Пленарне засідання розпочалося із виступів керівників двох європейських парламентів – Голови Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілоша Вистрчіла та Маршалка Сенату Республіки Польща Томаша Гродзького.

Після цього народні депутати підтримали Постанову про Заяву Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні» (№ 7276), проект якої запропонували Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Перший заступник та заступник глави парламенту Олександр Корнієнко і Олена Кондратюк, а також понад півтори сотні представників різних депутатських фракцій та груп.

Цим документом Верховна Рада України визнає дії, вчинені збройними силами рф та її політичним і військовим керівництвом, геноцидом Українського народу та закликає Організацію Об’єднаних Націй, Європейський Парламент, ПАРЄ, Парламентські асамблеї ОБСЄ і  НАТО, уряди і парламенти іноземних держав ухвалити аналогічні рішення щодо визнання дій рф геноцидом Українського народу.

У заяві, зокрема, звертається увага, що відповідно до статті 2 Конвенції ООН про запобігання злочинів геноциду й покарання за нього та статті 6 Римського статуту Міжнародного кримінального суду під геноцидом розуміють дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку, зокрема: вбивство членів такої групи; заподіяння серйозної фізичної або психічної шкоди членам такої групи; умисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне або часткове фізичне її знищення; заходи, розраховані на запобігання дітонародженню всередині такої групи; насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу. «Саме такими є дії політичного керівництва, збройних сил, посадових осіб та засобів масової інформації рф», – констатується у документі, адже акти геноциду проявилися у вчиненні збройними силами рф на тимчасово окупованих територіях України масових звірств (зокрема, в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та багатьох інших населених пунктах на території України), що виявлялися у численних випадках вбивств, викрадення, жорстокого позбавлення свободи людей, їх катування, зґвалтування, глумління над тілами вбитих і замучених, та у систематичних випадках умисного вбивства цивільного населення та умисному створенні збройними силами рф таких умов життя, які завдають виняткових страждань Українському народу, спрямовані на його повне або часткове знищення, та у підсумку призводять до фізичного знищення українського населення в багатьох населених пунктах на території України, зокрема, через блокаду населених пунктів, недопущення гуманітарної допомоги та перешкоджання евакуації цивільного населення. Крім того, мають місце захоплення та цілеспрямоване знищення об’єктів інфраструктури, що забезпечує базові потреби та життєзабезпечення людей, примусове переміщення українських дітей на територію рф та їхня передача на виховання до чужого їм середовища з метою знищення їхньої самоідентифікації як українців, вигнання з власних домівок та депортація тисяч цивільних осіб з України на територію рф, системні дії рф, спрямовані на створення умов, що розраховані на поступове знищення Українського народу через підрив економічного потенціалу та безпеки, які проявляються у знищенні об’єктів господарської інфраструктури.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики Олександр Мережко наголосив, що згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього до ознак геноциду, зокрема, відносяться вбивства, завдання тяжких тілесних ушкоджень, створення таких умов, які ведуть до знищення окремої етнічної, релігійної або національної групи, насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу. «Всі ці ознаки присутні у злочинних діях російської федерації проти України», – заявив О. Мережко та висловив сподівання, що Звернення Верховної Ради України до світу буде почуте і злочинців буде покарано.

Також народні депутати підтримали Постанову про Звернення Верховної Ради України до Міжнародного олімпійського комітету та керівних органів міжнародних спортивних федерацій щодо рекомендації про заборону участі спортсменів російської федерації та Республіки Білорусь у міжнародних змаганнях та виключення їхніх громадян з керівних органів цих організацій (№ 7281). Крім того, Звернення містить заклик пожиттєво дискваліфікувати спортсменів, які підтримали збройну агресію рф проти України, а також заборонити громадянам рф та Білорусі брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, у тому числі як суддів або тренерів.

Ще один підтриманий народними депутатами документ – Заява Верховної Ради України про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і засобів масової інформації під час дії воєнного стану (№ 7266). У документі зазначається, що сьогодні Україна має не лише протидіяти антиукраїнській пропаганді, але й підтримувати вільний розвиток медіа. «На даний час в нашій країні вже прийняті ефективні закони, які гарантують недопущення цензури, захист прав журналістів, свободу поширення інформації. Але при цьому воєнні дії все одно становлять загрозу засобам масової інформації і журналістам. Сьогодні ми бачили приклади вимкнення українських телеканалів не лише внаслідок дій російських окупаційних сил у тимчасово окупованому Херсоні, і не лише внаслідок ракетних ударів, як було в Києві, Вінниці або Рівному. Свавільне вимкнення декількох проукраїнських телеканалів із загальнонаціонального телевізійного ефіру має ті самі цілі, що ракетні обстріли телевеж, а відсутність реакції з боку держави здатне дискредитувати те, що робить Україна на всіх фронтах, і що отримало загальносвітову підтримку всього людства», – наголошується у заяві. У зв’язку з цим Верховна Рада закликає всі органи державної влади, зокрема правоохоронні органи, а також органи місцевого самоврядування забезпечити захист прав журналістів та засобів масової інформації під час воєнного стану, невідкладно реагувати на відповідні звернення про порушення їх прав та гарантувати свободу слова як одну з найважливіших ознак демократичного суспільства.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти «Про створення інституту Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» (№ 7244) та «Про адміністративну відповідальність за невиконання вимог Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» (№ 7245). Ці документи дозволять розпочати реальне вирішення питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, забезпечуватимуть правове регулювання суспільних відносин, пов’язаних із набуттям правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, з їхнім обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їх родичів.

Низка підтриманих законопроектів стосується забезпечення прав дітей: про реінтеграцію та відновлення прав дітей, постраждалих від війни (№ 7231); про трансформацію санаторних шкіл (№ 6354) та про внесення змін до статті 30-1 Закону «Про охорону дитинства» щодо представництва деяких дітей під час ведення в Україні воєнного стану (№ 7200). Зокрема, законопроект № 7200 розроблено з метою забезпечення законного представництва (крім вчинення правочинів, пов’язаних із житловими та майновими правами, від імені та в інтересах дитини, надання згоди на її усиновлення та зміну громадянства) дітей, які не досягли 18-річного віку та зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, у разі їх відселення за кордон внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів.

Парламентарії підтримали в цілому законопроект «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України (№ 7214). Автори цієї законодавчої ініціативи, зокрема, пропонують доповнити законодавство такими термінами, як «держава-терорист» та «символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну». До такої символіки пропонується віднести літери «Z» та «V» та заборонити їхнє використання з метою пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму та підтримки агресії рф проти України.

Оскільки нині існує чимало колаборантів, яких раніше було відзначено державними нагородами, народні депутати підтримали в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо заходу із запобігання загрозам національної безпеки – позбавлення осіб державних нагород» (№ 6163). Норми цього законопроекту застосовуватимуться до нагороджених осіб, які вчинили дії, спрямовані на популяризацію або пропаганду органів держави-агресора, виправдання, визнання правомірності або публічне заперечення збройної агресії проти України, анексії території України державою-агресором, порушення територіальної цілісності, суверенітету України.

В цілому схвалено декілька законопроектів, які сприятимуть посиленню обороноздатності нашої держави. Зокрема, зміни до Закону «Про розвідку» (№ 7240-1) дозволяють особам, які мають громадянство (підданство) іноземної держави та особам без громадянства бути прийнятими на військову службу до розвідувального органу Міністерства оборони України. Законопроект про внесення змін до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян (№ 7272) розроблено з метою вирівнювання у правах учнів і викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти зі студентами та викладачами закладів фахової передвищої та вищої освіти шляхом надання всім зазначеним категоріям рівного права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема, пропонується доповнити перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, такими категоріями громадян, як учні і викладачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Ще один ухвалений в цілому законопроект – про внесення змін до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо окремих питань проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства (№ 7242) встановлює для військовослужбовців із числа іноземців та осіб без громадянства, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, такі строки військової служби: для осіб рядового складу – 3 роки та для осіб сержантського і старшинського складу – від 3 до 5 років. При цьому відповідно до законопроекту військовослужбовцям із числа іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом, гарантується можливість припинення (розірвання) контракту за власним бажанням.

Також в цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до пункту 3--8 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо залучення грантів від міжнародних партнерів до загального фонду держбюджету, № 7246; про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану (№ 7201); про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану (№ 7183); про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів (№ 5158); про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5610). В цілому із пропозиціями Президента ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (№ 7179).

Присягу народного депутата склав обраний за списком партії «Слуга народу» Олександр Божков. Зазначимо, що він замінив у парламенті Миколу Сольського, якого нещодавно було обрано міністром аграрної політики та продовольства.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.