Про це під час засідання уряду 5 квітня повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Виділяємо Міністерству оборони та Службі безпеки України кошти з резервного фонду. Це кошти на зарплати, техніку, зброю, пальне та все необхідне для наших захисників. Основні ресурси держави та бюджету спрямовуємо саме на ці потреби», – зазначив він.

Також затверджено порядок направлення військовослужбовців, які постраждали під час російської військової агресії, на лікування за кордон. «Одразу кілька держав запропонували свою безоплатну допомогу в лікуванні та реабілітації наших військових і цивільних», – сказав прем’єр та подякував нашим партнерам за таку підтримку.

Ще один важливий напрям роботи уряду – продовольча безпека держави. «Розпочалася програма безплатної роздачі продуктів у прифронтових містах. Майже 200 тисяч таких наборів із продуктами та засобами гігієни вже роздали. Найбільше в Донецькій, Харківській та Київській областях», – сказав Д. Шмигаль, повідомивши, що вже сформовано майже 12 мільйонів таких наборів. Загалом здебільшого в українських виробників закуплено 133 тисячі тонн продовольства майже на 4 мільярди гривень.

Водночас торговельні мережі зможуть залучити пільгові кредити до 1 мільярда гривень строком на рік під 5 відсотків, що дасть їм змогу поповнити обігові кошти та вчасно розраховуватися за продукти з українськими виробниками. «Продовольчі мережі сьогодні фактично стали об’єктами критичної інфраструктури. Уряд тісно співпрацює з ними, щоб у всіх містах і селах були продукти харчування, соціальні товари та речі першої необхідності. Розуміємо, що магазини нині зіштовхнулися з багатьма форс-мажорами та проблемами, тому будемо допомагати», – наголосив прем’єр.

На визволених від рашистських агресорів територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей вже розпочалося відновлення критичної інфраструктури, зокрема, подачі електроенергії та води, а також забезпечення людей, які втратили домівки, прихистком. У зв’язку з цим уряд затвердив механізм проведення обстеження пошкоджених об’єктів, щоб визначити, які з них можна відновити, а які буде демонтовано. «Внаслідок збройної агресії рф в Україні зазнали різного ступеня пошкодження тисячі будівель та споруд – житлові будинки, школи, лікарні… Тож уряд активно працює над тим, щоб відновлення інфраструктури країни розпочалось якнайшвидше. Для цього нам потрібно мати розуміння, що можна відновити, а що маємо відбудувати після закінчення війни та повернення до нормального життя», – зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Паралельно з оцінкою пошкоджень «Укрзалізниця» закуповуватиме будівельні матеріали для їх подальшої передачі на місця, щоб там, де це можливо, одразу проводити відновлювальні роботи. Відповідно до ухваленого урядом рішення, регіони за рахунок коштів держбюджету зможуть закуповувати будівельні матеріали та невідкладно проводити першочергові аварійно-ремонтні роботи на пошкоджених об’єктах. «Це дозволить в умовах воєнного стану оперативно придбати найнеобхідніші будівельні матеріали для проведення відновлювальних робіт у лікарнях, адміністративних приміщеннях, житлових будівлях та комунальних підприємствах, що зазнали пошкоджень внаслідок бойових дій», – зазначив Олексій Чернишов.

Для першочергових аварійно-ремонтних робіт, зокрема, закуповуватимуть скло для віконних та дверних блоків, OSB-плити (ДСП та ДВП плити), гіпсокартонні плити, бруси, дошки та рейки, металевий дріт, цвяхи, саморізи, плівку, тенти, листи металеві (профнастил) та шиферні плити.

Окреме рішення уряду стосується ліквідації значних пошкоджень таких об’єктів критичної інфраструктури, як газопроводи, лінії електропередач, водопостачання. За словами прем’єра, «Нафтогаз України», якому через «Ощадбанк» буде надано кредит на 4,5 мільярда гривень, допоможе профінансувати відновлення такої інфраструктури. «Це також дозволить «Нафтогазу України» купувати блакитне паливо, забезпечувати його подальший видобуток, платити податки та дивіденди в бюджет», – сказав глава уряду.

Нагадавши, що для підтримки внутрішніх переселенців держава щомісяця виплачуватиме по 2 тисячі гривень на дорослого та по 3 тисячі гривень на дитину, Д. Шмигаль повідомив, що до урядових ініціатив підтримки переселенців також долучаються міжнародні організації, зокрема ЮНІСЕФ. «Ця організація допоможе найбільш вразливим категоріям населення. Багатодітні родини з маленькими дітьми, родини з дітками з інвалідністю отримають по 2200 гривень на кожного члена такої сім’ї», – зазначив він, додавши, що уряд працює над тим, щоб заявку на отримання допомоги  від ЮНІСЕФ можна було подавати через «Дію».