У Львові в дзеркальній залі Національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Коксом та членами Президентського комітету ПАРЄ.

«Я принагідно подякував ПАРЄ як одній з найвагоміших організацій, яка зробила один з найпотужніших і найпомітніших кроків, виключивши російську федерацію зі своїх членів, – зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час прес-конференції. – Я висловив переконання, що це тільки перший крок, а далі ми будемо думати, як спільно маємо влагодити те, що відбувається сьогодні на території України, як спільно завершити війну. Україна була, є і залишається країною, яка абсолютно повністю дотримується усіх ідеалів, усіх принципів міжнародного права, яка абсолютно в повній мірі сприймає закони нормального співіснування в світі».

Глава парламенту розповів про підтримку, яку в ці дні отримує Україна від світового співтовариства. Перший напрям – це загальновійськовий. Нині потрібне озброєння як для оборони, так і наступальне. За кількістю військових, техніки, боєкомплектів, на превеликий жаль, інша сторона має набагато більшу кількість, але не якість. Тому перше питання – це підтримка на рівні військового озброєння.

Друге питання – це фінансова, гуманітарна підтримка України. Глава парламенту подякував Польщі, тому що вона робить надзвичайно багато для України. Найбільше людей знайшли прихисток у цій країні.

«Крім військової, економічної, гуманітарної допомоги, для нас дуже важлива політична підтримка щодо санкцій, – наголосив Руслан Стефанчук. – Тому дуже важливо, що країни ЄС і світу притримувалися єдиної санкційної політики. Для нас дуже важливо зробити так економічно боляче росії, щоб зупинити ту машину війни, яку вона розпочала проти України. Уже прийнято новий пакет санкцій ЄС, але ми би хотіли бачити його більш розширеним. Це є питання повного відключення від СВІФТу, не вибіркового. Це питання накладення ембарго не тільки на вугілля, але і на газ, нафту та інші енергоносії. Тому що в кожній тонні проданої нафти є краплі крові українських військових, невинних людей. Ми всі повинні зрозуміти, що економіка не може превалювати над безпекою світу. Тому для нас дуже важливе об’єднання в частині санкційної підтримки».

Під час зустрічі у Львові з європейськими парламентаріями було домовлено про створення спеціальної комісії, яка могла б виїхати в Україну на місця злочинів і фіксувати їх.

«Ми стурбовані, що мільйонам людей довелося покинути домівки. Понад 4,5 мільйона виїхали за кордон і там знайшли  притулок. Війна спричинила Україні багато страждань. Коли вона закінчиться, стоятиме виклик, як відбудувати країну. Ми раді, що нам вдалося виключити росію з ПАРЄ. Якщо якась країна вважає, що може розпочати вторгнення в іншу країну, то це кінець. У квітні ми обговорюватимемо вторгнення росії в Україну, будемо обговорювати ті жахливі звірства, які б не мали ніколи повторюватися. Ми маємо довести, хто відповідальний за ці звірства. Ми повинні долучитися і допомогти міжнародному суду це з’ясувати. Я тут з лідерами п’яти політичних груп. Ми часто розходилися в поглядах, але рішення про виключення російської федерації було прийнято одноголосно», – заявив Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс.

Після діалогу з парламентаріями було підписано Меморандум про співпрацю та надання статусу стратегічного партнера Львівського національного університету імені Івана Франка з Альянсом європейських університетів EC2U.

Фото: Руслан ГУМЕНЮК.