Політика

Ухвалений закон визначає, що все націоналізоване майно буде спрямовано «в рахунок майбуньої репараціі на користь України, яка зазнала агресії з боку російської федераціі»

Верховна Рада розширила підстави для націоналізації майна пов’язаних із рф осіб

«За» проголосували 305 народних депутатів.

Автори цієї законодавчої ініціативи, народні депутати Дмитро Наталуха, Ганна Лічман, Олексій Мовчан, Борис Приходько та Ігор Марчук запропонували уточнити коло пов’язаних із рф осіб, щодо активів яких застосовуватиметься примусове вилучення в Україні об’єктів права власності, а також принципи примусового вилучення.

Відповідно до ухваленого закону, резидентами Російської Федерації є: фізичні особи -- громадяни російської федерації (крім тих, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі та стримуванні (нейтралізації) збройної агресії рф проти України та забезпеченні національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного, надзвичайного стану або в період збройного конфлікту), а також особи, які не є громадянами російської федерації, але мають найбільш тісний зв’язок з рф, мають місце проживання або займаються основною діяльністю у російській федерації. Крім того, конфіскації підлягає власність юридичних осіб, їхніх філій або представництв, засновником або кінцевим бенефіціаром яких прямо чи опосередковано є рф чи російські компанії, або ж вищезгадані фізичні особи.

Також за рішенням Ради національної безпеки і оборони України або суду до резидентів можуть прирівнюватися фізичні або юридичні особи (незалежно від громадянства, здійснення основної діяльності тощо), які постійно перебувають за межами України або на тимчасово окупованій території України та публічно заперечують чи підтримують здійснення збройної агресії російської федерації проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України та які не зупинили чи не припинили здійснення своєї економічної (зокрема господарської) діяльності на території рф у період дії воєнного стану в Україні.

Один з авторів законопроекту, голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, повідомив, що в Україні зареєстровано майже 20 тисяч компаній, які відкрито та публічно належать росіянам і білорусам. «Лише з публічних джерел нам відомо, що рускім бенефіціарам компаній в Україні належить майже на 10 мільярдів доларів активів. Це тільки ті суми і цифри, які можна побачити у відкритих джерелах, де про громадянство власника або бенефіціара публічно зазначено у документах. А уявіть суми і цифри компаній та активів, які структуровані інакше», – зазначив він.

Коментуючи пропозиції щодо необхідності розділяти «добрих» росіян, які платять податки в Україні, від «поганих», Дмитро Наталуха навів приклад Глухівського кар’єру кварцитів, що видобуває унікальні високоякісні кварцити, які потім у вигляді кремнію потрапляють на підприємства російського ОПК для виробництва зброї. За словами народного депутата, із 2011 року його власником є дочірня компанія «РУСАЛа», кіпрська United Company Rusal Silicon Limited, яку контролює російський олігарх Олег Дерипаска. «Платять такі компанії податки в Україні? Ну, платять, звісно. Фінансують їх бенефіціари війну в Україні? Звісно, фінансують. От і аргумент з «платниками податків» відпав», – вважає народний депутат, підкреслюючи, що саме тому дія закону має поширюватися на всіх росіян (окрім тих, хто воює за Україну), а вже хто з них «добрий», а хто «поганий», мають визначати відповідні органи та служби, які вноситимуть рекомендації щодо націоналізації конкретного майна.

Ухвалений закон визначає, що все націоналізоване майно буде спрямовано «в рахунок майбуньої репараціі на користь України, яка зазнала агресії з боку російської федераціі».