Господарства часто вважають за доцільне зберігати качанисту в полі, ніж вдаватися до послуг недешевих зерносушильних комплексів.

На Івано-Франківщині очікується рекордний урожай кукурудзи — понад 170 тисяч тонн за середньої урожайності більш як 70 центнерів з гектара. Проте не все так безхмарно, як розповідає статистика. Так, у Городенківському районі, де під качанисту відвели 12 тисяч гектарів, попри прихід зими, на ланах залишається майже сто гектарів качанистої. Одна з причин —з поля вдається збути вирощене не дорожче від 850 гривень за тонну. Але тим, хто мав кукурудзу на малих площах, невигідно витрачатися на сушіння та складування, адже тут також треба добре рахувати: щоб довести зерно з вологістю 35 відсотків до базових 14, на тонні втрачається 52 кілограми.

Та навіть ті дев’ять агроформувань району, які мають власні потужні сушарки, не поспішають збувати вирощене по 1050—1100 гривень. Скажімо, елеватор місткістю 35 тисяч тонн є в приватній агрофірмі «Вільхівці». Її керівник Іван Приймак сподівається, що через кілька місяців встановиться привабливіша ціна, хоча б 1300 гривень за тонну. Адже торік продавали й по 1600. Площі під кукурудзою тут і надалі не зменшуватимуть, вважаючи цю культуру непримхливою і доволі прибутковою. Мають відпрацьовану агротехніку, урожайність сягає вже й 115 центнерів з гектара.

Окремі господарства спеціалізуються на насінництві й реалізують кукурудзу на спеціалізовані заводи. А у філії одного з агрохолдингів займаються сортодослідженням. Для цього відведено ділянки під гібриди, які піддаються різним випробуванням. Вивчається залежність зібраного від розмірів посівного матеріалу, його збагачення мікроелементами, використання міндобрив, засобів захисту рослин тощо. Найурожайніші гібриди рекомендують для впровадження на полях краю. Звичайно, ставку роблять на вал, адже вирощене здебільшого йде для переробки на спирт. Тому такий показник, як високий вміст лізину в кукурудзі, не є пріоритетним. А саме це робить зерно менш придатним для відгодовування тваринам. Воно, хоч і дає приріст худобі, поросятам, птиці у вазі, але м’ясо нібито не має достатніх споживчих якостей.

Нині, коли вагомий врожай у коморах, можна робити якісь прогнози щодо кукурудзи. Здавалось би, вигіднішої культури не знайти. Та вже тепер начальник управління агропромислового розвитку Городенківської райдержадміністрації Василь Савіцький передбачає, що наступного року площі під качанисту зменшаться в півтора разу — бо немає належного збуту та прибутків.

Івано-Франківська область.

На спирт чи на корм?

Ця кукурудза, схоже, зимуватиме на ланах.

Фото автора. 

До реЧІ

Рентабельність — нуль відсотків

Близько 2 мільйонів тонн кукурудзи залишається на полях країни. За даними Мінагропроду, із 93 відсотків зібраних площ намолочено 28,1 млн. т цієї зернової культури. Середня врожайність — понад 62 ц/га, зокрема, у Степу — 46 ц/га, на Поліссі — 66 ц/га, у Лісостепу — 70 ц/га.

За нинішньої закупівельної ціни в центральних областях на кукурудзу 1100 грн./т і врожайності 62 ц/га, рентабельність цієї культури становить 0%, зазначає генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов. До того ж значні обсяги королеви полів вирощено ще далі від портів, закупівлі в яких значною мірою визначають ціни по всій країні. Щоб рентабельність перевищувала 10 відсотків, кукурудзи з гектара треба збирати хоча б по 75 центнерів.

 

Віталій ОСОКОРСЬКИЙ.