Олександр ЄФРЕМОВ, фракція Партії регіонів:
— Президент, звернувши увагу на все, що відбувається в нашій країні, прийняв єдино правильне рішення — зупинитися і поставити ці питання на обговорення в потрійному форматі: Україна—Росія—ЄС. Мені не зовсім зрозуміло, чому з боку окремих європейських керівників настала пауза. Я хотів би нагадати, що кращі європейські керівники, починаючи із Шарля де Голля, мріяли про вільний простір, який могли б вільно долати люди й товари, — від Лісабона до Владивостока. І коли сьогодні з’являється реальна надія, що в майбутньому люди, в тому числі й ті, хто живе в Україні, вільно переміщатимуться по цій величезній території і наші товари проходитимуть через кордон без якихось митних перешкод, чомусь виникло мовчання з європейського боку.
Ми не звертаємо зі шляху євроінтеграції, ми не відходимо від нашої магістральної мети. Зрештою, Україна буде в європейській сім’ї. Україна є в Європі. Вона — найбільша за територією держава в Європі. І ми зробимо так, щоб наше життя тут було таким само, як у кращих європейських країнах. Але було б великою помилкою вважати, що хтось замість нас — або Росія, або Європа — зробить наше життя кращим. Тільки ми самі, своїми руками, своїм розумом зможемо побудувати наше життя таким, яким хочемо.
Андрій ПАРУБІЙ, фракція «Батьківщина»:
— Підписання угоди готувалося впродовж багатьох років. І загальна суспільна позиція з цього приводу однозначна: підтримка євроінтеграції.
Стосовно заяв влади про те, що Європа не запропонувала Україні економічних компенсаторів, скарги на тиск Росії — це видається як мінімум диким. Такі держави, як Литва, Естонія, мали набагато більший тиск, але не побоялися і прийняли для себе рішення. Позиція України не витримує жодної критики. Європейці дуже чітко пояснювали економічні вигоди для України в разі підписання Угоди про асоціацію. Компенсатори, про які казав Янукович, — це не входить до загальної системи переговорів з європейськими державами.
На саміті чітко висловилися, що європейські держави не даватимуть хабар за підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Адже це передусім вигідно для України, хоча вигода двостороння. Пояснення про економічні компенсатори насправді є лише формальними відмовками, а реальна причина непідписання угоди про асоціацію захована у Кремлі.
Які будуть наступні дії опозиції? Ми прийматимемо рішення на погоджувальних радах під час сесії Верховної Ради. Але, вважаю, з нинішнього дня має розпочатися процедура відсторонення Януковича від влади і президентства.
Павло РОЗЕНКО, фракція «УДАР»:
— Жодних питань щодо сплати якихось компенсацій чи кредитування, інвестування українська влада під час переговорів з ЄС не піднімала. Про це заявляли єврочиновники різних рівнів. Тому в мене особисто є відчуття, що влада просто шукала підстави для того, щоб не підписати угоду. Тобто рішення про непідписання угоди було прийнято, але шукалися якісь приводи. Бо всі чудово розуміють: підписання Угоди про євроасоціацію не є вступом до Європейського Союзу. Підписання Угоди про асоціацію автоматично не відкриває ринки і не створює якихось проблем українським підприємствам, бо процедура набрання чинності цією угодою доволі тривала. І процес ратифікації її 
займе певний проміжок часу, протягом якого були б усі можливості для того, щоб проводити перемовини з ЄС стосовно економічних програм чи економічних компенсаторів. Але ці перемовини можна було б проводити, вже маючи на руках Угоду про асоціацію. Тож це є намаганням перекласти відповідальність за непідписання угоди з української влади на ЄС.
Водночас першим позитивом є те, що ЄС дає чіткий сигнал українському суспільству, що двері Євросоюзу, двері до підписання угоди відкриті. І сьогодні підписання угоди залежить уже не від ЄС і не від української влади, а від українського суспільства, громадян. Тож якщо українці об’єдналися в європейському виборі, треба обирати такого Президента, який цю угоду все-таки підписав би і відкрив шлях Україні до європейського майбутнього і європейських рівня та стандартів життя. Не треба опускати руки, все перебуває в наших руках.
Олексій КАЙДА, «Свобода»:
— Ми не просто зупинилися, а розвернулися на 180 градусів. Тож усе, що відбувалося останнім часом, можна охарактеризувати однією фразою: йшла звичайна торгівля. Вони видурювали мільярди і думали, як та кому продати Україну, щоб не продешевити. Оцим вони тільки й займалися.
У цій ситуації опозиційні партії продовжуватимуть боротьбу за європейський вибір України. Ми хочемо, щоб наші діти та внуки жили в європейській Україні, а не в країні, де долею людей банально торгують.
Сергій ГОРДІЄНКО, фракція КПУ:
— Нав’язуючи нам асоціацію, Євросоюз виходив із тієї ж стратегії, що й під час вступу України до СОТ. Нас закликали до Світової організації торгівлі, обіцяючи всілякі блага. Коли ж Україна в неї вступила, країну залишили сам на сам зі своїми проблемами. А під час спроби переглянути низку відверто невигідних для неї позицій, отримала лише шантаж і погрози. Обіцяючи Україні економічне процвітання, Євросоюз водночас завдав найсильнішого удару по нашій економіці. Адже будівництво газопроводу «Південний потік» у Сербії — це не що інше, як чергова демонстрація «подвійних стандартів» Європи стосовно України. Цей проект залишить українську газотранспортну систему не при справах, а держбюджет — без найбільшого фінансового джерела. Тобто нам тільки обіцяли взаємовигідне партнерство, а насправді ми побачили економічний егоїзм європейців.

Сьогодні країна розділилася на два протилежні табори з геополітичного вибору. Поки студенти збираються на євромайданах, не зовсім до того ж розуміючи, що Угода про асоціацію з ЄС не передбачає вступу до Євросоюзу, а отже, європейські зарплати, медицину й безвізовий режим, комуністи послідовно відстоюють свою позицію щодо проведення референдуму із вступу України в Митний союз.