Телеканал «Росія-24» продемонстрував росіянам, як з випробувального космодрому «Плісецьк» в Архангельській області нарешті провели запуск міжконтинентальної балістичної ракети «Сармат». Міноборони гучно заявило, що ця ракета вагою 200 тонн здатна нести до 10 тонн ядерних боєприпасів у будь-яку точку світу і оминати системи ППО, не має аналогів.

Торік «Роскосмос» у прямому ефірі так само демонстративно запускав ракету «Ангара», яка мала виводити на орбіту шпигунські супутники, але вона так і не долетіла до космосу і згоріла над Австралією. Запуск продемонстрували, а втрату ракети приховали. Тільки завдяки США світ дізнався про сумну долю «Ангари». Після чого під керівником «Роскосмосу» Дмітрієм Рогозіним захиталося крісло, бо він дає занадто багато непідтверджених обіцянок.

Російська армія мала отримати розрекламовану стратегічну ракету ще 2018-го. Цього самого року перші «Сармати», як обіцяв уряд росії, мали надійти на озброєння ракетних військ стратегічного призначення.

Згодом надходження «Сарматів» перенесли на 2020 рік. Знайшли причину: виробнича база підприємств потребувала модернізації. Програма імпортозаміщення деталей та компонентів не працює.

Уже згодом командувач ракетних військ стратегічного призначення генерал-полковник Сергій Каракаєв обіцяв, що новий ракетний комплекс військові отримають на рубежі 2020-го.

Але аж в 2022 році «Сармат» нарешті запустили. Наскільки ця міжконтинентальна ракета надійна, поки що невідомо. В експертів тривогу викликає те, що всі вузли, деталі та компоненти «Сармата» – російського виробництва. Тому якість та ефективність під знаком питання, тому так довго затримували запуск «Сармата».

Міністр оборони рф Сергій Шойгу під час перебування на заводі «Красмаш», який вироблятиме ракети «Сармат», пообіцяв, що вони надійдуть на озброєння в 2022-му. Нині вже очевидно, що перший полк Ужурської ракетної дивізії, який мали озброїти новими ракетами «Сармат», не заступить на бойове чергування наприкінці 2022 року під Красноярськом. Це теж нездійсненна обіцянка «Роскосмосу» та всього військово-промислового комплексу росії.

Що чекає росію на шляху самоізоляції? Введення обмежень на експорт болюче вдарить насамперед по приладобудуванню, у тому числі для авіації та космосу, бо майже всі комплектуючі мають американську складову. Щоб залишатися на плаву, доведеться налагоджувати контрабандні схеми поставок електронних систем, деталей для телевізорів і смартфонів, планшетів і комп’ютерів, мікросхем.

Пригадую епізод з книжки Віктора Суворова «Акваріум». Радянському дипломату-розвіднику на міжнародній виставці доручили з-під поли купити прилад подвійного використання. СРСР тоді був під санкціями. Доведеться тепер російським шпигунам по всьому світу закуповувати дефіцитні комплектуючі. 

Фото з відкритих джерел.