Погоджувальна рада
 
Першим питанням на сьогоднішньому пленарному засіданні парламент розгляне ситуацію, що склалася в державі. Таке рішення прийнято на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і керівників парламентських комітетів. З урахуванням політичної ситуації в країні Верховна Рада також може розглянути питання про відставку Кабінету Міністрів.
Питання відставки уряду та притягнення до відповідальності керівників правоохоронних органів, які допустили побиття людей і кровопролиття на Євромайдані, мають бути розглянуті першими на засіданні парламенту. Такі ультимативні вимоги на початку погоджувальної ради висловили керівники трьох опозиційних фракцій — «Батьківщини», «УДАРу» і «Свободи». Після цього всі депутати з опозиційних фракцій на знак протесту залишили засідання погоджувальної ради. І якщо Верховна Рада не вирішить це питання, її роботу може бути заблоковано, заявили лідери опозиційних фракцій Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк та Віталій Кличко (на знімку).
Голова Верховної Ради Володимир Рибак на погоджувальній раді заявив, що парламент розгляне всі питання, які порушує опозиція, і запевнив, що влада на боці людей і ніхто не має права бити і принижувати людей, а винних має бути покарано. За його словами, з урахуванням політичної ситуації в країні парламент може розглянути і питання про відставку уряду — навіть без обговорення цього питання профільними комітетами. До того ж глава парламенту наголосив, що події, які відбулися на Євромайдані, потребують зваженості та розсудливості в оцінках. Водночас В. Рибак висловив переконання, що блокування державних і комунальних установ не є тим засобом, що сприяє діалогу. Перше, що, на його думку, мають зробити політики, — утримати суспільство від радикальних дій з будь-якого боку.
«Парламент стає тим органом, який мусить перетворитися на орган консенсусу і запропонувати цивілізований вихід із кризи», — наголосив В. Рибак. Він запропонував запросити до діалогу ініціаторів громадського руху і запропонувати парламентські кроки з метою налагодження суспільного діалогу. «Нам немає чого ділити, наші зусилля мають бути спрямовані на об’єднання нашої держави», — підкреслив Голова Верховної Ради.
Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов на погоджувальній раді заявив, що уряд готовий працювати навіть у таких нелегких умовах.
«Уряд виконує свої функції. Всі системи забезпечення країни працюють, — запевнив С. Арбузов, додавши, що в уряду також є план щодо подальшої євроінтеграції. 
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що головне завдання нині — не розпалювати напруження, а сісти за стіл перемовин. За його словами, фракція Партії регіонів готова брати участь у дискусіях і перемовинах із людьми, які вийшли на Євромайдан, і знаходити спільні відповіді. І до цієї дискусії, на його думку, може долучитися й уряд. Лідер регіоналів запропонував провести зустріч із представниками мітингувальників. «Сьогодні ми повинні керуватися не істеричними заявами, а долею своєї держави», — підкреслив О. Єфремов.
Лідер КПУ Петро Симоненко висловив думку, що ескалація напруження ініціювалася з двох боків — і з боку влади, і опозиції. На його погляд, щоб зняти напруження, треба сісти за стіл переговорів і прийняти рішення щодо проведення всеукраїнського референдуму із вступу до Митного союзу. Інакше, вважає лідер комуністів, наступною фазою розвитку подій може стати громадянське протистояння, яке може призвести до кровопролиття.
Представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко наголосив, що європейська інтеграція залишається важливим пріоритетом для нашої держави. І глава держави вважає, що, незважаючи на вимушену паузу в євроінтеграційному процесі, важливо продовжувати курс реформ і діалог між парламентськими фракціями з метою ухвалення важливих законів. «Ми не можемо допустити посилити протистояння», — заявив Ю. Мірошниченко. Він назвав слушною ініціативу щодо круглого столу з активістами громадянського руху та заявив про готовність узяти участь у його роботі.
Депутат від Партії регіонів Інна Богословська (котра після подій на Євромайдані заявила про свій вихід із фракції регіоналів) закликала політиків зрозуміти всю складність ситуації. «Люди на вулиці значно радикальніші, ніж навіть політики, — заявила депутат. — Робити вигляд, що цю проблему можна «заговорити» — беззмістовно. Ми повинні дати вулиці відповідь на основне питання — відставка уряду. Якщо не буде прийнято рішення про відставку уряду, парламент теж буде заблоковано і в країні настане хаос».
Владислав Лук’янов (Партія регіонів) зауважив, що є питання, які не викликають розбіжностей ні в кого: силові події на Євромайдані викликають осуд у всіх. І лише після того, як буде дано відповідь на це запитання, щоб уникнути подальшого силового протистояння, на його думку, можна рухатися далі й ухвалювати рішення. В. Лук’янов запропонував о 18-й годині провести закрите засідання уряду. У відповідь глава парламенту В. Рибак запропонував провести нараду лідерів фракцій у своєму кабінеті, щоб вирішити, що робити далі. А щодо відставки уряду, підкреслив Голова Верховної Ради, депутати визначатимуться уже в сесійній залі.
По обіді Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав проект постанови про висловлення недовіри Кабінету Міністрів України. Про це повідомили на брифінгу лідери фракцій «Батьківщина» Арсеній Яценюк та «УДАРу» Віталій Кличко. Опозиція наполягатиме на розгляді цього питання першим на пленарному засіданні парламенту.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.