Найближчим часом планується ухвалити Заяву Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні» (№7276). Відповідний проект постанови на розгляд парламенту внесли Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Перший заступник та заступник глави парламенту Олександр Корнієнко і Олена Кондратюк, а також понад півтори сотні представників різних депутатських фракцій та груп.

У тексті заяви, яку буде направлено до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, ПАРЄ, Парламентських асамблей ОБСЄ і  НАТО, урядам та парламентам іноземних держав, наголошується, що Верховна Рада України визнає дії, вчинені збройними силами російської федерації та її політичним і військовим керівництвом під час останньої фази
збройної агресії російської федерації проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом Українського народу. У зв’язку з цим Верховна Рада України закликає весь світ визнати дії рф геноцидом Українського народу.
 
«Про офіційну політику росії щодо невизнання права Українського народу на існування свідчать численні публічні заяви путіна та інших посадових осіб цієї держави, а також відповідні дії збройних сил рф. Щоденні масові вбивства, викрадення, позбавлення свободи людей, їх катування, ґвалтування жінок і дітей, глумління над тілами вбитих, розстріли, блокада населених пунктів, знищення цивільної інфраструктури, використання голоду як методу війни. Не можна мовчати, не можна пробачити», – заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, підкресливши, що викриття істинних намірів росії допоможе ініціювати притягнення до відповідальності всіх винних осіб та зупинити геноцид українців.

Автори проекту постанови зазначають, що відповідно до статті 2 Конвенції ООН про запобігання злочинів геноциду й покарання за нього та статті 6 Римського статуту Міжнародного кримінального суду під геноцидом розуміють дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку, зокрема: вбивство членів такої групи; заподіяння серйозної фізичної або психічної шкоди членам такої групи; умисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне або часткове фізичне її знищення; заходи, розраховані на запобігання дітонародженню всередині такої групи; насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу.

У заяві констатується, що саме такими є дії політичного керівництва,  збройних сил, посадових осіб та засобів масової інформації рф. Зокрема,  акти геноциду проявляються: у вчиненні збройними силами рф на тимчасово окупованих територіях України масових звірств (зокрема, в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та багатьох інших населених пунктах на території України), що виявлялися у численних випадках вбивств, викрадення, жорстокого позбавлення свободи людей, їх катування, зґвалтування, глумління над тілами вбитих і замучених;
систематичних випадках умисного вбивства цивільного населення та умисному створенні збройними силами рф таких умов життя, які завдають виняткових страждань Українському народу, направлені на його повне або часткове знищення, та у підсумку призводять до фізичного знищення українського населення в багатьох населених пунктах на території України, зокрема, через блокаду населених пунктів, недопущення гуманітарної допомоги та перешкоджання евакуації цивільного населення; захоплення та цілеспрямоване знищення об’єктів інфраструктури, що забезпечує базові потреби та життєзабезпечення людей; примусовому переміщенні українських дітей на територію рф та їхній передачі на виховання до чужого їм середовища з метою знищення їхньої самоідентифікації як українців, а також у вигнанні з власних домівок та депортації тисяч цивільних осіб з числа цивільного населення України на територію рф; системних діях рф, спрямованих на створення умов, що розраховані на поступове знищення Українського народу через підрив економічного потенціалу та безпеки, які проявляються у знищенні об’єктів господарської інфраструктури.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко («Слуга народу») констатував, що є чотири категорії міжнародних злочинів – злочин агресії, воєнні злочини, злочини проти людяності та акти геноциду, і зараз ми мамо справу з усіма цими злочинами росії.

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук («Слуга народу») також повідомила, що члени комітету  рекомендували Верховній Раді підтримати проект постанови про здійснюваний російською федерацією геноцид української нації (№7250). Окрім визнання злочинних дії рф геноцидом української нації, автори цього документа підкреслюють, що правоохоронні органи України мають вжити вичерпних заходів для забезпечення розслідування злочину геноциду та притягнення винних до встановленої законом кримінальної відповідальності через механізми національного та міжнародного судочинства, а також закликають іноземні держави та міжнародні організації сприяти розслідуванню злочинів рф, її збройних формувань та репресивних органів на території України.
 
У цьому контексті народний депутат Андрій Осадчук («Голос») наголошує, що сьогодні дуже важливою є належна організація роботи із збору та фіксації всієї доказової бази щодо всіх воєнних злочинів росіян. «Окупанти намагатимуться відволікти увагу від жахливих злочинів проти людяності, тому маємо бути максимально сфокусованими на питанні притягнення їх до відповідальності», -- наголошує він.
 
Поряд з цим парламент має ухвалити в другому читанні та у цілому законопроект про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку рф як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими військовими формуваннями рф у війні проти України (№7214).

Євгенія Кравчук також повідомила, що гуманітарний комітет рекомендує підтримати законопроект про внесення змін до Закону «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (№7253), яким забороняється присвоєння географічним об’єктам назв, що звеличують, увічнюють, пропагують або символізують країну-агресора.

Водночас народний депутат Микола Княжицький («Європейська солідарність») звернув увагу, що законопроект №7253 стосується лише майбутніх увічнень, тоді як має йтися про перейменування вже існуючих назв, які пов’язані з країною-агресором.

Комітет з прав людини також рекомендує Верховній Раді розглянути законопроекти: про внесення змін до Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (№7244); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реінтеграції та відновлення прав дитини (№7231); про внесення змін до деяких законів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів стосовно громадян України, які перебувають у громадянстві держави, що здійснює збройну агресію проти України (№7222).

Одним з важливих пріоритетів держави залишається забезпечення житлом українців, які втратили домівки внаслідок російської агресії. Відповідний законопроект №7198 вже підтримано в першому читанні, тож як повідомила народний депутат Олена Шуляк («Слуга народу»), в цілому його можуть ухвалити під час найближчого пленарного засідання. «Законопроект про державну компенсацію за зруйноване житло – це одна з головних наших ініціатив, вона вже прийнята у першому читанні та готується до другого. Ми розробляємо механізм, щоб люди, які втратили свої домівки, обов’язково отримали нові квадратні метри там, де вони оберуть – у своєму або іншому селі чи місті», – зазначила вона.

Низку важливих законопроектів пропонують інші комітети Верховної Ради. Зокрема, Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендує ухвалити законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану» (№7264).

На порядку денному парламенту – визнати дії російської федерації геноцидом Українського народу

Народні депутати продовжують працювати в комітетах та ухвалювати необхідні для країни та перемоги над російським агресором рішення. Зокрема, найближчим часом планується ухвалити Заяву Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні» (№7276). Відповідний проект постанови на розгляд парламенту внесли Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Перший заступник та заступник глави парламенту Олександр Корнієнко і Олена Кондратюк, а також понад півтори сотні представників різних депутатських фракцій та груп.

У тексті заяви, яку буде направлено до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, ПАРЄ, Парламентських асамблей ОБСЄ і  НАТО, урядам та парламентам іноземних держав, наголошується, що Верховна Рада України визнає дії, вчинені збройними силами російської федерації та її політичним і військовим керівництвом під час останньої фази
збройної агресії російської федерації проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом Українського народу. У зв’язку з цим Верховна Рада України закликає весь світ визнати дії рф геноцидом Українського народу.
 
«Про офіційну політику росії щодо невизнання права Українського народу на існування свідчать численні публічні заяви путіна та інших посадових осіб цієї держави, а також відповідні дії збройних сил рф. Щоденні масові вбивства, викрадення, позбавлення свободи людей, їх катування, ґвалтування жінок і дітей, глумління над тілами вбитих, розстріли, блокада населених пунктів, знищення цивільної інфраструктури, використання голоду як методу війни. Не можна мовчати, не можна пробачити», -- заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, підкресливши, що викриття істинних намірів росії допоможе ініціювати притягнення до відповідальності всіх винних осіб та зупинити геноцид українців.

Автори проекту постанови зазначають, що відповідно до статті 2 Конвенції ООН про запобігання злочинів геноциду й покарання за нього та статті 6 Римського статуту Міжнародного кримінального суду під геноцидом розуміють дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку, зокрема: вбивство членів такої групи; заподіяння серйозної фізичної або психічної шкоди членам такої групи; умисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне або часткове фізичне її знищення; заходи, розраховані на запобігання дітонародженню всередині такої групи; насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу.

У заяві констатується, що саме такими є дії політичного керівництва,  збройних сил, посадових осіб та засобів масової інформації рф. Зокрема,  акти геноциду проявляються: у вчиненні збройними силами рф на тимчасово окупованих територіях України масових звірств (зокрема, в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та багатьох інших населених пунктах на території України), що виявлялися у численних випадках вбивств, викрадення, жорстокого позбавлення свободи людей, їх катування, зґвалтування, глумління над тілами вбитих і замучених;
систематичних випадках умисного вбивства цивільного населення та умисному створенні збройними силами рф таких умов життя, які завдають виняткових страждань Українському народу, направлені на його повне або часткове знищення, та у підсумку призводять до фізичного знищення українського населення в багатьох населених пунктах на території України, зокрема, через блокаду населених пунктів, недопущення гуманітарної допомоги та перешкоджання евакуації цивільного населення; захоплення та цілеспрямоване знищення об’єктів інфраструктури, що забезпечує базові потреби та життєзабезпечення людей; примусовому переміщенні українських дітей на територію рф та їхній передачі на виховання до чужого їм середовища з метою знищення їхньої самоідентифікації як українців, а також у вигнанні з власних домівок та депортації тисяч цивільних осіб з числа цивільного населення України на територію рф; системних діях рф, спрямованих на створення умов, що розраховані на поступове знищення Українського народу через підрив економічного потенціалу та безпеки, які проявляються у знищенні об’єктів господарської інфраструктури.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко («Слуга народу») констатував, що є чотири категорії міжнародних злочинів – злочин агресії, воєнні злочини, злочини проти людяності та акти геноциду, і зараз ми мамо справу з усіма цими злочинами росії.

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук («Слуга народу») також повідомила, що члени комітету  рекомендували Верховній Раді підтримати проект постанови про здійснюваний російською федерацією геноцид української нації (№7250). Окрім визнання злочинних дії рф геноцидом української нації, автори цього документа підкреслюють, що правоохоронні органи України мають вжити вичерпних заходів для забезпечення розслідування злочину геноциду та притягнення винних до встановленої законом кримінальної відповідальності через механізми національного та міжнародного судочинства, а також закликають іноземні держави та міжнародні організації сприяти розслідуванню злочинів рф, її збройних формувань та репресивних органів на території України.
 
У цьому контексті народний депутат Андрій Осадчук («Голос») наголошує, що сьогодні дуже важливою є належна організація роботи із збору та фіксації всієї доказової бази щодо всіх воєнних злочинів росіян. «Окупанти намагатимуться відволікти увагу від жахливих злочинів проти людяності, тому маємо бути максимально сфокусованими на питанні притягнення їх до відповідальності», -- наголошує він.
 
Поряд з цим парламент має ухвалити в другому читанні та у цілому законопроект про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку рф як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими військовими формуваннями рф у війні проти України (№7214).

Євгенія Кравчук також повідомила, що гуманітарний комітет рекомендує підтримати законопроект про внесення змін до Закону «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (№7253), яким забороняється присвоєння географічним об’єктам назв, що звеличують, увічнюють, пропагують або символізують країну-агресора.

Водночас народний депутат Микола Княжицький («Європейська солідарність») звернув увагу, що законопроект №7253 стосується лише майбутніх увічнень, тоді як має йтися про перейменування вже існуючих назв, які пов’язані з країною-агресором.

Комітет з прав людини також рекомендує Верховній Раді розглянути законопроекти: про внесення змін до Закону «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (№7244); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реінтеграції та відновлення прав дитини (№7231); про внесення змін до деяких законів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів стосовно громадян України, які перебувають у громадянстві держави, що здійснює збройну агресію проти України (№7222).

Одним з важливих пріоритетів держави залишається забезпечення житлом українців, які втратили домівки внаслідок російської агресії. Відповідний законопроект №7198 вже підтримано в першому читанні, тож як повідомила народний депутат Олена Шуляк («Слуга народу»), в цілому його можуть ухвалити під час найближчого пленарного засідання. «Законопроект про державну компенсацію за зруйноване житло – це одна з головних наших ініціатив, вона вже прийнята у першому читанні та готується до другого. Ми розробляємо механізм, щоб люди, які втратили свої домівки, обов’язково отримали нові квадратні метри там, де вони оберуть – у своєму або іншому селі чи місті», – зазначила вона.

Низку важливих законопроектів пропонують інші комітети Верховної Ради. Зокрема, Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендує ухвалити законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного виробництва та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану» (№7264).