У день початку Вільнюського саміту міський адміністративний суд заборонив севастопольцям проводити акцію на підтримку євроінтеграції України. На головній площі міста — імені адмірала П. С. Нахімова — судові виконавці зачитали організаторам акції судове рішення. Мотивом заборони демонстрації європрагнень став виступ саме в цей час і на цьому місці групи «Шансон у моря» на фестивалі мистецтв «Золота осінь».

Тому більше сотні севастопольських прихильників євровибору України проводили свій мітинг впритул до стін будівлі Севастопольської міськради.

Микола МАГДИЧ.

Севастополь.

* * *

Попри судову заборону проводити на майданах обласного центру мітинги та інші масові заходи, студенти, активісти громадських організацій та опозиційних партій щодня проводять у Черкасах зібрання з вимогою до керівництва держави не змінювати єврокурс України. 28 листопада мітингувальники підняли поруч з приміщенням Черкаського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка прапор Євросоюзу. Найбільше захоплення ця подія викликала у дітей.

Сільська рада дев’ятитисячного села Червона Слобода Черкаського району на своїй сесії ухвалила рішення підтримати курс України на євроінтеграцію і також підняла біля сільради прапор ЄС.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

* * *

Ректори всіх державних вузів та наукових установ Херсонщини, а також десять найавторитетніших представників їх професури прийняли колективне звернення до Президента України Віктора Януковича, в якому йдеться про беззастережну підтримку його позиції в євроінтеграційному питанні. Автори листа висловлюють упевненість, що глава держави «зробить усе можливе, щоб Україна стала незалежною і соціально міцною державою» (цитата). Майже аналогічне звернення скерували Віктору Януковичу члени колегії Херсонської облдержадміністрації та президії обласної ради.

Водночас студенти трьох найбільших державних університетів Херсона скаржаться, що керівництво вишів неофіційно забороняє їм брати участь у будь-яких євромайданах чи інших подібних акціях, попереджаючи, що відсутність молоді на лекціях та практичних заняттях буде вважатися прогулом. Із наслідками у вигляді позбавлення стипендій та виключенням з вузу.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.

* * *

На Театральному майдані Тернополя — черги до самодіяльних візажистів. Дівчата залюбки розмальовують щічки кольорами Державного прапора України та прапора ЄС. Не відстають і хлопці. Атмосфера на місцевому Євромайдані дружелюбна, багато музики, пісень. Прапори лише державні та ЄС. Такі ж накидки на плечах молодих людей. Час від часу студенти водять хороводи, підстрибують у такт музики і гасел, щоб зігрітися.

Запитую, чи відвідують пари? Мар’яна з кооперативного коледжу чесно зізнається: «Хіба до навчання, коли на майдані так весело? Нам пообіцяли ставити «нб» з поважних причин». Дівчина усвідомлює, що пропущене доведеться відпрацьовувати, але її це не лякає.

Чимало представників старшого покоління прийшли підтримати студентів.

— Захоплююся молоддю, — каже 77-річна Марія Гуменна. — Мої внуки за кордоном, дуже сумую за ними. Хочу, аби вони працювали на рідній землі, щоб приносили користь своїй, а не чужій державі. Вони телефонували, що в Іспанії також організовують євромайдани. Їм дуже важко довелося, поки освоїлися у чужій країні, нелегко заробляти на життя і тепер. Але все-таки порядки там кращі.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

* * *

Депутати Івано-Франківщини ухвалили звернення до перших осіб держави. Від імені мешканців краю обласна рада вимагає «продовжити співпрацю зі структурами Євросоюзу, наполягає «на відставці уряду Азарова» та заявляє, що «боротьба за європейську Україну не завершена. Вона тільки почалася».

Прикарпатські студенти-страйкарі з приводу вільнюських подій також уже встигли прийняти свою резолюцію, у якій йдеться про те, як українське суспільство має на них відреагувати.

А о шостій вечора в п’ятницю на Вічевому майдані мав розпочатися загальнообласний мітинг.

До слова. Ще до завершення сесії на місцевому Євромайдані було встановлено «теплі» намети, а над спільним входом облради та обладміністрації замайорів прапор ЄС.

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

* * *

Сьомий день луцький Євромайдан розпочав пішою ходою проспектом Волі до будинку обласної ради, де мала відбутися позачергова сесія. Депутати повинні були розглянути лише одне питання — про ситуацію, що склалася з євроінтеграційними процесами в Україні.

Слід відзначити високу організованість і дисциплінованість учасників акції. Своєю ходою вони не створили жодних перешкод руху транспорту, пройшовши в обидві сторони по два з половиною кілометри тротуаром.

Однак у облраді студентів, а саме вони становили більшість у колоні, чекало розчарування: сесія не відбулась, бо із 80 депутатів на неї з’явилося лише 27.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

Cтудентська акція під стінами Волинської облради.

Фото автора.