулося насильством і кровопролиттям. Якщо не зупинити це сьогодні — це обернеться трагедією для нашого українського народу.
Від імені Компартії, наших виборців і прихильників офіційно заявляю: всю політичну відповідальність за кровопролиття на Майдані в ніч на 30 листопада, за можливі наслідки нинішнього протистояння, сповзання країни у прірву громадянської війни, повною мірою несуть представники олігархічних кланів, які знаходяться і у владі, і у так званій опозиції, як і псевдодемократична Європа з її подвійними стандартами.