Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про основи національного спротиву» щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій» (№ 6521).
 
Зазначимо, що цей проект закону було підготовлено та ухвалено в першому читанні ще до початку повномасштабної російської агресії. Однак його автори, народні депутати Роман Костенко («Голос»), Ірина Геращенко («Європейська cолідарність»), Федір Веніславський («Слуга народу») та низка інших парламентаріїв уже тоді обґрунтовано вважали, що в умовах зростаючої загрози необхідно внести зміни до Закону «Про основи національного спротиву», які б за необхідності дозволили територіальній обороні разом з іншими військовими угрупованнями виконувати завдання в районах ведення бойових дій. Зазначимо, що до внесення цих змін завданням територіальної оборони було своєчасне реагування та вжиття необхідних заходів щодо оборони території та захисту населення на визначеній місцевості до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України.

У зв’язку з цим ініціатор цього законопроекту, народний депутат Роман Костенко зазначав, що територіальна оборона повинна отримати можливість виконувати завдання на всій території України, включно з районами ведення бойових дій. «Без цих змін ми перетворимо територіальну оборону лише на охорону», – казав він, підкреслюючи, що цими змінами із тероборони фактично буде знято заборону воювати. «Важливо, щоб в разі крайньої необхідності у військового командування була можливість на окремих напрямах посилити Збройні Сили України підрозділами територіальної оборони», – наголошував Р. Костенко.

Звісно, 15 лютого, коли цей законопроект ухвалювався в першому читанні, ще мало хто вважав, що підрозділам територіальної оборони взагалі доведеться брати участь у широкомасштабних бойових діях. Однак все змінилося 24 лютого, коли бійці ТрО, щойно отримавши зброю, ішли в бій з ворогом.

Ухвалений документ вдосконалює деякі положення Закону «Про основи національного спротиву» щодо завдань територіальної оборони, що сприятиме ефективнішому виконанню загальнодержавних, воєнних та спеціальних заходів під час протидії воєнним загрозам. Зокрема, зміни до закону передбачають: «У разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану всі добровольчі формування територіальних громад переходять в оперативне підпорядкування командирів відповідних військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України. На час дії воєнного стану за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України добровольчі формування територіальних громад повністю або частково можуть залучатися до виконання завдань територіальної оборони поза межами визначеної зони територіальної оборони, а також направлятися до районів ведення воєнних (бойових) дій».

Крім того, з метою нарощування сил і засобів для стабілізації обстановки, за рішенням Головнокомандувача ЗСУ добровольчі формування територіальних громад також можуть залучатися до виконання завдань поза межами своєї зони тероборони та в районах ведення воєнних (бойових) дій.

Коментуючи ухвалення цього закону в цілому, народний депутат Роман Костенко назвав абсурдною попередню норму Закону «Про основи національного спротиву», яка забороняла територіальній обороні виконувати завдання в районі бойових дій. «Для мене було абсурдом, що тероборона не могла воювати на всіх ділянках фронту. Тому що вона від початку є різновидом Збройних Сил України, таким само, як десантно-штурмові війська, як повітряні сили. Тепер, коли мій законопроект ухвалено в цілому,  територіальній обороні дано право захищати свою країну законно», – зазначив він у коментарі прес-службі партії «Голос». На думку парламентарія, це рішення є цілком логічним, адже ЗСУ призначені, щоб захищати всю Україну, а не Миколаївщину, Херсонщину чи Тернопільщини. «Ми не повинні ділити між собою регіони, ми повинні говорити про захист всієї країни, тому що, якщо ми не захистимо один регіон сьогодні, завтра війна прийде до іншого», – сказав Роман Костенко, підкресливши, що коли є можливість усім разом битися в одному регіоні, щоб захистити інший, то це потрібно робити.

Сергій ЛАВРЕНЮК.