Дефіцит і подорожчання бензину і дизельного пального вже змусили вдвічі підняти вартість проїзду на міських маршрутах у Волочиській міській громаді.

Попередній тариф був затверджений п’ять років тому і тримався дотепер. Однак бензинова криза змусила місцеву владу вдатись до непопулярного серед населення кроку. Пасажирам доведеться платити по десять гривень. Як повідомили у міськраді, до цього вдались, щоб підтримати і зберегти міські перевезення.

До такої ж позначки довелось підняти вартість проїзду і в Старокостянтинові.

На жаль, у Шепетівській територіальній громаді навіть такі заходи не змогли б виправити ситуацію. Тож там взагалі тимчасово пинили рух громадського транспорту. Коли він буде відновлений, поки що у міській раді не знають. Усе залежатиме від того, як швидко налагодяться поставки світлих нафтопродуктів.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що водії не можуть скористатись власним транспортом, оскільки не мають змоги залити бензин у його баки.

Транспортні проблеми даються взнаки і в обласному центрі. Першими на них відреагували таксисти. Минулого тижня вони вийшли на акцію протесту до міськради, вимагаючи підняти ціни на проїзд. Більшість із них запевняє, що при теперішніх вартостях на пальне працюють собі у збиток. А якщо нові поставки будуть ще дорожчими, таксисти просто не зможуть виїжджати на вулиці міста.

Про необхідність підняти тариф на проїзд заговорили і водії громадського транспорту, зокрема маршруток. Вони вже звернулись до міської влади, аби та переглянула чинні тарифи. Перевізники не припиняють роботу, хоча, за їхніми словами, вже працюють у збиток. Декого виручають старі запаси пального, однак вони дуже швидко зменшуються. А на деяких маршрутах кількість транспорту вже помітно скоротилась.

Як довго триватиме така ситуація, коли і на скільки буде підвищена плата за проїзд, у міській раді поки що не беруться прогнозувати. Кажуть, усе залежатиме від того, коли пальне з’явиться на заправках. А головне – якою буде його вартість. Тільки тоді можна буде прорахувати, скільки коштуватиме проїзд у громадському транспорті й у таксі.

Поки що ж і водії, і пасажири живуть надіями на те, що уряд виконає свої обіцянки і налагодить поставки пального до країни.

Хмельницька обьласть.

Фото автора.