Чинний президент Франції Еммануель Макрон переміг у першому турі виборів глави держави, який відбувся у неділю, повідомляє Le Figaro. Про це свідчать результати, отримані після обробки 100% протоколів.

Еммануель Макрон набрав 27,6% голосів, що на три пункти більше, ніж на виборах п'ять років тому.

Друге місце посіла лідерка ультраправої партії «Національне об’єднання» Марін Ле Пен, за яку проголосували 23,41% виборців. Вона теж покращила свій результат порівняно з попередніми виборами на 2 пункти.

Третім став лівий кандидат від «Нескореної Франції» Жан-Люк Меланшон з результатом 21,95%, і це більше, ніж йому прогнозували екзит-поли. Ще в неділю Жан-Люк Меланшон закликав своїх виборців у другому турі віддати голоси за Еммануеля Макрона. «Ви не повинні давати голос Марін Ле Пен… Ми знаємо, за кого ніколи не будемо голосувати!»,- цитує Меланшона видання.

Віддати голоси на користь чинного президента також закликали  більшість учасників виборчих перегонів, які однак під час першого туру отримали менш як 10% підтримки. Зокрема з таким закликом до своїх виборців звернувся  лідер «зелених» Яннік Жадо, кандидатка від правих «Республіканців» Валері Пекресс, комуніст Фаб’єн Руссель, мер Парижа та кандидатка від  соціалістів Анн Ідальго.   

Натомість ультраправий кандидат Ерік Земмур своєю симпатизанкою назвав Марін Ле Пен.

Другий тур виборів має відбутися 24 квітня. Поки що соціологи прогнозують перемогу Еммануелю Макрону з результатом  53% проти 47%. Однак політичні аналітики нагадують, що в останні тижні  Марін Ле Пен зменшила відставання від Макрона, у першу чергу завдяки активній передвиборчій кампанії, і закликають Макрона не нехтувати зустрічами з виборцями.

І команда Еммануеля Макрона до таких порад дослуховується. Вже сьогодні, як інформує Le Figaro, в рамках передвиборчої кампанії має відбутися візит чинного президента в О-де-Франс, завтра – до Страсбурга. Також найближчим часом Макрон планує взяти участь у двох телешоу. Серед планованих заходів – участь у великому зібранні під відкритим небом у Марселі, орієнтовно в наступні вихідні.

Видання зазначає, що раніше кілька поїздок Макрона було відкладено через зайнятість чинного президента. На перебіг його кампанії істотно вплинула війна, яку розпочала Росія проти України.

Українські аналітики у свою чергу звертають увагу, що  головним суперником Макрона під час другого туру буде ультраправа кандидатка з проросійськими поглядами. І хоча після початку широкомасштабної війни рф проти України вона публічно відхрестилася від підтримки дій путіна, однак аналітики припускають, що Марін Ле Пен є в колі європейських політиків, на яких путін має істотний вплив.