Завтра — День працівників прокуратури

Учора в Харкові відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Перша річниця Кримінального процесуального кодексу України: здобутки і перспективи».

У заході взяли участь Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, президент Національної академії правових наук України Василь Тацій, радник Президента України Андрій Портнов (на знімку), представники судової гілки влади, керівники правоохоронних органів, представники провідних юридичних навчальних закладів та наукових установ, адвокати. Серед них — 500 прокурорських працівників, у тому числі прокурори всіх областей, 200 працівників Міністерства внутрішніх справ, 53 співробітники Служби безпеки України, 176 представників органів судової влади, 77 співробітників Міністерства доходів і зборів, а також народні депутати України, представники юридичної науки та практикуючі юристи інших відомств.

У вступному слові президент Національної академії правових наук України Василь Тацій відзначив, що новий процесуальний кодекс відповідає кращим європейським і світовим традиціям і витримав усі можливі експертизи.

За словами Генерального прокурора, річниця дії нового Кримінального процесуального кодексу є визначальною для становлення нашої держави як демократичної та правової. Задля наближення правової системи України до світових стандартів главою держави та урядом запроваджено низку комплексних демократичних реформ, у тому числі у судовій та адміністративній сферах.

— Кримінальний процесуальний кодекс України вніс революційні зміни у сферу кримінальної юстиції. Його розроблено відповідно до вимог міжнародних стандартів правосуддя і сучасного демократичного суспільства. У цьому кодексі сконцентровано найкраще з основних правових систем, адаптовано світовий досвід у цій сфері до українських умов. Тому кодекс отримав найвищу оцінку міжнародних інституцій. Він створив справедливий баланс між інтересами держави, потерпілого та особи, яка притягається до кримінальної відповідальності. Сторони обвинувачення та захисту наділено рівними процесуальними можливостями, що сприяє реальній змагальності кримінального процесу, — зазначив В. Пшонка.

Генеральний прокурор звернув увагу присутніх на те, що правоохоронні органи виконали поставлені керівництвом держави завдання — закон успішно діє. «За рік роботи за новим законом досягнуто значних позитивних зрушень. Напрацьовано практику застосування кожної передбаченої кодексом новели», — резюмував він.

За словами Віктора Пшонки, юридична практика доводить доцільність цих нововведень. Уже цього року стало на 40% менше заяв про кримінальні правопорушення. Збільшилася ефективність розслідувань. 57% справ було закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину. І це не суха статистика, це напружена робота прокурорських працівників, суддів, працівників органів внутрішніх справ та багатьох інших фахівців, які працюють для того, щоб українське законодавство відповідало кращим світових стандартам.

Харків.

 

Фото Олександра СЕМЕНЦЯ.