Чи не найгарячіша проблема - питання імпорту російських газу та нафти, припинення поставок яких вимагають деякі політичні сили. Щодо цього канцлер Німеччин Олаф Шольц, як і досі, був категоричний: «Ми позбудемося такої залежності, як тільки це буде можливо». Глава німецького уряду аргументував свою позицію тим, що миттєва зупинка поставок російських енергоносіїв призвела б до рецесії у ФРН та Європі. А також загрожувала б закриттям сотням тисяч робочих місць і цілим галузям промисловості.

Шольц повідомив, що вже нині у Німеччині відчуваються негативні наслідки від економічних санкцій проти Росії, котрі відчутно вдарили по пересічних громадянах. За його переконанням, обмеження не мають завдати більшої шкоди європейським державам, ніж російському керівництву. Та й користі від того, що Німеччина поставить під загрозу власну економічну потужність ніхто не матиме, - зазначив канцлер.

Крім іншого, Олаф Шольц ще раз пояснив позицію німецького Кабінету щодо війни в Україні. А також зміну курсу уряду з відвертого пацифізму на помірну підтримку військовими поставками українських Збройних Сил. За словами канцлера Німеччини, спроба Кремля зруйнувати Україну ракетно-бомбовими ударами достатньо ефективна. Утім, ця само стратегія руйнує і Росію. Вона призведе до повного краху кремлівських ілюзій.

Шольц також запевнив депутатів Бундестагу та Україну, що Німеччина солідарна з нею. «Президент Зеленський і всі громадяни України можуть справедливо розраховувати на нашу допомогу, - зазначив він. - Німеччина з самого початку війни постачає зброю і техніку, разом з партнерами запроваджує і контролює реалізацію жорстких санкцій щодо Росії».

Утім, висловивши солідарність з Україною, канцлер знову відкинув можливість безпосередньої участі НАТО у війні з Росією. Зокрема нагадавши про вимоги запровадити над територією України безполітну зону чи задіяти миротворчі сили альянсу, Шольц заявив: «Як би не було важко, ми не підемо на це. НАТО не стане учасницею війни». Водночас канцлер вимагає від Кремля припинення війни в Україні: «Гармати мають замовкнути - і негайно», - заявив Шольц. Він також зазначив, що «війна змушує Німеччину приймати нові рішення. Серед них - вкладати потужні інвестиції у власну та європейську безпеку й оборону».

Канцлер також нагадав, що урядова коаліція порушила власне табу на поставки озброєнь у зони конфліктів і надає військову допомогу Україні. Днями уряд ухвалив рішення про спрямування 1 млрд євро на поставки Україні озброєнь від німецьких виробників.

Також українським біженцям від війни Олаф Шольц пообіцяв всебічну підтримку. Утім, визнавши, що «поки незрозуміло, скільки саме жінок, дітей, чоловіків з України шукатимуть у нас притулку. Але ми використовуємо всі можливості, щоб на нашому континенті знову запанував мир», - запевнив канцлер ФРН.

Берлін.