Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації» (№ 7198).

Автори цієї законодавчої ініціативи, народні депутати Олена Шуляк, Дмитро Чорний, Мар’яна Безугла та інші зазначають, що документ розроблено з метою визначення правових та організаційних засад надання державою компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф із дня набрання чинності Указом Президента України від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні».

Окрім забезпечення громадянам компенсації за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна, цей законопроект також сприятиме збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до російської федерації щодо відшкодування завданих нею збитків.

Законопроектом, зокрема, пропонується запровадити надання компенсації за окремі категорії пошкоджених та знищених об’єктів нерухомого майна: громадянам України, які є власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна чи особами, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об’єктів житлового будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію; членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього; спадкоємцями вищезазначених осіб.

Крім того, надання компенсації має поширюватися на об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителів багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків у частині відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Пропоновані зміни передбачають, що компенсація може надаватися у вигляді: грошової виплати; об’єкта нерухомого майна; фінансування будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Розмір грошової компенсації визначатиметься за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження.

Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 квадратних метрів за один такий об’єкт, квартиру надаватимуть у будівлі, що зводиться на місці знищеного об’єкта нерухомого майна, а у разі неможливості – у межах кварталу (мікрорайону), в якому знаходилося знищене нерухоме майно чи в суміжних кварталах (мікрорайонах) відповідного населеного пункту. Водночас законодавці передбачають, що отримувач компенсації матиме право самостійно обирати квартиру в іншому кварталі (мікрорайоні) відповідного населеного пункту або в іншому населеному пункті відповідної категорії.

Заява до відповідної комісії про надання компенсації має подаватися під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, на якій знаходиться (знаходився) пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна. При цьому окремі заяви потрібно подавати щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна.

Стосовно способів подання заяви, то законодавці передбачають, що це можна буде зробити в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, через мобільний застосунок «Дія» або в паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення, або нотаріуса. Одночасно із поданням заяви отримувач компенсації також має укласти договір про відступлення державі права вимоги до російської федерації щодо відшкодування збитків за пошкодження або знищення об’єкта нерухомого майна.

Законопроект № 7198 також передбачає створення Державного реєстру пошкодженого та знищеного майна як єдиної державної інформаційно-комунікаційної системи, звільнення заявників від сплати судового збору за подання до суду заяв у зв’язку із втратою документів, необхідних для отримання компенсації, надання громадянам права на безоплатну вторинну правову допомогу у справах щодо втрати документів, необхідних для отримання компенсації. 

На думку авторів документа, окрім отримання громадянами компенсації за пошкодження та знищення внаслідок російської агресії об’єктів нерухомого майна, законопроект також сприятиме збільшенню обсягів будівництва житла та пожвавленню роботи будівельної і суміжних галузей.

«Держава готується забезпечувати українців компенсацією за пошкодження та знищення їхнього житла під час війни, тож люди, домівки яких зруйновані або пошкоджені, обов’язково мають зареєструватися. Це дозволить державі вже почати працювати та прораховувати витрати на відновлення житла, адже йдеться про сотні мільярдів гривень», -- наголосила народний депутат Олена Шуляк, зауваживши, що законопроект № 7198 також передбачає, що люди зможуть обирати місто, де хочуть оселитися. «Тобто, якщо квартира була в Харкові, то власник зруйнованого житла зможе обрати відповідну квартиру з такими ж характеристиками в іншому обласному центрі», – зазначила народний депутат.

До речі

Уже сьогодні інформацію про знищені чи пошкоджені приватні будинки (садибні, дачні та садові), квартири, інші житлові приміщення (на які зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку), можна подати у застосунку «Дія». Для цього у застосунку потрібно заповнити форму, вказавши: ПІБ; реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП); контактні дані (телефон та адреса електронної пошти); інформацію про об’єкт.

За повідомленням Мінцифри, якщо інформація про об’єкт зберігається в Державному реєстрі речових прав (ДРРП), вона підтягнеться автоматично. У разі відсутності інформації про об’єкт в ДРРП матимете змогу внести інформацію в ручному режимі. Після заповнення форми та її реєстрації зможете завантажити заяву в форматі PDF або отримати її на електронну пошту. Заяву також можна буде подати на порталі «Дія» за тією ж схемою та фізично в ЦНАП із середини квітня. Після реєстрації повідомлення очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації, що будуть визначені урядом.