Нам усім хочеться жити у країні без корупції, хабарництва, продажності посадовців, без жорстокості і насильства, без порушень прав кожного з нас. І люди щиро вірять, що всі ці недоліки можна здолати. Чи має прокуратура настільки дієві важелі, щоб створити ідеальне правове суспільство? Про це розповідає прокурор Хмельницької області державний радник юстиції 3 класу Сергій Соляр (на знімку).

— На жаль, у житті немає чарівної палички, яка враз може розв’язати всі проблеми. Але насправді прокуратура має бути органом, покликаним захищати законні інтереси кожного. Хтось може сперечатися, що це не завжди нам вдається. Але в тому, що прокурори роблять вагомий внесок у становлення сучасної правової держави, немає сумніву. Причому й самій прокуратурі доводиться удосконалюватися, змінювати пріоритети та стиль роботи.

Певним чином нововведення кримінального процесуального законодавства, зміни до базового закону посилили наші повноваження. І зроблено це з однією метою — використати ці повноваження, як і все судочинство і правоохоронну систему, на користь і держави, і кожного її громадянина. Рік роботи за новелами був непростим. Та він засвідчив, що ми обрали правильний шлях і здатні виконати ті важливі завдання, які ставлять перед нами Президент України і Генеральний прокурор. Скажімо, сьогодні рівень злочинності в області є одним з найнижчих у державі, а рівень розкриття кримінальних правопорушень — вищим за загальнодержавний. Та розумію, що ця внутрішня статистика не може бути головним критерієм оцінки роботи. Набагато важливішим є те, чи справді вдавалося вирішувати конфліктні ситуації, викривати і карати порушників, забезпечувати реалізацію конституційних прав громадян.

Принагідно зауважу, що нам майже повністю вдалося вирішити питання приховання злочинів, і це надзвичайно важливий крок на шляху до створення прозорої і демократичної правоохоронної системи, котра не робить винятків ні для кого, незалежно від статусу чи обійманих посад.

Крім того, в результаті розгляду сотень прокурорських документів реагування майже дві тисячі посадовців понесли відповідальність, а державі та громадянам відшкодовано близько 24 мільйонів гривень. І це не просто статистика, а  реальні результати.

— А з якими правопорушеннями боротися найважче?

— Тут немає однозначної відповіді. Приміром, як визначити, хто постраждав більше: пенсіонер, у якого шахраї видурили пару сотень, які він по гривні відкладав з пенсії, чи сільська громада, у якої чиновник намагався вкрасти гектари землі, які коштують мільйони гривень? Головне, щоб у кожній ситуації порушення було усунено, а порушник отримав покарання. Хоча є і болючі для суспільства проблеми, на них прокурори намагаються звертати особливу увагу. Зокрема — корупція. Причому в найширшому розумінні слова. Бо часто доводиться чути: що питати з районного чиновника чи сільського голови, от якби пересадили за ґрати головних корупціонерів, життя в країні одразу налагодилося. Однак зауважте, не десь там угорі, а тут, на місцях, оті хабарники і корупціонери добре пристосовуються до життя. В області тільки за цей рік майже чотири десятки корупціонерів опинилися на лаві підсудних. Причому діяли вони у різних сферах — хтось намагався нажитися на землі, хтось — роздавав майно, виписував фальшиві довідки, шантажував приватних підприємців... Приміром, нині у суді розглядається кримінальне провадження стосовно колишнього виконувача обов’язків голови Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, котрий розбазарив землі майже на 5,5 мільйона гривень. Правоохоронці зупинили не одного, а десятки таких ділків. І це реальний результат. А  додати до цього 65 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, з яких більшість уже розглянув суд. За одержання неправомірної вигоди, порушення обмежень з використання службового становища до адміністративної відповідальності притягнуто правоохоронців, державних службовців, посадовців органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад — тих, з ким багатьом громадянам доводилося мати справу і хто створював людям чимало проблем.

Візьмемо хоча б болючу для тисяч селян тему землі. Вона ще не продається і не купується, а вже є ті, хто хоче розпорядитися нею на власний розсуд. Так, прокурорами цьогоріч попереджено незаконне надання і повернуто понад п’ять тисяч гектарів земель вартістю понад сто мільйонів гривень. За порушення земельного законодавства до дисциплінарної відповідальності притягнуто майже дві сотні посадовців. Тобто мало не щодня виявлявся факт таких порушень. Хіба ці цифри не свідчать про масштабність проведеної роботи?

Назву ще одну цифру: завдяки прокурорському втручанню в області було виплачено вісім мільйонів гривень заборгованої зарплати. Можливо, не кожен, хто нарешті отримав свій заробіток, пов’язав його з нашою роботою. Для людей вона залишилася поза кадром. Та головне, що їхні права поновлено.

До речі, як і права двох тисяч дітей, на чию користь було відшкодовано 300 тисяч гривень різних виплат. У більшості випадків вони й не знали, що їх обкрадають, а ті контролюючі органи, які б мали подбати про захист матеріально-побутових прав сиріт, інвалідів, дітей із неблагополучних родин, тих, хто потребує найбільшої підтримки, свої обов’язки виконували не на совість. Тому довелося втручатися прокурорам. Лише за рік завдяки прокурорському втручанню було розв’язано проблеми близько п’яти тисяч подолян. А це означає, що до людей повернулася віра у гарантованість конституційних прав та свобод.

Називаю ці факти і цифри не для вихваляння. Про такі здобутки можуть розповісти наші колеги із багатьох регіонів. Кожен працівник прокуратури робить свій внесок у загальну справу утвердження законності. Тому хочу в переддень професійного свята — Дня працівників прокуратури — подякувати усім прокурорським працівникам Хмельниччини за роботу.

Важливо, що істотною підмогою в діяльності органів прокуратури став новий Кримінальний процесуальний кодекс. Він надав прокурору статус процесуального керівника, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування. Тепер прокурор виступає координатором усього кримінального провадження і має право проводити всі процесуальні дії нарівні зі слідчими, а не тільки здійснювати нагляд за законністю проведення таких дій оперативними підрозділами, як це було раніше. Звичайно, більші повноваження дають кращі результати в роботі і водночас вимагають більшої відповідальності.

Ми добре усвідомлюємо це. Як і те, що саме з чесною, прозорою та високопрофесійною діяльністю кожного працівника прокуратури люди пов’язують такі поняття, як стабільність та високий рівень демократії суспільства, де всім гарантовано рівність прав і відповідальність перед законом. Крок за кроком ми втілюватимемо ці високі стандарти в життя.

Хмельницький.

 

Фото автора.