Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко на платформі Українського медіацентру розповів про роботу українського парламенту і останні закони, ухвалені в умовах воєнного часу. А також про політичний контекст поточної ситуації.

Він виокремив кілька напрямів, за якими ухвалювалися рішення в четвер, 24 березня. Зокрема, у сфері національної безпеки та оборони. Наприклад, реформу так званих сил опору, яка відбувалася в рамках наступного етапу розгортання сил територіальної оборони. Його планували втілювати більш розлого та в мирний час, але поточна ситуація вимагає термінового впорядкування, бо є частина територій, на яких ми не маємо контролю, і там якраз мають діяти ці механізми. О. Корнієнко також повідомив про збільшення відповідальності за поширення інформації про місцезнаходження Збройних Сил, місць розташування нашої техніки та закупок і військової допомоги, яку нам постачають партнери.

«Це дуже важливо, бо ми бачили вже кілька випадків, коли блогери, або пересічні люди, невідомо з яких міркувань, розміщують певні ролики, а потім туди прилітає не просто якийсь артилерійський снаряд, а якась гіперзвукова ракета. Люди мають розуміти, що зараз війна і по-іншому формувати потоки інформації в соціальних мережах», – наголосив О. Корнієнко.

На прохання ведучого Андрія Шевченка, Перший заступник глави парламенту роз’яснив для представників іноземних та вітчизняних ЗМІ певні положення ухвалених змін. Все дуже просто, зазначив він, орієнтуватися необхідно насамперед на інформацію, розміщену на сайтах ЗСУ чи Генштабу, або ж на їх ресурсах в соціальних мережах.

Перераховуючи ухвалені в четвер законопроекти, О. Корнієнко також відзначив ініціативу, яка передбачає посилення відповідальності за контрабанду. І виокремив соціальний блок питань.

«Ми фактично дали зелене світло переформатуванню вступу до вишів, – зауважив він. – Розуміємо, що зараз просто неможливо на великій території провести якісно ЗНО, а на іншій частині також повиїжджали вчителі й просто не буде інструкторів. І уряд тепер у тих межах, які запропонувала Верховна Рада, обговоривши це з суспільством, напрацює механізм, як саме цього року будуть вступати діти».

Акцентував О. Корнієнко і на вдосконаленні системи соціального забезпечення ветеранів: «Ми віднесли до ветеранів уже бійців тероборони і будемо працювати над покращенням у цій сфері». А також зауважив, що народні депутати охопили в четвер і невеликий блок аграрних питань: «Ми прийняли дуже важливий закон, який дозволить спростити життя фермерів. Вони можуть налагодити більш якісно посівну на тих територіях, де це можливо. Міністр аграрної політики Роман Лещенко написав заяву про відставку. Дуже вдячні йому за роботу, особливо на тих етапах, коли він працював над запуском земельної реформи. Але нині маємо повну політичну спадковість. Зараз все просто – всі працюємо разом. Немає фактично опозиції та коаліції. Всі працюють поруч. Микола Сольський, який очолював профільний комітет під час аграрної реформи, тепер очолюватиме міністерство й реалізовуватиме всі військові завдання», – поінформував Перший заступник Голови Верховної Ради.

«Продовжуємо працювати фактично в режимі Погоджувальної ради, – наголосив О. Корнієнко, коментуючи нинішню роботу законодавчого органу влади. – Із перервами, але обговорюючи законопроекти. Думаю, що наступного тижня, можливо, знову буде засідання, яке стосуватиметься інших питань, на яких наполягатиме уряд і певні комітети».

О. Корнієнко прокоментував обмеження діяльності проросійських партій в умовах воєнного часу. «РНБО звернулася до Міністерства юстиції з цим завданням і Мін’юст працюватиме над цим, – припустив він. – Думаю, вони оперативно спрямують відповідні позови. У нас заборона відбувається в судовому порядку і сподіваюся, що суди будуть теж оперативними в цій ситуації. Фактично, йдеться про заборону таким партіям вести агітацію, брати участь у політичних процесах, збирати з’їзди. В них не буде керівних органів, реєстрації тощо». А от у парламенті унормувати ситуацію буде складніше, вважає О. Корнієнко, з огляду на те, що на законодавчому рівні в нас немає тісної залежності фракцій від партій, які їх привели до влади.

Тому доля фракції «Опозиційна платформа – За життя», за словами Першого заступника глави парламенту, нині фактично в руках її членів, які «мають визначатися морально».

Водночас, він зауважив, що на кожному засіданні чотири-п’ять народних депутатів заявляють про вихід із цієї фракції. Працюють законотворці нині і над окремим законопроектом, який би давав змогу виборцям відкликати депутатів на місцевому рівні з тих партій, які є забороненими. «Але ми розуміємо, що в місцевих радах треба працювати більш обережно, бо є такі ради, де більшість належить саме забороненим партіям», – зазначив О. Корнієнко.

Парламент є виразником інтересів суспільства і він точно завжди буде на сторожі цих інтересів, підкреслив О. Корнієнко. Нині вже не може залишатися жодних сумнівів з приводу патріотичності української влади, запевнив він. Усі працюють виключно на перемогу. Верховна Рада зберігає свій потенціал для ухвалення необхідних рішень, наголосив Перший заступник глави очільника законодавчого органу влади. Протягом трьох засідань народні депутати засвідчують свою ефективність, ухвалюючи навіть більше рішень, і в мирний час і це правильно, бо багато речей необхідно перебудовувати «на ходу». «Маю честь бути в складі президії Верховної Ради і вкотре ловлю себе на думці, що дивлячись в очі більше як трьом сотням пар очей, я бачу більш дорослі погляди, – сказав О. Корнієнко. – У нас є народні депутати, які відпрошуються на засідання у своїх військових командирів. Серед нас є ті, хто займається гуманітаркою, і ті, хто вивозить людей коридорами. Є дипломати – це наші жінки, які нині працюють за кордоном. Усі депутати зараз абсолютно об’єднані й готові разом співпрацювати, відсунувши всі політичні дискусії на задній план. До першого Дня Перемоги».

О. Корнієнко повідомив, що ще з першого засідання, проведеного в умовах війни, склалася традиція – перед відкриттям усі парламентарії разом виконують Гімн. «Співаємо прямо без музики, без фонограми, своїми голосами, – каже він. – Цей момент дуже важливий і урочистий. Він налаштовує на те, що ми зібралися всі разом заради України і в нас немає жодних політичних претензій один до одного. Потім ми оголошуємо хвилину мовчання і це теж для нас дуже важливо». У цьому контексті О. Корнієнко високо оцінив присутність представників парламентів інших країн, які висловили солідарність із народними депутатами, відвідавши Верховну Раду в четвер. «У нас зараз лише одне завдання – перемогти страшного ворога в страшній війні», – резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради.