У межах гірських відведень ДТЕК «Ровенькиантрацит» сьогодні працюють десять легальних приватних малих шахт, але має місце й несанкціоноване видобування. З певного часу почали говорити про те, що компанія нібито купує і збагачує вугілля з копанок, у такий спосіб начебто заохочуючи незаконних добувачів. Генеральний директор «ДТЕК «Ровенькиантрацит» Олександр Богданов категорично спростовує ці чутки.

— Вугілля, яке видобувають у копанках, ДТЕК ніколи не використовував і не купував для своїх збагачувальних фабрик, — стверджує він. — У нас достатньо своїх обсягів. До того ж ми навіть не приймаємо людей з нелегальних шахт на роботу, бо знаємо, що вони звикли працювати з порушенням правил техніки безпеки. З 2010 року я не підписав жодного договору, щоб приватник працював на наших гірських відведеннях. А ті десять малих шахт були відкриті в 2006—2008 роках, тобто ще до того, як ДТЕК прийшов у Ровеньки. Тому з ними доводиться миритися. Пласти, які вони відпрацьовують, списані через непридатність до промислової обробки.

Чи небезпечне таке сусідство? Олександр Богданов не заперечує ризиків. Оскільки робота з міні-шахтами в одному просторі — це насамперед питання безпеки гірників ДТЕК, 

компанія провела велику роботу з упорядкування взаємин з малими підприємствами й реалізувала низку технічних заходів для мінімізації можливих ризиків під час спільних робіт. Зокрема, ізолювала свої діючі гірничі виробки від територій малих шахт перемичками та іншими спорудами. Законодавство в цьому плані недосконале, і виходить така юридична колізія: у ДТЕК, наприклад, є права на шахтний стовбур, а в приватного підприємства права на гірниче відведення і навколоствольну територію. Компанія практично не має юридичної можливості впливати на роботу таких підприємств, хоча це сусідство створює справді серйозні ризики. Наприклад, виникає загроза загазування, негативний вплив аеродинамічних зв’язків у загальних гірничих виробках або починається непрогнозоване підвищення припливу води. Під час виникнення пожежі в гірничих виробках приватних шахт продукти горіння можуть потрапити до виробок шахт ДТЕК. Особливості гірничого виробництва такі, що цілковито ізолюватися від потенційно небезпечних підприємств в однобічному порядку неможливо. Сьогодні ДТЕК заручилася підтримкою Держгірпромнагляду України в розробці спільних заходів з безпеки гірничих виробок приватних підприємств. Фактично це — єдиний спосіб, за допомогою якого компанія може захистити себе від ризикованого сусідства. 

До речі, за цей рік силами служби безпеки ДТЕК «Ровенькиантрацит» ліквідовано дві масштабні нелегальні копанки. 

Одна з них працювала поблизу колишньої шахти 

№ 68 шахтоуправління «Ровеньківське».

— По суті, це несанкціоноване розкриття гірничого відведення, — вважає головний інженер ШУ «Ровеньківське» Юрій Моліборський. — «Чорні копачі» вирили приблизно тисячу кубометрів землі, які нашим робітникам доведеться засипати.

Фахівці зазначають, що нелегальних видобувачів вугілля й металобрухту цікавлять також запасні виходи із шахт. Щомісяця в шахтоуправліннях «Ясенівське» та «Ровеньківське» спеціально створені комісії обстежують виробки, що мають виходи на поверхню. Після перевірок складають акти про їх стан. Інформацію про виявлені порушення передають до органів контролю та правоохоронних. На жаль, копанки знову з’являються...

Луганська область.

Генеральний директор «ДТЕК «Ровенькиантрацит» Олександр Богданов: 

 

«Вугілля, яке видобувають у копанках, ДТЕК ніколи не використовував і не купував для своїх збагачувальних фабрик». 

Ліквідована копанка біля селища Михайлівка.

Фото прес-служби ДТЕК «Ровенькиантрацит».