У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану (№ 7311).

Його співавтори, народні депутати Данило Гетманцев, Олег Бондаренко, Сергій Бабак та низка інших парламентаріїв вважають, що пропоновані зміни сприятимуть забезпеченню у період дії воєнного стану кращих умов для належного забезпечення функціонування економіки, а також наповненню дохідної частини бюджету за рахунок податкових та митних платежів.

Законопроектом, зокрема, пропонується встановити можливість та порядок оформлення відшкодування сум податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики, врегулювати деякі питання благодійної допомоги та збільшити розмір військового збору із 1,5 до 3 відсотків. Водночас на період дії правового режиму воєнного стану пропонується звільнити від оподаткування військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі у відсічі та стримуванні російської збройної агресії.

Проектом закону № 7311 врегульовуються питання проведення під час дії воєнного, надзвичайного стану камеральних перевірок, а також відновлення зупинених на період дії правового режиму воєнного стану визначених законодавством строків подання податкової звітності та сплати податків. Пропоновані зміни передбачають, що у разі відсутності у платників податків, що перебувають на тимчасово окупованих російськими збройними формуваннями територіях або на територіях, де ведуться бойові дії, можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання строків подання звітності, сплати податків та зборів вони звільняються від передбаченої Податковим кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після завершення таких бойових дій та/або деокупації територій. Перелік цих територій визначається Кабміном.

На період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового не денатурованого, пропонується дозволити виробництво спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу на підставі ліцензії на виробництво спирту етилового неденатурованого, а суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво спирту етилового денатурованого - дозволити виробництво біоетанолу.

Резонансною є пропозиція, яка стосується відновлення скасованого Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» оподаткування товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої і третьої груп, а також транспортних засобів, які ввозяться громадянами. Автори законопроекту аргументують це тим, що тільки за тиждень внаслідок звільнення від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість до бюджету не надійшло 417 мільйонів гривень, причому в структурі імпорту значну частку становлять товари не першої необхідності.

Схожа ситуація із ввезенням транспортних засобів: за перший тиждень звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ до бюджету не надійшло 350 мільйонів гривень, а далі щоденно ця сума перевищувала 100 мільйонів гривень.

У зв’язку з цим пропонується виключити норму, яка звільняє від оподаткування ввізним митом: товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами для вільного обігу, та автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу.

Водночас співатор законопроекту № 7311, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запевнив, що ввезення гуманітарної допомоги, а також транспортних засобів для армії, й надалі повністю звільнятиметься від оподаткування. За його словами, питання щодо цієї податкової пільги постало після того, як на в’їзд до України вишикувалися черги із мерседесів, майбахів та інших VIP-авто, які завозяться для перепродажу. Крім того очевидно, що створювані завантаженими мерседесами автовозами затори на кордоні просто дискредитують ту всесвітню підтримку, завдяки якій Україна щодня отримує необхідну допомогу. «Кожен день ми просимо світ про допомогу, але кілометрові затори із VIP-авто перед кордоном – це ілюстрація того, що нам ця допомога не потрібна», - зауважив Д. Гетманцев, висловивши переконання, що пільги мають надаватися тим, хто їх об’єктивно потребує, а для тих, хто може собі дозволити придбання VIP-автомобіля, вони не потрібні в принципі.

Саме тому автори законопроекту № 7311 пропонують зберегти пільги для ввезення гуманітарної допомоги, зокрема й автомобілів для армії, а щодо решти категорій – то країна повинна збирати податки, щоб було, за що воювати та перемагати. На їхню думку, реалізація положень цього проекту закону дасть змогу збільшити щомісячні надходження до держбюджету щонайменше на 2 мільярди гривень.