Сьогодні Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із Головою Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілошем Вистрчілом і Маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Гродзьким відвідав міста Бородянку, Бучу та Ірпінь, якими нещодавно пройшла гаряча фаза російсько-української війни.

У Бородянці тривають відновлювальні роботи, комунальники розбирають завали зруйнованих російськими бомбами будинків, мешканцям підвозять гуманітарну допомогу.

На площі біля понівеченого рашистами пам’ятника Т.Г.Шевченку на тлі зруйнованих багатоповерхівок Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук показав своїм колегам-парламентаріям Польщі та Чехії наслідки спеціальної операції «русского міра» проти України.

«Ви маєте на власні очі побачити, що тут відбувається. Тут відбувається геноцид українського народу! Я переконаний, найважливіше спілкування – це спілкування між народами. А таке спілкування між країнами можливе на рівні парламентів, які обрані й представляють народи. Парламенти Польщі та Чехії – справжні друзі України. Я хочу подякувати вам за підтримку, за надану зброю, за фінансову допомогу і, звичайно, за ваше впровадження України на шляху євроатлантичної та європейської інтеграції», – наголосив глава українського парламенту.

Потрощене авіаційними ударами, розстріляне російськими гарматами, почорніле від убивчих обійм «русского міра» передмістя Києва неабияк вразило міжнародних гостей.

Маршалок Польського Сейму Томаш Гродзький поділився: «Сказати, що ми вражені побаченим, то не сказати нічого. Я – лікар. У Бучі, під час відвідування братської могили вбитих російськими окупантами мирних мешканців, мене вразив той запах мертвих тіл… То є Голгофа ХХI століття! Якщо хтось каже, що це якась штучна постановка, то нехай сюди приїдуть і побачать ці жахіття. Масштаб знищеного варварами мирного населення, що вбивали жінок і дітей, неможливо зрозуміти.

Ми вражені героїчністю та об’єднанням українського народу в боротьбі з агресором. Ви захищаєте не тільки Україну, а й всю Європу. Схиляємо наші голови перед українськими героями. Ми обіцяємо на рівні наших парламентів зробити все можливе, аби війна закінчилася, злочинці були покарані, Україна відбудована. Слава Україні!».

«Я думав, що знаю про війну в Україні, про те, як російські війська себе поводять, – зазначив Голова Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілош Вистрчіл. – Але побачене тут глибоко вразило мене і моїх колег по чеському парламенту. Під час радянської окупації війська СРСР повністю знищили два населених пункти в моїй країні. І до сьогоднішнього дня мені було важко уявити, що там відбувалося… Іноді здається, що ця російська навала, якій ви протистоїте, гірша за гітлерівську. Наш обов’язок доносити світу правду про те, що відбувається на території України, і далі вам допомагати, допомагати українським жінкам і дітям у Чехії, які змушені були тікати від війни, допомагати відновлювати країну після російської навали, і це буде мале сплачення боргу за ті жертви, які приносите ви, українці у цій війні».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА