З нагоди Всесвітнього дня свободи преси, який відзначають 3 травня, Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель виступив  із заявою, в якій нагадав, що наразі відважні журналісти, знімальні групи, репортери, фотографи та блогери ризикують своїм життям, щоб інформувати нас про неспровоковану та невиправдану воєнну агресію росії проти України.

Російські війська затримують, викрадають журналістів та представників громадянського суспільства, щоб не дати світові почути правду. Ми наполегливо закликаємо російську федерацію негайно припинити такі атаки та практики. За даними платформи Ради Європи із захисту журналістики та безпеки журналістів, уже 10 українських та міжнародних медіа-працівників загинули, багато інших дістали поранення, йдеться у заяві, розміщеній на сайті Європейської Ради.

Жозеп Боррель наголосив, що безпека журналістів є пріоритетом ЄС. ЄС надає екстрену підтримку ЗМІ та журналістам, які висвітлюють війну в Україні, включно з психологічною підтримкою, шоломами та іншим захисним спорядженням, а також фінансує виплату зарплат.

Звітуючи з передової та проливаючи світло на грубі порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинені російськими збройними силами, журналісти роблять важливий внесок у боротьбу з дезінформацією та маніпуляціями з інформацією навколо вторгнення. Вони відіграють вирішальну роль у забезпеченні того, щоб ці звірства не залишалися безкарними. Винні відповідатимуть за свої дії.

У росії та білорусі, незважаючи на ризик тривалих ув’язнень та тривалих арештів, мужні незалежні ЗМІ та окремі журналісти прагнуть інформувати про війну, яку російське керівництво веде проти України, та звірства, вчинені проти українського народу, зазначається в заяві.

Вільна преса дозволяє створити більш демократичне, сильне та інклюзивне суспільство та є важливою для захисту та заохочення прав людини. Ми продовжуватимемо боротися за свободу преси і не відступатимемо, наголосив Жозеп Боррель.