Він зазначив, що лейтмотивом виступу Прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона у Парламенті була фраза, що не існує якихось різночитань війни: «У цій складній атмосфері є лише одна думка — Україна переможе».

Борис Джонсон у своїй промові наголосив, що військова допомога була значною та лише збільшуватиметься задля перемоги України. Зокрема, він навів конкретні приклади: «Це й протикорабельні системи, і радари, і бронетранспортери — панцерні машини, звичайно, гуманітарна й організаційна допомога».

«Думаю, що рівень допомоги, яка нам надходить, лише зростатиме. Адже, як зазначив у своєму виступі Борис Джонсон, нині у Великій Британії важко знайти місце, де б не було прапору України», — наголосив Перший заступник Голови Парламенту та додав, що британські музиканти, актори, політики, лідери думок і, звичайно, її Величність Королева Єлизавета ІІ підтримують Україну в цій боротьбі.

Він також закцентував, що Борис Джонсон є символом того, наскільки серйозною є підтримка України Великою Британією. Вона надихає наш народ на перемогу, яка зараз кується щодня в цій війні, розв’язаній рф.

Олександр Корнієнко, зокрема, зауважив, що у вівторок, 3 травня, у Верховній Раді України виступив зі зверненням Президент України Володимир Зеленський, в якому висловив вдячність Великій Британії за підтримку.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Олександр Корнієнко: Буквально за кілька днів у нас уже не буде дефіциту палива

«Ми багато працюємо з Урядом та всі бачили рішення, яке дозволило перезапустити процес щодо дефіциту палива», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час брифінгу в Медіацентрі «Україна - Укрінформ».

Він також додав, що будуть інші ціни, але можливість придбати паливо для автотранспорту буде.

Зокрема, Перший віцеспікер Парламенту зауважив, що на початку запровадження воєнного стану було ухвалено потужну податкову та митну реформу: «Звільнили від митних зборів більшість груп товарів, змогли дати такі умови, що частина бізнесу може працювати фактично на єдиному податку у 2 %».

«Звичайно, є нюанси — великому бізнесові на це важче буде перейти, але для більшості бізнесу — ця система підходить», — зазначив він. «Але треба розуміти, що ці процеси пов’язані із залученням фінансування від наших партнерів. І Верховна Рада України бере у цьому участь», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Перш ніж займатися відновленням, необхідно розібратися зі завданими росією збитками, — Олександр Корнієнко

«У нас є законопроект (реєстр. № 7282), який стосується зміни умов містобудівної діяльності й регулювання в цій сфері, щоби швидше запустити процес відбудови», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час брифінгу в Медіацентрі «Україна - Укрінформ».

Він також зазначив, що на сьогоднішньому засіданні Парламенту до розгляду згаданого законопроекту не дійшли, але планують це зробити наступного разу. «Треба розуміти, що перш ніж займатися відновленням, потрібно розібратися зі збитками. Це дуже масована робота, вона вже ведеться», — закцентував Перший віцеспікер Голови Парламенту.

Зокрема, Олександр Корнієнко зауважив, що люди вже звертаються до місцевих органів влади задля відповідної оцінки завданих пошкоджень. Він додав, що зазначені дані можна подати через «Дію» — завантажити інформацію про свої житлові або комерційні об’єкти.

«Відбудова буде здійснюватися. Нині триває обговорення відновлення економіки, її переорієнтація на нові напрями. Звичайно, одним із важливих етапів на цьому шляху буде наша євроінтеграція», — наголосив Олександр Корнієнко та додав, що Україна очікує на отримання статусу кандидата в члени Європейського Союзу вже найближчим часом улітку.

«З огляду на це, ми далі займатимемося економічними питаннями. Щодо прикладів — їх багато. Борис Джонсон говорив про увагу Великої Британії до відбудови Київщини, передмість Києва, які дуже сильно постраждали. Так само є ініціатива Естонії щодо Житомирщини», — розповів Перший заступник Голови Парламенту.

Він зауважив, що найближчим часом уже будуть здійснюватися відповідні роботи: «Мери маленьких міст, голови громад ведуть переговори з партнерами: вони звертаються та отримують допомогу. Зараз це більше гуманітарна допомога, однак вже почалися розмови про більш системні речі».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Олександр Корнієнко: Ми підтримуємо візити іноземних колег-друзів України, які готові на власні очі побачити жахливі наслідки війни росії проти українців

Олександр Корнієнко під час брифінгу в Медіацентрі «Україна - Укрінформ» поділився аспектами роботи щодо візитів іноземних колег та поїздок керівництва Парламенту.

«Дуже багато візитів. Кілька груп завтра вирушає у різні країни. Зокрема, це стосується роботи з урядами та парламентами щодо наших вимушено переміщених осіб», — наголосив Олександр Корнієнко та додав, що завтра очікують на делегацію з Молдови та ще декілька впродовж тижня. Однак зауважив, що з питань безпеки не розкривається деяка інформація щодо цих візитів.

«Ви бачили, що делегація зі США напівсекретно подорожує з питань безпеки. Але ми дуже раді бачити всіх друзів України, всебічно підтримуючи подібні візити», — розповів Перший віцеспікер Голови Парламенту.

Зокрема, він зазначив, що якщо подібні візити прибувають до Києва, Верховна Рада України просить колег «розділяти наші сльози від побаченого в передмістях» — ніхто ще не відмовився.

«Ці кадри багато в чому остаточно переконують людей, що це за війна, проти кого вона: звичайних людей, українців», — закцентував Перший заступник Голови Парламенту та додав, що після таких візитів парламенти ухвалюють рішення про визнання геноциду народу України.

«Сподіваємося, що таке визнання справедливості продовжуватиметься — світ усе більше ставатиме на наш бік», — резюмував Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України