Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Днями в парламенті зареєстровано законопроект, яким пропонується внести зміни до Кримінального кодексу й посилити відповідальність за корупцію під час воєнного стану (№ 7348). Його подав народний депутат від фракції «Слуга народу» Олег Дунда.

«Поки Збройні Сили України успішно відбивають атаки російських загарбників, Служба безпеки виловлює шпигунів, диверсантів та колаборантів, волонтери допомагають у постачанні гуманітарних та оборонних вантажів, поки весь український народ працює на перемогу, залишився останній фронт, де ворог не спить, – корупційний», - наголошує парламентарій у пояснювальній записці, яка супроводжує законопроект.

О. Дунда звертає увагу на те, що в ЗМІ та соціальних мережах вже починають з'являтися повідомлення про відродження старих схем «розпилу» бюджетних коштів, про продаж гуманітарної допомоги та про відкати на митниці. Під час війни у вітчизняних правоохоронних органів на корупціонерів не залишається вільних рук, бо усі займаються розслідуванням воєнних злочинів, запевняє народний депутат. «Корупціонери на війні гірші за мародерів, адже, обираючи свій гаманець, вони фактично працюють на боці агресора», - переконаний він. І водночас зауважує: після перемоги Україну очікує мільярдне фінансування від наших партнерів на відродження економіки та інфраструктури, а тому санкції за корупцію варто посилювати не зволікаючи. «Нині ми сплачуємо дуже високу ціну за незалежність України, - наголошує О. Дунда. - Буде злочином перед загиблими українцями та наступними поколіннями вийти з цієї війни тією самою корумпованою країною, якою ми до неї увійшли».

Отже, законотворець пропонує прирівняти до державної зради набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи, на період дії воєнного стану та протягом одного року після його припинення чи скасування.

А для цього статтю 111 Кримінального кодексу, яка стосується державної зради, пропонують доповнити положенням, якого нині просто не існує. Згідно з цим положенням посадовця-корупціонера зможуть позбавити волі на строк до п’ятнадцяти років або засудити до довічного позбавлення волі, з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.