Мистецька премія імені Олександра Осмьоркіна заснована Кіровоградською облрадою в 2005 році і присуджується в трьох номінаціях. Традиційно вручається 8 грудня, в день народження О. Осмьоркіна, в приміщенні меморіального музею художника.

Головним претендентом на перемогу в номінації «Національна традиція» у Кіровограді вважають скульптора-медальєра, члена Спілки художників України та Міжнародної федерації медальєрів (FІDEM, Франція) В’ячеслава Попова. Він — учасник численних вітчизняних та зарубіжних виставок, успішно співпрацював з Ленінградським монетним двором.

У номінації «Новітні спрямування» на здобуття премії претендують відома художниця і педагог, викладач мистецького факультету Кіровоградського державного педуніверситету Ольга Пунгіна та самобутній живописець з Помічної Добровеличківського району Віктор Осипенко.

Серія публікацій у пресі, видання збірника «Мова душі» та відеопроект «Світ у чуттєвих образах (Минуле і сучасне образотворчого мистецтва Кіровоградщини)» можуть принести перемогу викладачеві-методисту Кіровоградського музучилища, журналісту газети «Ведомости-плюс» Людмилі Френчко в номінації «Мистецтвознавство та історія мистецтв».

Виставку творів претендентів на здобуття премії у 2013 році презентовано в художньо-меморіальному музеї О. Осмьоркіна, повідомив Андрій Надєждін, провідний науковий співробітник цього закладу.

Кіровоградська область.