Палата представників Конгресу США підтримала законопроект про ленд-ліз для України. Законопроект підтримали 417 членів Палати представників, проти виступили десятеро, повідомляє «Голос Америки».

Законопроект дасть змогу США надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси та продукцію подвійного призначення за пришвидшеною процедурою. Документ фактично дозволяє США віддавати в борг або лізинг військове обладнання за спрощеними процедурами експортного контролю. Використана військова техніка може бути списана, а оплата за знищену техніку може не стягуватися. Законопроект був представлений ще у січні на тлі повідомлень про підготовку москви до введення військ в Україну.

Розгляд Палатою представників законопроекту відбувся на тлі нового наступу російських сил на сході України та заяв у Радбезі ООН про руйнування українських міст, воєнні злочини та порушення прав людини під час повномасштабної війни росії проти України.

Востаннє програма діяла під час Другої світової війни, коли американська військова допомога вирушала супротивникам нацистської Німеччини, насамперед Великій Британії та СРСР.

Тепер законопроект має підписати Джо Байден.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден запропонував Конгресу США прийняти новий пакет допомоги, що передбачає виділення 33 млрд доларів на підтримку України. Про це Джо Байден заявив під час виступу в четвер у Білому домі, присвяченому ситуації в Україні. З пакета допомоги на 33 млрд доларів більша частина коштів - 20 млрд доларів - має піти на озброєння, 8,5 млрд доларів - на економічну допомогу та ще майже 3 млрд доларів - на гуманітарну допомогу, а також допомогу продовольчою підтримкою. Зокрема, президент Джо Байден згадав про потенційне збільшення поставок артилерійських та протитанкових систем.

Фото з відкритих джерел.