Міністр закордонних справ України Дмитро куле ба відреагував на повідомлення, що нібито між Україною та Росією практично знайдено згоду за чотирма пунктами з шести під час перемовин про припинення війни. Таку заяву сьогодні зробив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. За його словами, йдеться нібито про питання членства у НАТО, роззброєння, колективної безпеки та офіційного статусу для російської мови.

Дмитро Кулеба висловив подяку Туреччині та особисто президенту Реджепу Тайїпу Ердогану за всю допомогу, але зазначив, що про «консенсус» у переговорах між Україною та РФ наразі не йдеться. 

«Немає жодного консенсусу з Росією щодо згаданих президентом Туреччини чотирьох пунктів. Зокрема, єдиною державною мовою в Україні є і буде українська. Та й загалом класифікація ключових тем переговорів на чотири або іншу кількість пунктів є некоректною. У підгрупах делегацій одночасно обговорюється багато різних питань», - зазначив Кулеба, йдеться в заяві , розміщеній на сайті МЗС. 

"Та й загалом класифікація ключових тем переговорів на чотири або іншу кількість пунктів є некоректною. У підгрупах делегацій одночасно обговорюється багато різних питань.

Переговорний процес йде надзвичайно важко. Українська делегація зайняла сильну позицію і від своїх вимог не відмовляється. Ми наполягаємо, насамперед, на припиненні вогню, гарантіях безпеки та територіальній цілісності України", -.зазначив міністр.

Україна буде продовжувати діалог з Туреччиною та усіма іншими зацікавленими сторонами, аби відновити мир на українській землі. Сподіваємося, що Туреччина, як друг і стратегічний партнер України, буде також продовжувати підтримку на усіх треках.

"Користуючись цією нагодою, також нагадую, що запровадження нових санкцій проти росії та зміцнення обороноздатності України є не менш важливими факторами, аби зупинити російську воєнну машину та досягти бажаного прогресу на переговорах.

Така тристороння стратегія - санкції, військова підтримка, переговори - не повинна ніким ставитися під сумнів", - наголосив Дмитро Кулеба.