Учора близько 50 тисяч представників Партії регіонів та її прихильників зібралися на Європейській площі столиці на мітинг «Будуємо Європу в Україні», щоб висловити підтримку зовнішньополітичному курсу Президента. Міліція перекрила рух транспорту Володимирським спуском і на ділянці від Європейської площі до майдану Незалежності. На мітингу були присутні представники з різних областей. Активісти тримали національні та партійні прапори, прапори Євросоюзу та Українського союзу промисловців і підприємців. Також в учасників акції в руках були плакати: «Президент захищає національні інтереси України!», «Вимагаємо вигідних умов в Угоді про асоціацію з ЄС!», «Партія регіонів — за зміцнення економіки і забезпечення добробуту кожної родини!», «Так — європейському курсу Президента». Серед основних гасел демонстрантів були: «ЄС — так, скороченню робочих місць — ні!», «Україні — європейське майбутнє!» і «Збудуємо європейську країну разом!» Як і на майдані Незалежності, на Європейській площі лунала музика, виступали народні депутати від фракції Партії регіонів, народні артисти, представники трудових колективів великих підприємств, молодь, промисловці та підприємці. Мітинг охороняла міліція, поруч стояли карети «швидкої». Його транслював в прямому ефірі «Перший Національний канал».
Народний депутат Олег Зарубінський, виступаючи перед присутніми, заявив, зокрема, що, попри складні умови, Президент і уряд роблять усе для того, щоб Україна наближалася до європейських стандартів як в економіці й соціальній сфері, так і в міжнародній політиці. «Європейські стандарти в міжнародній політиці — це сильна позиція кожної держави. Це зважання лише на свої національні інтереси. І тому не критика і не похвала з боку інших країн мають бути для нас дороговказом», — підкреслив парламентарій. У партнерів, наголосив він, не повинно бути вимог, вимоги можна пред’являти своїм дружинам чи чоловікам. Україна хоче будувати відносини на рівноправній основі: коли ми поважаємо і нас поважають. За його словами, сьогодні занадто багато спекуляцій навколо євроінтеграції України.
Народний депутат Володимир Олійник підкреслив, що саміт у Вільнюсі ще раз підтвердив: у нас є лідер — це Віктор Янукович! Бо якби Президент підписав угоду на нинішніх умовах, то це була б Угода не про асоціацію, а про капітуляцію України. «Глава держави діяв так, як і інші президенти тих країн, які вступали в ЄС. І він сказав: я готовий сьогодні вести переговори. Ми повинні діяти як суб’єкт міжнародного права, як країна, яка має свій голос і свої національні інтереси», — зазначив парламентарій.
Також на мітингу була ухвалена резолюція, в якій зазначено, що головним орієнтиром євроінтеграційного процесу є не шлях в Європу будь-якою ціною, а отримання Україною від зближення з ЄС максимальної вигоди, зокрема, захисту національних інтересів. «Ми закликаємо уряд відновити обсяги товарообігу з Росією, щоб українська продукція, як і раніше, безперешкодно потрапляла на традиційні ринки експорту. Ми виступаємо за відновлення і динамічне нарощування обсягів торговельно-економічного співробітництва і промислової кооперації з Росією та іншими країнами-членами СНД. Ми закликаємо Європейський Союз перенести діалог з політичної площини в економічну, дати відповідь Україні щодо пошуку компенсаторів втрат у перехідний період. Ми вимагаємо створити комісію у складі України, Євросоюзу, Російської Федерації для вирішення торгово-економічних проблем. Ми очікуємо від ЄС кроків, які б підтверджували його прагнення підтримати Україну на шляху до євроінтеграції, — йдеться у резолюції.
Крім того, учасники мітингу закликали Президента та Кабінет Міністрів продовжити євроінтеграційний діалог, Верховну Раду — посилити ефективність законотворчої діяльності, спрямованої на модернізацію країни та приведення економіки до європейських стандартів.