Для забезпечення ефективної та безперебійної роботи економіки Верховна Рада під час засідання 24 березня ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» (№7190). «За» проголосували 353 народні депутати.

Співавтор даної законодавчої ініціативи, голова Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що ці зміни передбачають звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться на територію України в режимі імпорту та звільнення від ПДВ операцій із ввезення товарів на митну територію України платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, що сплачують податок за ставкою 2 відсотки. При цьому передбачається спрощення процедур митного оформлення таких товарів.

Документ також передбачає звільнення з 1 квітня 2022 року та на період дії воєнного стану від сплати акцизу та мита з транспортних засобів, що ввозяться громадянами на територію України (легкових автомобілів, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів), за винятком тих, що мають походження з країни держави-агресора.

Від сплати мита звільняються й товари, які ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами для вільного обігу (крім спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах).

Водночас за рішенням Кабінету Міністрів протягом дії воєнного стану дозволятиметься ввезення окремих категорій товарів, щодо яких встановлені законодавчі обмеження, без надання митникам дозвільних документів.

Ще одна норма ухваленого закону передбачає, що за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховуватиметься та не сплачуватиметься податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на
територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих рф та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з російською збройною агресією проти України.

На період з 1 березня 2022 року та до 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, також не нараховуватиметься та не сплачуватиметься податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’кти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності юридичних осіб, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф.

Крім того, на територіях, де ведуться чи велися бойові дії, або які тимчасово окуповані збройними формуваннями рф, з 1 січня 2022 року і до 31 грудня року, в якому буде скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок. Перелік таких територій визначатиметься Кабінетом Міністрів.

Законопроект надає органам місцевого самоврядування право приймати рішення щодо встановлення місцевих податків і зборів та пільг з їх сплати, а також зменшувати чи збільшувати раніше встановлені ставки без дотримання регуляторного законодавства.

Із трьох до шести місяців продовжено строк, протягом якого платники, які не мали можливості подати податкову звітність та сплатити податки і збори, повинні виконати свій податковий обов’язок після припинення воєнного стану.