Принципова позиція ПАРЄ із засудження агресії росії проти України є надзвичайно важливою. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Тіні Коксом у місті Львів.

«Зважаючи на звірства російських окупаційних військ в українських містах, зокрема Бучі та Ірпені, вважаю необхідним організацію з боку ПАРЄ місії зі встановлення та збору фактів із метою документування всіх злочинів рф, пов’язаних із грубими порушеннями прав людини. Інформація про ці злочини надалі буде використана проти росії в міжнародних судах», — наголосив Руслан Стефанчук.

Спікер Парламенту України сподівається на допомогу ПАРЄ в притягненні агресора до відповідальності за скоєні злочини в Україні та надання допомоги постраждалим унаслідок агресії росії. Крім того, Руслан Стефанчук очікує на реалізацію в повному обсязі положень рішення Асамблеї про виключення росії зі складу Ради Європи.

«Розраховуємо, що парламентарії держав-членів Ради Європи переглянуть свою політику щодо рф та здійснять кроки, щоби примусити росію повернутися до цивілізованих методів вирішення спорів. Маємо пам’ятати, що власне відсутність поваги до прав людини й демократичних стандартів зробило росію державою-агресором та окупантом», — закцентував Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України розраховує, що інші органи Ради Європи зможуть оцінювати на постійній основі ситуацію з правами людини на тимчасово окупованих територіях України. Також він нагадав, що на порядку денному стоїть посилення військової підтримки України, надання їй гуманітарної допомоги та запровадження найжорсткіших санкцій проти Росії.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України