Насамперед Віцеспікерка Парламенту України подякувала Юрі Ратасу за особистий внесок в ініціювання візитів солідарності керівництва парламентів Балтійських країн в Україну в перший місяць масштабного російського вторгнення.

«Від імені Верховної Ради України висловила вдячність Парламенту Естонії за всі рішення, ухвалені на підтримку України, зокрема, визнання геноциду Українського народу, який вчиняє рф», — зазначила Олена Кондратюк та додала, що також звернулася до пана Спікера з проханням адвокатувати якнайскоріше надання Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу вже у червні цього року. «Адже йдеться не лише про те, що Україна захищає свободу та безпеку Європи, ідеться про справедливість для Українського народу», — наголосила вона.

Зі свого боку, Спікер Рійгікогу Юрі Ратас запевнив, що окремо звернеться до всіх керівників парламентів країн ЄС, щоби вони зробили все можливе для позитивного рішення щодо цього питання на рівні своїх парламентів. Він також наголосив, що Естонія вже надала значну військову та гуманітарну підтримку Україні та не збирається на цьому зупинятися. «Із вдячністю за цю підтримку наголосила, що Україна сьогодні потребує саме наступальної зброї», — акцентувала Віцеспікерка Парламенту України.

 До того ж, Спікер Рійгікогу висловив захоплення мужністю та стійкістю українців, які об’єднали весь демократичний світ та довели, що можна успішно боротися з російською загрозою.

«Ми також обговорили надання українцям, які знайшли свій прихисток в Естонії, усього комплексу допомоги: соціальні виплати, можливість для дітей навчатися рідною мовою, психологічної підтримки й працевлаштування», — зазначила Олена Кондратюк.

Насамкінець Заступниця Голови Верховної Ради України зауважила, що разом з Юрі Ратасом висловила впевненість, що з такими вірними друзями й союзниками, як Естонія, Україна обов’язково переможе та відновить свою територіальну цілісність.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України