«Від імені Верховної Ради України та всього Українського народу хочу подякувати вашому Парламенту, який 21 квітня 2022 року першим у світі визнав воєнні злочини росії проти України геноцидом. Так само, як Естонія першою у світі у 1993 році визнала Голодомор — геноцидом Українського народу», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу у Рійгікогу.

Віцеспікерка зауважила, що Україна не хоче, щоби це повторилося в інших країнах Європи: «І саме тому ми мусимо зупинити цю криваву війну та геноцид, що вчиняється державою й народом, яких накрила пандемія рашизму — сучасного неонацизму».  

«Ми, люди вільного світу, де життя та гідність людини є найвищими цінностями, зобов’язані об’єднатися та зупинити цю путінську навалу. Дружня Естонія щодня доводить, що буде з нами разом до кінця у цій боротьбі», — зазначила Олена Кондратюк.

Вона також розповіла історії дітей, які зустрілися із жахами війни особисто: «Хочу розповісти вам про В’ячеслава — хлопця з багатодітної родини з української Донеччини. У 18 років він став батьком-опікуном чотирьох своїх молодших братиків і сестричок. Вони залишилися сиротами. Їхня мати померла на руках В’ячеслава, потрапивши під російський обстріл. Останні її слова: «Зі мною все добре».

«Можу розповідати ще багато таких реальних історій про шестирічного Влада, хлопчика з Бучі, мати якого померла від виснаження під час окупації, і який носив цукерки на могилу своєї мами, щоби вона не зголодніла», — зауважила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка нагадала про 15-річну дівчину з Попасної, яка з простреленими кулями ногами через біль вивезла на авто важкопоранених дорослих: «Ніхто з них уже не міг кермувати, бо їхній автомобіль розстріляли російські нелюди. І ця дівчина сіла за кермо та проїхала, скільки змогла, поки їх не врятували».

«Маріуполь, Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка, Краматорськ, Харків, Чернігів… Щоразу ми переживаємо всі ці історії разом із тими, чиє життя назавжди зруйнувало російське вторгнення, та намагаємось стримати сльози, і набратися люті», — акцентувала Заступниця Голови Парламенту.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото: Erik Peinar

Олена Кондратюк: Ви, як і українці, відчули на собі, що таке «сталінська» та «гітлерівська» окупація, репресії, депортації й переслідування всіх, хто боровся за державність і незалежність Естонії

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу у Рійгікогу подякувала Естонії за послідовну підтримку розслідування злочинів, скоєних росіянами в Україні, зокрема, роботи Міжнародного кримінального суду. 

Вона також зазначила, що в Естонії вже розпочато кримінальне провадження, у рамках якого збираються докази воєнних злочинів і злочинів проти людства, скоєних в Україні.  

«Ми в Україні високо цінуємо таку принциповість Естонії. Адже ви, як і українці, відчули на собі, що таке «сталінська» та «гітлерівська» окупація, репресії, депортації й переслідування всіх, хто боровся за державність і незалежність Естонії», — зауважила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка нагадала про насильницьке масове виселення естонців, вчинене радянською владою у 1940-1941 та 1944-1950 роках, і те, що Голодомори в Україні та депортації українців мають спільне коріння: «У тисячах естонських і українських сімей залишилися могили родичів у далекому Сибіру».

«Та найстрашніше, що сьогодні тисячі викрадених, інакше ніяк не назвати, українців з окупованих територій — знову насильно відправляють до Сибіру», — наголосила Заступниця Голови Парламенту. 

Олена Кондратюк також зауважила про людяність і велике серце народу Естонії, який прихистив українські родини, — жінок та дітей на час масштабного російського вторгнення: «А це понад 35 тисяч українських громадян, які були врятовані».

«Ви розділили з ними усі труднощі та турботи. Назавжди у нашій пам’яті залишиться найбільший мітинг 26 лютого — за участю десятків тисяч людей у Таллінні на площі Вабадузе на підтримку України. Естонія також однією з перших країн передала нам таке необхідне озброєння. Нині Естонія у десятці країн, які найбільше допомогли Україні. Ми вдячні за допомогу у лікуванні поранених українських захисників і захисниць. За неймовірну підтримку прискореного членства України у ЄС», — подякувала Заступниця Голови Парламенту.

Олена Кондратюк висловила впевненість, що з такими відданими союзниками Україна обов’язково переможе та швидко стане повноправним членом Євросоюзу: «Про це свідчить той факт, що третього березня Уряд Естонії одним із перших затвердив офіційну позицію щодо підтримки заявки України в отриманні кандидатства для вступу в ЄС».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Звернення Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк до Парламенту Естонії

Дорогі наші  брати і сестри!

Це особлива честь звернутися до вас і народу Естонії від імені Парламенту України та Українського народу саме українською мовою.

Українською мовою, яку рускій мір хоче «денацифікувати», а насправді знищити разом з Українським народом.

І саме тому я хочу, щоби більше народів Європи та світу знали, чули й поважали українську мову, яка скоро стане однією з офіційних мов країн Євросоюзу.

Сердечно вдячна за можливість звернутися до вас й усього Естонського народу з цієї парламентської трибуни саме у той час, коли Україна 77 днів веде героїчну боротьбу за своє існування.

Шановний пане Спікере, ви були ініціатором приїзду спікерів парламентів Естонії, Литви і Латвії вперше після 24 лютого.

Попри бої в околицях Києва та загрозу обстрілів, ви сміливо прибули в Україну, щоби продемонструвати солідарність з українцями.

І саме тоді ми відчували надію, що Україна не залишилася наодинці з російським вторгненням, що ми будемо не самі у цій битві добра зі злом.

Від імені Верховної Ради України хочу висловити вдячність Естонії за всебічну підтримку та допомогу, яку ви надаєте: зброю, гуманітарну допомогу, політичну підтримку, санкційну політику щодо рф, створення парламентської мережі «Об’єднані для України» — U4U. 

За ці довгі дні та ночі повітряних тривог, обстрілів українських міст, знущань над жінками й дітьми, катуваннями, зґвалтуваннями, розстрілами невинних людей та іншими звірствами російських окупантів — уся Європа та весь світ стали свідками нечуваного злочину — геноциду Українського народу, який здійснює росія.

І все це, наче у якомусь фільмі жахів відбувається у самому серці Європи в ХХІ столітті!

Про це треба говорити вголос! Світ має знати про геноцид українців. І ви, як ніхто, допомагаєте нам доносити правду.

Від імені Верховної Ради України та всього Українського народу я хочу подякувати вашому Парламенту, який 21 квітня 2022 року першим у світі визнав воєнні злочини росії проти України геноцидом.

Так само, як Естонія першою у світі у 1993 році визнала Голодомор — геноцидом Українського народу.

А зараз Маріуполь, Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка, Краматорськ, Харків, Чернігів…  Щоразу ми переживаємо всі ці історії разом із тими, чиє життя назавжди зруйнувало російське вторгнення.

Ми намагаємося стримати сльози та набратись люті! 

Я хочу розповісти вам про В’ячеслава — хлопця з багатодітної родини, з української Донеччини.

У 18 років він став батьком — батьком-опікуном чотирьох своїх молодших братиків і сестричок. Вони залишилися сиротами. Їхня мати померла на руках В’ячеслава, потрапивши під російський обстріл. Останні її слова «Зі мною все добре»...

Я можу розповідати ще багато таких реальних історій про шестирічного Влада, хлопчика з Бучі, мати якого померла від виснаження під час окупації, і який носив цукерки на могилу своєї мами, щоби вона не зголодніла.

Про 15-річну дівчину з Попасної, яка з простреленими кулями ногами через біль — вивезла на авто важкопоранених дорослих. Ніхто з них уже не міг кермувати, бо їхній автомобіль розстріляли російські нелюди. І ця дівчина сіла за кермо та проїхала, скільки змогла, поки їх не врятували.

Ми не хочемо, щоби це повторилося в інших країнах Європи. І саме тому ми мусимо зупинити цю криваву війну та геноцид, що вчиняється державою й народом, яких накрила пандемія рашизму — сучасного неонацизму.

Ми, люди вільного світу, де життя та гідність людини є найвищими цінностями, зобов’язані об’єднатися та зупинити цю путінську навалу.

Дружня Естонія щодня доводить, що буде з нами разом до кінця у цій боротьбі.

Ми вдячні вам за послідовну підтримку розслідування злочинів, скоєних росіянами в Україні, зокрема, роботи Міжнародного кримінального суду. В Естонії вже розпочато кримінальне провадження, у рамках якого збираються докази воєнних злочинів і злочинів проти людства, скоєних в Україні.  

Ми в Україні високо цінуємо таку принциповість Естонії. Адже ви, як і українці, відчули на собі, що таке «сталінська» та «гітлерівська» окупація, репресії, депортації та переслідування усіх, хто боровся за державність і незалежність Естонії.

Насильницьке масове виселення естонців, вчинене радянською владою у 1940-1941 та 1944-1950 роках, і Голодомори в Україні та депортації українців мають спільне коріння. У тисячах естонських і українських сімей залишилися могили родичів у далекому Сибіру. Та найстрашніше, що сьогодні тисячі викрадених, інакше ніяк не назвати, українців з окупованих територій — знову насильно відправляють до Сибіру.

Хочу відзначити людяність і велике серце народу Естонії, який прихистив українські родини, наших жінок та дітей на час масштабного російського вторгнення. А це понад 35 тисяч українських громадян, яких ви врятували.

Ви розділили з ними всі труднощі та турботи. Назавжди у нашій пам’яті залишиться найбільший мітинг 26 лютого — за участю десятків тисяч людей у Таллінні на площі Вабадузе на підтримку України.

Естонія також однією з перших країн передала нам таке необхідне озброєння. Нині Естонія у десятці країн, які найбільше допомогли Україні. Ми вдячні за допомогу у лікуванні поранених українських захисників та захисниць. За неймовірну підтримку прискореного членства України у ЄС.

Я впевнена, що з такими відданими союзниками Україна обов’язково переможе та швидко стане повноправним членом Євросоюзу! Третьогог березня Уряд Естонії одним із перших затвердив офіційну позицію щодо підтримки заявки України в отриманні кандидатства для вступу в ЄС!

Ми з вами маємо також думати й про майбутнє після перемоги. Україна потребує масштабної відбудови, нового «Плану Маршалла».

Президент України Володимир Зеленський ініціював створення глобального проекту United24, який має на меті об’єднати країни у їхньому бажанні допомогти нашій державі. Ми розраховуємо на підтримку друзів з інших країн.

Коли я збиралася з візитом до вас і готувала цю промову, то хотіла написати слова із запрошенням Естонії долучитися до цієї ініціативи. Але ви читаєте наші думки та вже оголосили про те, що Естонія візьме шефство над відбудовою Житомирщини. І це одна з найкращих і найпозитивніших новин, які ми чули за останні дні.

Хочу висловити глибоку вдячність естонській стороні за готовність брати активну участь у процесі повоєнного відновлення України!

Так розуміють, дослухаються, реагують, підтримують і роблять лише справжні друзі, такі як Естонія та Україна.

Учора всі українці бачили неймовірний виступ Віцеспікера Парламенту Естонії.

Ханно Певкур на талант-шоу із чудовою українською піснею «Браття Українці». Це яскравий приклад не лише солідарності з нами, але й впевненості, що: 

Разом переможемо!

Слава Україні!

Слава Естонії!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України