Сьогодні на пленарному засіданні першим питанням розглядатимуть нинішню ситуацію в державі. Після цього обговорять ті питання, що виникатимуть. Про це на вчорашньому брифінгу заявив Голова Верховної Ради Володимир Рибак. Глава парламенту наголосив, що робитиме все, щоб політики в парламенті почули одне одного, а головне — почули людей на майданах.

«Я запрошую до діалогу керівників політичних сил із тим, щоб знайти шляхи вирішення цих питань. Часу дуже мало, нам треба працювати. Потрібно, щоб люди на майданах заспокоїлися і могли працювати, а політики повинні робити свою роботу, — сказав В. Рибак. — Те, що було викладено опозицією, — ультиматум, поки що я не бачу діалогу. Але я запрошуватиму до діалогу».

Результат перемовин, підкреслив він, має бути такий: коли, як і ким ці питання вирішуватимуться. «Людей потрібно поінформувати про те, що робить влада для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Хто це робитиме і коли це буде зроблено. Коли люди отримають чітку відповідь, вони зможуть визначитися, погоджуватися з рішенням влади чи ні», — зазначив глава парламенту.

Голова Верховної Ради доручив керівникам комітетів розглянути на своїх засіданнях питання, пов’язані з нинішньою ситуацією в країні, щоб у вівторок уже обговорити їх у сесійній залі.

В. Рибак повідомив, що нині соціальна обстановка в державі дуже напружена. «Ми засуджуємо побиття людей на Майдані Незалежності. Ті, хто це зробив, повинні бути покарані. Люди мають право на мирні зібрання, але на провокації піддаватися не потрібно, а захоплення адміністративних будинків — це дуже серйозне порушення закону», — зазначив він.

Голова Верховної Ради вважає, що немає підстав для запровадження в країні надзвичайного стану. На сьогоднішній день, за його словами, це питання не розглядалося  на жодним рівні.

Відповідаючи на запитання щодо його відповідальності як представника влади за нинішню ситуацію, В. Рибак зазначив, що розслідування інцидентів, які сталися останніми днями, проводить Генпрокуратура. «Верховна Рада — це вищий законодавчий орган, який я представляю, тому жодного стосунку до будь-яких наказів не маю. І моє завдання сьогодні — щоб об’єктивно було розглянуто всі питання в законодавчому органі. Я повинен забезпечити цю роботу», — підкреслив керівник парламенту.