22 березня 2022 року делегати 144-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу, яка проходить у Нуса Дуа (Індонезія), обговорили у режимі термінової процедури питання "Мирне вирішення щодо війни в Україні, повага до міжнародного права, Статуту Організації Об'єднаних Націй та територіальної цілісності".

Учасники обговорення різко засудили грубе порушення міжнародного права російською федерацією у результаті розв'язання повномасштабної агресії проти України, порушення російським загарбниками міжнародного гуманітарного права, військові злочини проти мирного населення, неприпустимість використання війни у XXI столітті як засобу вирішення проблем у міждержавних відносинах. Представники парламентів усього світу особливо підкреслили необхідність виконання положень Уставу ООН, дотримання норм та принципів міжнародного права, зокрема поваги до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності всіх держав, невтручання у їхні внутрішні справи.

Було підкреслено нагальну потребу захисту мирного населення, організації гуманітарних коридорів для евакуації, забезпечення людей предметами першої необхідності та медичною допомогою, забезпечення доступу міжнародних гуманітарних організацій до місць, де люди потребують допомоги. Було відзначено, що війна викликала справжню гуманітарну катастрофу,  потік беженців склав більш ніж 3 мільйони людей, ще мільйони людей стали внутрішніми переміщеним особами. Усі учасники закликали до якнайшвидшого припинення бойових дій та проведення переговорів з метою  відновлення миру та врегулювання спірних питань шляхом консультацій.

Багато учасників дебатів висловили щире захоплення мужньою боротьбою українського народу проти російської навали, відзначили, що Україна захищає сьогодні не тільки власну свободу, але й свободу усього вільного демократичного світу.

У ході дебатів виступила у режимі онлайн член української делегації, Президент Бюро Форуму жінок-парламентаріїв МПС Леся Василенко. Вона вказала на факти численних воєнних злочинів з боку російських загарбників, таких як гвалтування, тортури та вбивства мирних громадян, руйнування громадянської інфраструктури, обстріли житлових кварталів, лікарень, пологових будинків, шкіл та дитячих садочків. Представниця України наголосила, що наша держава готова до мирного врегулювання та переговорів, але на умовах поваги до українського суверенітету, державної незалежності, територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах та компенсації шкоди, заподіяної російською агресією.

Інформаційне управління