Члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг надсилають звернення щодо загрози виникнення всесвітньої ядерної катастрофи, спричиненої захопленням військовими підрозділами рф атомних об’єктів в Україні.

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав рішення звернутись до Організації Об’єднаних Націй, Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ), парламентів всіх держав, Європейського Парламенту, міжнародних парламентських асамблеї щодо загрози виникнення всесвітньої ядерної катастрофи, спричиненої захопленням військовими підрозділами російської федерації атомних об’єктів Україні.

Звернення включає вимогу спряти забезпеченню виведення всіх російських військових з території Запорізької АЕС та зони відчуження у Київській області, а також створення 30-кілометрової демілітаризованої зони навколо кожного ядерного об’єкту України.

Також члени профільного Комітету Верховної Ради України вимагають розглянути можливість створення та введення спеціальної місії Організації Об’єднаних Націй для усунення ризику повторення Чорнобильської ядерної катастрофи в результаті дій російських окупаційних військ.

З 24 лютого і до 31 березня 2022 року Чорнобильська атомна електростанція, де 1986 року відбулася найстрашніша у світі ядерна катастрофа, та 30-ти кілометрова територія Зони відчуження ЧАЕС перебувала під повним фізичним контролем російських окупантів.

Відповідно регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику  Чорнобильської АЕС та на території Зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів п’ять тижнів був неможливий. Станом на сьогодні окупанти почали виводити частину військ з Чорнобильської АЕС. Оцінити наслідки перебування станції у заручниках можна лише за наслідками роботи відповідної комісії.

Втім уже зараз очевидно, що захопленням ЧАЕС рф створила умови виникнення другої Чорнобильської ядерної катастрофи, наслідки якої для життя та здоров’я населення можуть суттєво перевищувати наслідки військових дій. Наразі, за свідомої участі російських атомників, створюються ризики найбільшого з можливих терористичного акту світового масштабу - «другої ядерної катастрофи в України», що призведе до жахливих  наслідків для всього світу. 

В Зоні відчуження ЧАЕС, яка стала заручником російських ядерних терористів, досі зберігаються тони реактивних снарядів та ракет, снарядів для ствольної артилерії, мінометних боєприпасів. Вони транспортуються підрозділами східного воєнного округу збройних сил російської федерації з бази тилового забезпечення, що розгорнута в Наровлянському районі Гомельської області Республіки Білорусь. Транспортний коридор загарбників проходить через місто Прип’ять та в кількох сотнях метрів від основних споруд ЧАЕС. Зберігання боєприпасів здійснювалося в місті Чорнобиль, що також знаходиться на незначній відстані від Чорнобильської АЕС.

Ці боєприпаси з високою ймовірністю можуть вибухнути і пошкодити Новий безпечний конфайнмент, споруджений над четвертим зруйнованим у 1986 році енергоблоком Чорнобильської АЕС, який є найбільшою і найдорожчою  з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій завдовжки 165 м, завширшки 257 м, заввишки 108 м і загальною вагою 36 тис. тон.

На реалізацію цього проекту міжнародна спільнота витратила 1,5 млрд євро, а внесок ЄБРР становить понад 700 млн євро.

Ризик детонації боєприпасів в Зоні відчуження та на Чорнобильській АЕС високий і без боїв, оскільки окупанти нехтують заходами безпеки.

Крім того, починаючи з 4 березня 2022 року під контролем російських військових формувань перебувають Запорізька АЕС та місто Енергодар. На майданчику Запорізької АЕС продовжують перебувати представники державної корпорації з атомної енергії рф «Росатом». Перебування зазначених осіб на території Запорізької АЕС є незаконним та жодним чином не пов’язано із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки.

Запорізька АЕС укомплектована висококваліфікованим персоналом для забезпечення безпечної експлуатації АЕС власними силами. Неконтрольоване перебування сторонніх осіб на майданчику Запорізької АЕС несе пряму загрозу безпеці об’єкту, персоналу, населенню та довкіллю.

Інформаційне управління