У рамках офіційного візиту до Санкт-Петербурга (Російська Федерація) для участі в роботі Міжпарламентської Асамблеї держав—учасниць СНД, у п’ятницю Голова Верховної Ради України Володимир Рибак взяв участь у Тридцять дев’ятому пленарному засіданні МПА СНД. Голову Верховної Ради України було нагороджено медаллю «За зміцнення міжпарламентського співробітництва» 
(на знімку).
Також глава українського парламенту провів зустріч з Головою парламенту Республіки Молдова Ігорем Корманом.
«У нас спільні зовнішньополітичні пріоритети, що дає можливість розвивати багатостороннє і плідне співробітництво», — сказав він і додав, що в цьому процесі парламенти обох країн можуть і повинні відігравати важливу роль.
Під час зустрічі сторони обговорили першочергові питання україно-молдавських відносин, зокрема, щодо активізації двостороннього міжпарламентського діалогу. Також було обговорено питання євроінтеграції України.
І. Корман запросив В. Рибака відвідати Республіку Молдова з офіційним візитом у наступному році. Своєю чергою, Голова Верховної Ради висловив думку, що цей візит має стати важливим поштовхом для подальшого розвитку міжпарламентської співпраці.
Сторони наголосили, що одним із вагомих інструментів міжпарламентської взаємодії є робота груп дружби і співробітництво профільних комітетів, особливо по лінії євроінтеграції. У цьому контексті В. Рибак запропонував розглянути питання щодо організації зустрічі парламентських груп дружби, що дасть змогу рухатися у напрямку вирішення актуальних питань двосторонніх відносин — передусім їх «пакетного врегулювання». І. Корман, своєю чергою, назвав «дуже гарними» взаємини України та Молдови і висловився за необхідність і надалі обмінюватися досвідом, зокрема, у питаннях взаємодії з країнами СНД та ЄС.
У відповідь Голова Верховної Ради зазначив, що «не можна протиставляти економічні об’єднання одне одному, Україна повинна співпрацювати з усіма, налагоджувати ефективні торговельно-економічні відносини на користь людям, на користь Україні». Водночас він підкреслив, що для українців «залишаються важливими європейські стандарти життя і ефективна ліберальна візова політика з боку інших країн».
Україна і Казахстан: треба відновити обсяги взаємної торгівлі
Учора Голова Верховної Ради Володимир Рибак також зустрівся з Головою Сенату парламенту Республіки Казахстан Касимом-Жомартом Токаєвим. Під час зустрічі глава українського парламенту висловив задоволення високим рівнем відносин між Україною і Казахстаном, які розвиваються в дусі довіри, дружби та взаємоповаги.
В. Рибак наголосив, що «ми повинні брати приклад з наших Президентів, між якими існує повне взаєморозуміння і взаємоповага».
Сторони обмінялися думками з актуальних питань двосторонньої співпраці, зокрема, в торговельно-економічній сфері, взаємодії на міжпарламентському рівні та щодо євроінтеграційних процесів.
В. Рибак зазначив, що співробітництво між парламентами України і Республіки Казахстан потребує суттєвої активізації. «Я переконаний, що двосторонній міжпарламентський діалог поновиться і буде достатньо інтенсивним і на рівні керівництва парламентів, і на рівні груп дружби і відповідних профільних комітетів», — сказав він та висловив сподівання на те, що найближчим часом відбудеться офіційний візит до України Голови нижньої палати парламенту Республіки Казахстан. Голова Верховної Ради також запропонував налагодити контакти на рівні відповідних фракцій парламентів обох країн.
Торкаючись питання торговельно-економічних відносин, керівник українського парламенту констатував, що обсяги взаємної торгівлі товарами та послугами України і Республіки Казахстан у цьому році знизилися на 27,2 відсотка. Водночас, за його словами, відповідно до показників зовнішнього товарообігу за 2012 рік, Казахстан посідає третє місце серед торговельних партнерів України — країн СНД та восьме — серед усіх країн.
На переконання Голови Верховної Ради України, необхідно доручити виконавчим органам наших держав активізувати економічну двосторонню співпрацю. «Це дасть змогу збільшити кількість робочих місць, наповнити бюджет і вирішити соціальні питання», — наголосив В. Рибак.
На думку Голови Верховної Ради, «для подолання негативних тенденцій нам необхідно провести аналіз причин, що перешкоджають розвитку взаємної торгівлі, у тому числі на законодавчому рівні». За його словами, це дасть можливість уже наступного року призупинити ці тенденції та навіть наростити обсяги товарообігу. «Головною метою, безумовно, є створення сприятливих умов для суб’єктів господарчої діяльності наших країн, які зацікавлені у відновленні традиційних зв’язків та налагодженні нових», — підкреслив він.
У контексті проведення наступного року запланованих заходів з нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, В. Рибак зазначив, що відкриття пам’ятника видатному українському поету і художнику в столиці Казахстану стане одним із найважливіших заходів культурно-гуманітарного співробітництва. Він подякував казахській стороні за організацію гуманітарних заходів до урочистостей з нагоди 200-річчя Т. Шевченка.
Під час зустрічі В. Рибак наголосив, що Україна продовжуватиме роботу над адаптуванням вітчизняного законодавства до європейських стандартів, підтримавши думку Голови Сенату парламенту Республіки Казахстан, що «Європа — це передусім верховенство права». Водночас керівник українського парламенту висловився за подальший розвиток взаємовигідних взаємин з іншими країнами, у тому числі, з державами—учасницями СНД.
В. Рибак запропонував активізувати обмін студентами між Україною та Казахстаном, зазначивши, що «освіта — це майбутнє наших держав».
Своєю чергою, К-Ж. Токаєв наголосив, що Україна нині «знаходиться в епіцентрі світової політики», і побажав українцям процвітання та успішного розвитку наших двосторонніх взаємин.
Наступний рік має стати Роком творчої спадщини Тараса Шевченка
Виступаючи у четвер на засіданні Ради МПА держав—учасниць СНД в рамках обговорення Плану роботи МПА на 2014 рік, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак заявив, що 200-річний ювілей Кобзаря містить у собі величезний потенціал консолідації не тільки українського суспільства, а й зміцнення єдності та дружби наших держав у рамках СНД.
При цьому він зазначив, що наступний рік має стати Роком творчої спадщини Т. Шевченка в СНД.
На переконання В. Рибака, важливою складовою ювілею має стати реалізація Спільного плану під патронатом Президентів України та Російської Федерації. Також, за словами Голови Верховної Ради, погоджено текст Спільного плану заходів України та Росії з відзначення 200-річчя з дня народження Т. Шевченка.
У своєму виступі В. Рибак також наголосив, що Україна під час свого головування у Співдружності Незалежних Держав наступного року неухильно підтримуватиме, продовжуватиме і розвиватиме найкращі традиції цього об’єднання. «Усі рішення прийматимемо консенсусом», — заявив він.
Прес-служба Верховної Ради України.
 
ЦеремонІЯ фотографуваннЯ
На знімку (зліва направо): Генеральний секретар МПА СНД Олексій Сергеєв; Голова Міллі Меджліса Азербайджанської Республіки Октай Сабір огли Асадов; заступник Голови Національних Зборів Республіки Вірменія Ерміне Нагдалян; заступник Голови Ради Республіки Національних Зборів Республіки Білорусь Анатолій Русецький; Голова Сенату Парламенту Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв; Голова Мажилісу  Парламенту Республіки Казахстан Нурлан Нігматулін; Голова Жогорку Кенеша Киргизької Республіки Асилбек Жеенбеков; Голова Парламенту Республіки Молдова Ігор Корман; Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентина Матвієнко; Голова Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації, голова Парламентської Асамблеї Організації Договору про колективну безпеку Сергій Наришкін; Голова Маджилісі намояндагон Маджилісі Олі Республіки Таджикистан Шукурджон Зухуров; Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

ДослІвно

Володимир РИБАК: «200-річний ювілей Кобзаря містить у собі величезний потенціал консолідації не тільки українського суспільства, а й зміцнення єдності та дружби наших держав у рамках СНД. Тому прошу врахувати пропозицію України при затвердженні плану роботи Міжпарламентської асамблеї держав—учасниць СНД на 2014 рік».