За участі Прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького та міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, у Львові, у Стрийському парку, відкрили перше контейнерне містечко для вимушено переміщених осіб. 

На церемонії також були присутні начальник Львівської ОВА Максим Козицький, міський голова Львова Андрій Садовий, а також представники влади міста та області. У модульне містечко заселяються перші 250 мешканців – вимушені переселенці із гарячих точок України. Ці будинки – подарунок Львову від польського уряду за сприяння Міністерства розвитку громад та територій України.

«Росія випалює до голого бетону, залишає за собою згарища диму. З цієї причини вже 10 млн українців мусіли покинути свої домівки. З них 2, 5 млн є у Польщі. Але не забуваймо про те, що 6 млн є на території України. Нашою ціллю було збудувати це містечко в короткі терміни спільними зусиллями, аби тут могли оселитись ті люди, які, на жаль, не мають куди податись через війну. Ми розмовляли тут з дітьми зі Слов’янська. Зараз тут розміщуються, зокрема, батьки з дітьми, які приїхали зі Сходу України – Маріуполя, Бучі, Донецька та інших міст. Ми не можемо залишити наших друзів та сусідів наодинці. Мусимо підтримувати ваш дух боротьби», – зазначив прем’єр-міністр Польщі.

За його словами, такі тимчасові споруди планують найближчим часом встановити не лише у Львові, а й у зруйнованих війною українських містах Київської, Сумської, Чернігівської областей. Загалом тимчасовим житлом в рамках українсько-польського проекту планують забезпечити близько 5 тисяч українців. Матеуш Моравецький подякував місцевій владі за оперативне виконання проекту та поспілкувався з людьми, які тут проживатимуть.

«Тут проживатимуть жінки й діти, чоловіки яких продовжують боротьбу у війні за свободу по всій Європі, у війні проти варварського режиму. Україна в цей час обороняє найважливіші європейські цінності, передусім право на життя, на волю. Тому гуманітарна допомога, допомога з облаштуванням таких містечок це найменша ціна, яку європейці можуть платити», – зазначив прем'єр Польщі та закликав європейських політиків приїхати та побачити, як б’ється серце Європи на барикадах свободи в Україні.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов подякував польському народові за величезну підтримку, яка є важливою в умовах війни, коли понад 10 млн українців змушені були покинути власне житло.

«Сьогодні ми бачимо, як виглядає справжня дружба та партнерство між державами. Ми відчуваємо допомогу з боку Польської держави. Від усіх українців хочу подякувати польському народові за всю надану нам допомогу. Агресія російської федерації триває. Через неї більше 10 млн українців були змушені покинули свої будинки. Львівська область прийняла найбільше з них. За нашими підрахунками приблизно 300 тисяч переміщених осіб мешкають тут. Модульне містечко, свідками відкриття якого ми є,  це одна з можливостей розміщення внутрішньо переміщених осіб. Такий же модуль буде використаний і в інших областях. Це наш спільний проект з польськими партнерами», – сказав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.
Модульне містечко нараховує 88 житлових контейнерів, у яких зможуть жити понад 350 людей. Це – жінки, літні люди, діти, студенти. Тут окремо є душові кабінки, туалети, їдальня та медпункт.

Наступний крок – реалізація подібних проектів в постраждалих регіонах.

«Наступний фокус розміщення таких об’єктів у тих областях, що постраждали від ворога – Київська, Сумська, Чернігівська області. Наша мета і наша можливість, яку ми погодили з польськими партнерами – це розміщення в подібних об’єктах 5 тисяч людей на місяць.  Також реалізуються і інші програми розміщення, планується відбудова будівництва житлового фонду і я впевнений, що разом з нашими європейськими партнерами ми вирішимо цю проблему і це буде зроблено в дуже короткий термін», – додав Олексій Чернишов.

«Наші польські колеги надали місту 350 модульних контейнерів. Завдяки цій допомозі, ми зможемо облаштувати три такі містечка, у яких проживатиме близько однієї тисячі переселенців. Друге модульне містечко у Львові почали зводити 13 квітня в районі вулиць Наукова – І. Пулюя. Там поставлять близько 120 будиночків. Також окреме тимчасове містечко у Львові мають звести для жінок при надії, які евакуювалися з небезпечних місць. Його планують розгорнути у районі вулиці Тракт Глинянський. Це будуть дерев’яні будиночки хостельного типу, адаптовані для потреб сім'ї», – зазначив заступник міського голови Львова Любомир Зубач.

Львів.

Фото Львівської міської та обласної рад.