Малюнок Віктора ГОЛУБА

«Маріуполь та деякі інші укріплені райони стримують підрозділи. Як тільки розрубаємо цей гордіїв вузол, стане значно легше. Одеса – наступна. Поки йде просування в районі Миколаєва, Одеса як апендицит заблокована, але й до неї черга, я вважаю, дійде» – це цитата генерала Шаманова, більше відомого під прізвиськом «чеченський м’ясник», з газети «Аргументи і факти».

Це той самий генерал-десантник Шаманов, який втопив у крові Чечню. Він командував оперативною групою десантної дивізії, а потім всіма військами міністерства оборони росії в Чечні упродовж 1995—1996 років. Під його керівництвом після третьої спроби федеральні війська взяли штурмом Бамут.

У 2005 році Європейський суд з прав людини визнав Шаманова винним «за масове застосування зброї невибіркової дії» в селі Катир-Юрт.

У 1999-му під його командуванням росіяни стратили 14 мирних жителів села Алхан-Юрт без суду і слідства.

У 2009 році командувач військово-повітряних сил рф Шаманов з допомогою армійського спецназу завадив проводити обшуки на заводі свого зятя, за що йому оголосили неповну службову відповідність.

Про те, що навколо Одеси росіяни готують якусь провокацію, свідчить і заява постійного представника президента рф у Криму Георгія Мурадова.

«Київський режим готує в Одесі криваву бійню. За словами місцевих жителів, можливий сценарій, коли націоналісти і найманці, що озвіріли, у формі російської армії почнуть масово розстрілювати, підривати, грабувати і бомбити мирних жителів Одеси, щоб потім у цьому звинуватити російських військових» –цитує Георгія Мурадова РІА «Новости».

Обидві заяви російських високопосадовців пролунали протягом однієї доби. Поки що очевидно одне: генерал Шаманов вибовкнув тактичні плани російської орди, а Георгій Мурадов, щоб прикрити майбутнє вторгнення, поширює дезінформацію про переодягнених в російську форму «націоналістів» – це інструментарій інформаційно-психологічних операцій, мета яких – обілити путінських фашистів ще заздалегідь до кривавої бійні.