Політика

Байден: Війна в Україні - це нова боротьба за свободу

Візит президента США Джо Байдена до Польщі завершився промовою у центрі Варшави, яка безпосередньо стосувалася війни Росії проти України. Утім, у своєму розгорнутому зверненні американський лідер поставив нинішню війну в ширшу історичну перспективу, в один ряд із такими знаковими подіями як Празька весна, боротьба польської «Солідарності», падіння Берлінського муру тощо.

«Коли Радянський Союз розвалився, Польща та країни Східної Європи звільнилися. Це була велика боротьба за свободу. Вона була важкою, довгою та болючою. Протягом місяців, років, декад було створено нові країни у боротьбі за волю та свободу, боротьбі між демократією та автократією, між свободою та репресіями, між порядком та урядом, яким керує брутальна сила. Цього разу ми повинні зрозуміти, що ця боротьба не буде виграна за пару днів або місяців. Нам потрібно підготуватися до тривалої боротьби», - розповів Байден.

За його словами, боротьба за демократію не завершилася Холодною війною. Він зазначив, що Росія придушила демократію у себе і намагається зробити це в інших місцях. Також Джо Байден назвав цинічною брехнею слова Путіна про намір «денацифікувати» Україну. За його словами, напад на нашу країну був нічим не спровокований, і нині Україна перебуває на передовій боротьби за демократію у світі. «Україна та її народ - на передовій, борються за свою країну. Вони воюють за основні елементи вільного суспільства. Але вони завжди порушувалися, за них боролися багато поколінь. Світ є недосконалим. Є амбіції та апетит людей, які хочуть домінувати над світом», - ствердив Джо Байден.

Президент Сполучених Штатів повторив свої слова про те, що війна проти України - це вибір Росії. А ще наголосив, що НАТО і США багато працювали над тим, щоб не допустити цієї війни. Однак Володимир Путін і Росія показували, що не зацікавлені в цьому.

Окремо він звернувся до громадян РФ. «200 тисяч росіян вже покинули країну за місяць. Вкрай великий відтік мізків за такий короткий період. Меседж до росіян: ви не є нашими ворогами, я не вірю, що ви підтримуєте вбивство невинних або бомбардування лікарень, шкіл, пологових будинків, блокаду міст», - заявив Байден, додавши, що демократичний світ продовжить переслідувати злочинну російську владу. «Під санкціями вже понад 400 офіційних осіб РФ. Понад 400 компаній залишили Росію повністю ? це результат безпрецедентних обмежень. Рубль перетворився практично на попіл. Треба 200 рублів, щоб отримати один долар. Санкції не дозволяють РФ розбудувати нове військо», - зауважив Джо Байден.

Водночас він підкреслив, що американські сили в Європі не для того, аби брати участь у війні, а щоб захистити членів НАТО. «Навіть не думайте вступити на землю якоїсь із країн Альянсу», - попередив американський президент.

Звертаючись до Європи, він нагадав, що війна в Україні - це нова боротьба за свободу. «Європа повинна припинити свою залежність від палива Росії. Саме тому у Брюсселі я оголосив план, щоби позбавити Європу цієї кризи. Це питання економічної та національної безпеки. Потрібен план, щоб упоратися з проблемами. Ми над цим працюємо», - запевнив Байден.

Насамкінець він підсумував, що «диктатор, який намагається розбудувати імперію, ніколи не подолає любов народу до свободи. Світ буде вільним. Україна ніколи не стане «перемогою» для Росії. Вільні люди не хочуть жити у темноті. Ця людина не може залишитися при владі».