Відновлення економічних процесів у країні забезпечує надійну підтримку українській армії, що продовжує героїчно боронити кордони кожного міста та села держави, та сприяє поверненню рівня розвитку економіки України до довоєнних показників.

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів неодноразово зазначав, що одним з основних складових  соціальної політики в умовах ринкової економіки є максимальна реалізація права людини на працю (підтримка мікро- і макробізнесу та зміни до Кодексу законів про працю України, який потребує оновлення). Саме це у першу чергу уможливлює зростання економіки.

Під час військової агресії російської федерації проти України, яка навмисно знищує підприємництво, а отже і позбавляє громадян спроможностей забезпечувати свої родини, роботу Державної служби зайнятості неможливо переоцінити. Державна установа невпинно забезпечує своєчасну реєстрацію безробітних та виплату їм допомоги по безробіттю на територіях, де ведуться бойові дії. Також налагоджена активна співпраця з обласними державними (військовими) адміністраціями відповідних регіонів країни для забезпечення безперебійного наповнення роботодавцями (включаючи переміщені підприємства) бази вакансій для швидкого пошуку роботи та працевлаштування безробітних.

Нагадаємо, що за умовами програми з переміщення українського виробництва держава активно забезпечує перевезення відповідного обладнання та розселення працівників. Працевлаштування максимальної кількості громадян у регіонах, де немає активних бойових дій, створить нову кон’юнктуру на ринку праці та у географії українського бізнесу.

Важливо зазначити, що протягом дії воєнного стану будь-який бізнес в Україні та протягом місяця після його завершення може отримати кредит до 60 млн. грн. під 0% за Програмою «5-7-9%». Після цього періоду кредитна ставка становитиме 5%.

Безперебійній трудовій діяльності в умовах війни також сприяють зміни до трудового законодавства, що були прийняті Верховною Радою Україною на початку 2021 року. Нагадаємо, що у лютому минулого року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи», яким запроваджено два самостійних види (форми) роботи - дистанційна та надомна. Зокрема, Законом забезпечено можливість працівника поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.

Поряд з цим з початку терористичних дій росії проти України світова спільнота забезпечує нашу державу гуманітарною допомогою, а влада країни напрацьовує внутрішні механізми підтримки населення та бізнесу в складних умовах війни.

Так, кожна особа, що вимушено покинула зону активних бойових дій, щомісяця отримуватиме державну допомогу в розмірі 2 тис. грн. А роботодавці, що влаштовуватимуть на свої підприємства вимушених переселенців, можуть розраховувати на 6,5 тис. грн. державної підтримки за кожного працевлаштованого громадянина. Крім того, сім'ям, які надаватимуть прихисток вимушеним переселенцям, держава компенсує витрати на оплату комунальних послуг у розмірі 450 грн. за кожну людину, яку прихистили. Державна допомога у розмірі 3 тис. грн. також передбачена для осіб з інвалідністю. Батькам кожної дитини, яка переїхала до більш безпечних регіонів, буде виплачено 3 тис. грн. щомісячно.

Крім того, Верхова Рада України продовжує оновлювати трудове законодавство держави, враховуючи потреби бізнесу та працюючого населення під час війни.

Так, у цьому місяці набув чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 за реєстр. № 2136-ІХ (законопроект за реєстр. № 7160). Цей Закон визначає особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Зокрема, з метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, у тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Принагідно інформуємо, про відповіді Міністерства економіки України на поширені запитання зі сфери трудових відносин в умовах воєнного стану.

Наразі робочою групою Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів доопрацьовується до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин за реєстр. № 5388. Реалізація законопроекту разі його прийняття парламентом суттєво підвищить динаміку та гнучкість ринку праці, сформує передумови для створення нових робочих місць для висококваліфікованої робочої сили.

Український народ завжди славився своєю працьовитістю, опором на власні ресурси, силою волі та характеру, фізичною витривалістю та наполегливістю у досягненні власної мети. Як зазначив 27 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський у інтерв’ю російським ЗМІ, «такий азартний і працьовитий народ», як український, «звичайно, економічно вистрибне».

Таким чином, створення Верховною Радою України адекватного законодавчого поля в умовах воєнної агресії російської федерації проти України сприятиме активізації закладеного у кожному українцеві трудового потенціалу, що позитивно вплине на економічні процеси в нашій країні та пришвидшить її відновлення в майбутньому.

Інформаційне управління