« Шановна пані Лагард!

 У відповідь на військову агресію та порушення територіальної цілісності України з боку Російської Федерації за участю Білорусі Європейський Союз, США та інші країни ввели санкції щодо деяких російських банківських установ (заморожування активів; заборона доступу до фінансових ресурсів, що перевищують  певна зрілість, обмеження кореспондентських відносин).

 Останні події в Україні свідчать, що російська армія не лише намагається знищити військові об’єкти, а й застосовує збройну агресію проти цивільної інфраструктури та мирного населення України з метою залякування та створення паніки. Це невибіркові артилерійські обстріли, повітряні бомбардування та ракетні удари по населених пунктах українських міст, дитячих садках та дитячих будинках, лікарнях, обстріли атомних електростанцій, обстріли та руйнування об’єктів критичної інфраструктури.  Ці дії Російської Федерації за сприяння Білорусі є грубим порушенням міжнародного права, Статуту ООН, Женевської конвенції щодо правил війни 1949 року та Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Вчинення вищезазначених злочинів неможливе без належного фінансування військових формувань та терористичних угруповань, які діють у взаємодії з державою-агресором із залученням відповідних банківських установ.  Такі дії призводять не лише до порушення державою-агресором Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, а й до набуття нею статусу спонсора терористів.

 Ми переконані, що санкції, запроваджені західними країнами щодо окремих російських державних банків з 2014 року, не дали бажаного ефекту, враховуючи, що ці банки мають достатній досвід уникнення санкцій та обмежень, використовуючи коррахунки російських банків, які не надійшли.  під санкціями.

Банківська справа принципово відрізняється від інших видів бізнесу, оскільки її системоутворюючим фундаментом є довіра. Сьогодні весь світ має незаперечні докази того, що діючий режим у Російській Федерації, невід’ємною частиною якої є Банк Росії як регулятор банківської системи, спотворює будь-які міжнародно визнані стандарти та зобов’язання для досягнення своїх злочинних цілей. Продовжувати довіряти всім російським і білоруським банкам і сподіватися на належну поведінку перед обличчям міжнародних фінансових санкцій проти деяких з них, а також сподіватися, що ці банки будуть дотримуватися міжнародних стандартів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму,  ігнорувати реальність.

З метою максимізації ефекту від фінансових санкцій, запобігання участі (прямо чи опосередковано) фінансової та банківської систем ЄС у фінансуванні терористичних актів проти мирного населення в Україні, ми закликаємо Вас доручити банкам ЄС розірвати кореспондентські відносини з всіма російськими та білоруськими банками як держави-агресора, яка спонсорує терористів, і держави, яка надає безпосередню допомогу таким акціям.

Ми високо цінуємо підтримку, яку Європейський Союз вже надав Україні, і сподіваємося на ваші подальші термінові та ефективні рішення в ці критичні для нашої країни часи», -

Щиро Ваш,

Данило Гетманцев

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики

Інформаційне управління