Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Весь світ облетіли кадри з Бучі, Бородянки та інших міст Київської області. Тіла мирних жителів та руїни — ось що залишив ворог після себе.

Дякуємо ЗСУ, територіальній обороні, керівництву області, органам місцевого самоврядування та мирним жителям за гідну і потужну відсіч ворогу…

На жаль, страшною ціною.

Як допомогти людям та відновити зруйновані та пошкоджені будівлі, критичну та соціальну інфраструктуру. Ці та інші питання Олексій Чернишов обговорив з начальником Київської ОВА Олександром Павлюком (на знімку), керівником гуманітарного напрямку Олексієм Кулебою, керівництвом ключових відомств області та з очільниками районів.

Сьогодні область поділена на дві частини, одна з яких приймає переселенців й розпочинає посівну, а інша — оговтується від жахіть окупації та бойових дій.

Основні завдання сьогодні — усіма можливими засобами допомогти людям, які живуть в цих громадах, забезпечити їхню безпеку. Керівництво області має чіткий план дій. Оперативно налагоджено роботу щодо забезпечення деокупованих територій гуманітарною допомогою, продовольством, засобами гігієни, медикаментами. Вживаються заходи з відновлення роботи комунальних служб, газо-, електро- і водопостачання, зв'язку та мостового сполучення.

Окремо зупинились на темі руйнації в громадах. Про цифри поки говорити зарано. Зараз проводиться активна робота з розмінування деокупованих територій та визначення кількості пошкоджених та зруйнованих об'єктів, вирішення питань подальшої долі цих об'єктів.

Одночасно, громади потребують допомоги з першочерговим ремонтом тих будівель, які зазнали незначного ушкодження. Буквально вчора Уряд прийняв постанову, яка дозволить державі закуповувати будівельні матеріали на першочергові аварійно-ремонтні роботи, такі, наприклад, як заміна скла тощо. Ми й надалі будемо напрацьовувати нові рішення, або допомагати громадам відновлювати життєдіяльність.

Перед усіма нами стоїть багато викликів і завдань, але спільними зусиллями ми все здолаємо.

Ніхто не може повернути до життя людей, які загинули від рук окупанта. Але, в пам’ять про всіх загиблих, повернемо життя містам, які були зруйновані.

Діємо, працюємо без вагань.

Слава Україні! – написав очільник Міністерства розвитку громад та територій України на своїй сторінці в Інтернет мережі.

 «Голос України»