Спікер українського Парламенту запевнив, що такий візит у складний для України час є проявом підтримки і солідарності з українським народом.

Зустріч відбулася після відвідування норвезькою делегацією постраждалих містечок Київщини, тож Руслан Стефанчук висловив впевненість у тому, що враження і емоції після побаченого ще більше переконали норвезьких парламентаріїв в нелюдяності агресії рф, а також в героїчному спротиві українського народу.

«Деякі напрямки в цей період для нас продовжують залишатися визначальними, один з них – військова підтримка України. Я знаю, що всі партії Норвегії і майже 80 % норвежців виступають за підтримку України у цій боротьбі. Я знаю, що є високий рівень готовності передання Україні новітнього озброєння для того, щоб перемога настала якомога швидше. Визначальними для нас є питання, пов`язані з протикорабельним та протиповітряним озброєнням», – підкреслив Руслан Стефанчук.

Очільник українського Парламенту закликав підтримати й енергетичний фронт. Україна зацікавлена у співпраці з Норвегією щодо отримання максимальної кількості необхідного газу для наступного опалювального сезону в Україні. 

Також, за його словами, Україна потребує гуманітарної допомоги та  підтримки у фінансовому та економічному секторах.

«Ми маємо зрозуміти одну річ – ми не можемо зупинити війну, яку ми фінансуємо. І тому, спілкуючись з нашими європейськими колегами, я особливо акцентую на зупиненні усіх торговельно-економічних відносин з рф», – наголосив Руслан Стефанчук.

Крім того, він закликав норвезьких колег докласти зусиль для того, щоб припинити панування російської пропаганди, яка сьогодні має вплив.

«Ми, українці, знаємо, що таке жахлива російська пропаганда і дезінформація. Інформація інколи вбиває не гірше, ніж зброя. Тому просив би допомогти вас припинити по всьому світу поширення російської брехні та дезінформації: на телебаченні, в інтернеті та в інших засобах поширення», – зауважив Спікер українського Парламенту.

Крім того, Руслан Стефанчук закликав норвезьких друзів долучатися до відбудови України та, за прикладом інших країн, взяти шефство над відновленням одного з постраждалих регіонів.

«Дуже важливо усвідомлювати той факт, що Україна сьогодні бореться за принципи демократії та свободи у всьому світі. І так, як весь світ об`єднався сьогодні навколо України, її боротьби, переконаний, що дуже символічно, якщо весь світ об`єднається навколо відбудови України», – зауважив Руслан Стефанчук.

Також він закликав Стортинг Норвегії підтримати рішення українського Парламенту та визнати геноцид Українського народу. За його словами, звірства рф в Україні мають бути юридично покарані. Руслан Стефанчук підкреслив, що візит делегації Норвегії до України – це великий сигнал солідарності всього норвезького народу з українцями.

Зі свого боку, Президент Стортингу Масуд Гарахані висловив вдячність Голові Верховної Ради України за запрошення. Він зазначив, що був глибоко вражений побаченим в Бучі та Ірпені.

«Те, що відбулося в Бучі й Ірпені, не повинне відбуватися в Європі у 2022 році. Тому ми тут, щоб передати вам головний сигнал: Норвегія підтримує вас у вашій боротьбі. Україна має перемогти, адже мова йде про майбутнє всієї Європи», – підкреслив Масуд Гарахані.

Міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельд зауважила, що Норвегія допомагає нашій країні гуманітарно, робить внески до програм підтримки України, бере участь в оборонному проєкті Сполученого Королівства, надсилає зброю Україні та додала, що Норвегія готова долучитися до плану відбудови та відновлення України.

«Зараз Норвегія також шукає оптимальну модель для допомоги у відбудові України», – повідомила Аннікен Гуйтфельд. 


 Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Руслан Стефанчук: Україна та Український народ дуже цінує допомогу, яку ми отримуємо від братнього норвезького народу

Під час брифінгу Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував Президенту Стортингу Норвегії Масуду Гарахані за надану підтримку й наголосив на питаннях, які сьогодні обговорювали парламентарі. 

Зокрема, на фінансовій допомозі для України, а також на підтримці проєктів із відбудови інфраструктурних об’єктів, зруйнованих рф. Не оминули й тему військової допомоги, представленою протикорабельними й протиповітряними системами. 

«У всіх питаннях у нас є повне взаєморозуміння», – наголосив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Президент Стортингу зазначив про низку аспектів українсько-норвезької співпраці. Він наголосив, що Президент України Володимир Зеленський став третім лідером країни, якого запросили виступити перед Парламентом Норвегії. 

«Першим іноземним лідером став Вінстон Черчилль у 1948 році. Його меседж був такий: Європа має зрозуміти, що світова війна не має ніколи повторитися», – зауважив Масуд Гарахані.

Він також наголосив, що перебуває під глибоким враженням після візиту до Бучі. 

«Я теж знаю, що таке війна: приїхав в Норвегію з Ірану, коли мені було п’ять років. Те, що відбувається сьогодні в Україні, не має відбуватися. Діти в Україні не мають відчувати того, що відчувають сьогодні», – додав він.

Президент Стортингу запевнив, що Норвегія та її народ повністю підтримують Україну. 

«Ви маєте виграти цю війну, тому що це справа майбутнього України та Європи. І ми будемо допомагати вам, щоби свобода та демократія перемогли», – резюмував Масуд Гарахані.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України