Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук узяв участь в урочистому включенні Львівського університету до Європейського альянсу університетів EC2U та підписання Меморандуму про співпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка та 7-ма найбільш впливовими університетами ЄС.
Йдеться про Університет Коїмбри (Португалія), Ясський університет ім. А. Й. Кузи (Румунія), Єнський університет ім. Фрідріха Шиллера (Німеччина), Університет Павії (Італія), Університет Пуатьє (Франція), Університет Саламанки (Іспанія) та Університет Турку (Фінляндія).

«Міжнародне співробітництво у сфері освіти допомагає та створює можливості навчатися, працювати, ділитися досвідом та інформувати своїх партнерів про стан справ не лише в академічному, а й політичному, соціально-економічному житті України Тож бажаю успіхів академічній спільноті Львівського університету у втіленні спільних ідей і напрацювань у міжнародному освітньому просторі», — наголосив Руслан Стефанчук.

Пропонована співпраця між університетами охоплюватиме всі сфери, пов’язані з викладанням і навчанням, науковими дослідженнями, культурною та спортивною діяльністю. Зокрема, передбачено реалізацію програми мобільності для науковців, академічного персоналу та студентів, розроблення спільних сертифікатів, освітніх програм; публікацію спільних видань, реалізацію дослідницьких проєктів, організацію спільних заходів, літніх шкіл того.

Спікер Парламенту України звернув увагу на вагомий внесок освітян, які поставили перед собою особливу мету, — забезпечити та реалізувати права на освіту громадян України, які через війну втратили цю можливість.

Крім того, він поінформував, що академічна спільнота України звернулася з відкритим листом до Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу (ЄС) та кожної держави-члена ЄС із закликом припинити співпрацю з російськими інституціями, фінансування науково-освітніх проєктів, що реалізуються разом із російськими установами, призупинити їх членство в міжнародних організаціях до завершення війни.

Руслан Стефанчук переконаний, що сьогодні вся Європа на боці України. Він наголосив, що Український Парламент, Українська держава робили й робитимуть усе можливе для того, щоби українська та європейська система освіти діяла на благо утвердження загальнолюдських цінностей свободи й демократії. 

«Підтримка академічної спільноти в досягненні цієї мети особливо важлива. Ми маємо за честь вашу готовність стояти пліч-о-пліч із нами, виконуючи спільну місію — формувати вільні суспільство й державу, засновані заради утвердження й забезпечення прав та свобод людини», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України