Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреїсус, який учора, 7 травня, відвідав Україну, назвав ліки, які найбільше потрібні Україні. Це – мир. Однак він зауважив, що саме ці ліки ВООЗ не може надати.

Під час брифінгу Тедрос Гебреїсус  запевнив, що ВООЗ зробить усе, що тільки зможе, аби підтримати українську систему охорони здоров'я в умовах повномасштабної війни.  

«Я хочу сказати міністру (охорони здоров'я Віктору Ляшку. – Ред.) і всьому народу України: ВООЗ підтримує вас, ми з вами. Ми робитимемо все, що тільки можемо, для того, щоб підтримати уряд у його зусиллях щодо лікування поранених, а також зміцнення системи охорони здоров'я в Україні», – сказав він.

«Але є одні ліки, які ВООЗ не здатна надати і які потрібні Україні більше за будь-які інші. І це мир. А тому ми продовжуємо закликати російську федерацію зупинити цю війну», – наголосив Гебреїсус.

Щодо інших ліків, то, за словами Тедроса Гебреїсуса, ВООЗ надала медикаментів, а також медичне приладдя для хірургій, що дасть змогу допомогти  більш як  650 тисячам українців. Окрім того, організація надіслала 15 дизель-генераторів для електрозабезпечення лікарень та інших закладів охорони здоров'я.

«ВООЗ вже підтвердила 200 нападів на систему охорони здоров'я в Україні з початку війни. Ці напади мають зупинитися. Система охорони здоров'я ніколи не повинна бути ціллю», – сказав Гебреїсус.

Очільник організації також повідомив, що «ВООЗ передасть 20 швидких, а також підтримувала чи координувала понад 50 бригад екстреної медичної допомоги в Україні та сусідніх країнах, які приймають біженців», – зазначив директор ВООЗ.

«Ми також створили три центри на заході України для підтримки медичної евакуації, забезпечили безпечну медичну евакуацію пацієнтів, зокрема тих, хто страждає від раку, для їхнього лікування за межами України», – сказав Гебреїсус.

Також директор ВООЗ повідомив, що під час перемовин з Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, першою заступницею глави МЗС Еміне Джапаровою та міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком обговорив  можливості забезпечення медичної допомоги у зонах конфлікту.

Як поінформував у Телеграмі Денис Шмигаль, під час перемовин з Тедросом Гебреїсусом йшлося іще про одну  можливість вияву солідарності ВООЗ. Прем’єр-міністр повідомив, що закликав директора ВООЗ «припинити членство росії у Виконавчому комітеті ВООЗ і перенести регіональний офіс ВООЗ з неінфекційних хвороб з москви до Києва». «Державі-терористу не місце у міжнародних організаціях», – наголосив Денис Шмигаль.