«Наш курс незмінний, ми йдемо в Європу. Потрібно ще зробити деякі кроки, але ми рухаємося в цьому напрямку. Переконаний, як тільки Європа погодиться з нами створити робочу групу, це ми максимально пришвидшимо. Однозначно Угоді бути». На цьому наголосив Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов в інтерв’ю телеканалу «ІCTV».
Проте С. Арбузов не став говорити про якусь конкретну дату підписання Угоди про асоціацію. За його словами, це залежить від швидкості робочої групи. «Думаю, це буде швидше, ніж ми з вами розуміємо. Як тільки дорожня карта буде виписана, відразу перейдемо до підписання. І після цього ми будемо намагатися отримувати все, що нам потрібно для того, аби втримати соціальну та економічну ситуацію в країні. Вона дуже тяжка, ви знаєте, ми розраховували на кредити МВФ, на зниження ціни на газ, на те, що ми домовимося з Росією, щоб наші стосунки були трішки не такі болючі для нашої економіки. Маємо дбати про всіх громадян нашої країни, про весь бізнес, а не лише про той, який хоче у Європу», — сказав він.
Водночас Перший віце-прем’єр-міністр наголосив: нічого не трапилось такого, що ми не можемо повернути. Європа нас чекає, двері відкриті, ми знаємо про що говорити, ми повинні створити робочу групу, дорожню карту і підписати Угоду. Це однозначно.
За словами С. Арбузова, домовленість про «дорожню карту» є і це додає йому оптимізму. «Я кажу не про умови асоціації, я кажу про ті умови, які ми планували вирішити до підписання і після підписання. Ми мали свої ризики, свої розрахунки, це ми доводили до Європи. Щоразу, коли я бував у Європі, я про це говорив. Ми знаходили порозуміння, але на папір не поклали, і коли настав час підписувати, сталося так, що ми не маємо всіх умов, щоб десь вони були викладені. Але ми цю ситуацію виправимо, створимо робочу групу. Думаю, Європа нас підтримає, бо кожен лідер із 28 країн підтвердив: двері у Європу відкриті. Найчутливіше питання, яке сьогодні я бачу, — це те, що ми не встигли на 29 листопада», — зауважив він. Водночас С. Арбузов наголосив: «Ми створимо цю карту і коли вона буде відпрацьована, кінець цієї карти — це буде початок уже Угоди про асоціацію».
Відповідаючи на запитання, чому вирішення питання затяглося, Перший віце-прем’єр-міністр зауважив: «Воно не затягувалось, я за останній період був у Європі близько п’яти разів, зустрічався з усіма комісарами, з усіма комісарами економічного блоку, ми щоразу говорили про ризики, які є перед Україною. Це і торговельні проблеми з нашими традиційними ринками, це наші очікування щодо підтримки МВФ, це питання ціни на газ. Ми бачили ці ризики і раніше, але зібрати їх разом ми не змогли і, я думаю, що це головна проблема».
Щодо суми можливих збитків від підписання Угоди з ЄС, яку озвучила українська сторона, — 160 млрд. євро, то, за словами С. Арбузова, напередодні саміту про це не йшлося. «Напередодні саміту ми не говорили про цю суму, але я приїхав за день до приїзду Президента у Вільнюс, і ми мали можливість з Фюле це обговорити. Насправді ці розрахунки теоретичні, йдеться про переобладнання робочих місць в Україні упродовж наступних 10 років, тобто це теорія, чиста теорія. Десь у вересні я подавав розрахунки, і нам достатньо було 3—5 млрд. — це та сума, яка б надала нам можливість запустити модернізацію і почати вже працювати. Але це були розрахунки на той час, сьогодні криза поглибилась, нам потрібно зробити нові розрахунки і вийти на якусь цифру, але це не 160 млрд.», — сказав урядовець.
Якою саме буде ця сума, за словами Арбузова, говорити зарано. «Ми плануємо провести консультації, підтвердити на прозорому рівні ці розрахунки, закласти дорожню карту, я не знаю, яка це сума буде через тиждень, місяць, наприкінці року, або на початку наступного року. Але це не ті суми, які сьогодні політиків лякають у Європі, це і 10 мільярдів може бути», — зауважив він. Водночас додавши, що йдеться про кредитну лінію, «і коли прийде час повертати, ми повернемо».
С. Арбузов розповів також, що саме уряд планує закласти у «дорожню карту». «Це буде покрокове виконання наших домовленостей, більш економічне питання. Ми хотіли б створити дво-, тристоронню комісію залежно від того, що будемо обговорювати. Якщо йдеться про відносини Європа і Україна — це двостороння комісія, якщо нам потрібно залучити когось, там Росію чи інші країни, кого це стосується, ми залучаємо й обговорюємо. І це буде покладено в дорожню карту», — сказав він. Крім того, урядовець зауважив, що, працюючи з Європою, ми ніколи не забували про наші традиційні ринки. «Сьогодні ми будемо працювати і з Росією, нам важливо поновити наші стратегічні стосунки, стратегічні відносини і, однозначно, говорити будемо з усіма нашими партнерами».
Прокоментував Перший віце-прем’єр і події на Євромайдані в ніч на 30 листопада. За його словами, нині триває розслідування цього факту, будуть залучені відеоматеріали і фотоматеріали, щоб розібратись, як насправді все це було. «Повірте мені, якщо є люди, винні в цьому, вони будуть покарані, це однозначно», — наголосив він.
ДОСЛІВНО

Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов: «Головне, що я привіз із Вільнюса, — це упевненість, що ми далі рухаємось у Європу. Рухаємося правильно, поступово і на підставі домовленостей, які будуть покладені на папір».